Gipszkarton

Szép fürdőt a vendégszoba mellé! – Gyakorlati példa

Anyag

4 x 6 és 6 x 6 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, krepp ragasztószalag, 20 mm-es építőlapok, csatlakozótömítő, gyorsépítőcsavarok, kőzetgyapot lapok, tömőgyapjú, glettelő-, fugázógipsz, hézagerősítő szalagok, szilikonkitt, mélyalapozó, vízálló csemperagasztó.

Ha a házban vagy lakásban vendégszoba is van, amelyhez csak ritkán tartozik külön fürdőszoba, ezért a vendég és a vendéglátó egymásra vár a fürdőszobánál. Ez a probléma azonban némi fantáziával számos esetben megoldható, ha a vendégszoba nem túl kicsi, és egyik fala közös a lakás fürdőjével vagy WC-jével, mert így a vízvezetékre és a szennyvízcsatornára könnyen rácsatlakozhatunk.

1. Lépés

A példában – ahogyan az alaprajz mutatja -a zuhanyt, a WC-t és a mosdókagylót egészen kis helyen el lehet helyezni anélkül, hogy be-zártságérzésünk támadna. A korszerű szárazépítési módszer 20 mm vastag gipszkarton lapok alkalmazásával ezt is lehetővé teszi.

1. Lépés

2-3. Lépés

Külön WC-t és zuhanyozót alakíthatunk ki. A közös vízvezetéket és csatornát a két helyiséget elválasztó falban helyezhetjük el. Egy oldalon táplált elosztóvezeték fut a két vizes helyiség és a szoba közötti válaszfalhoz, amelyre a mosdókagylót szereljük. Ez az egyetlen szanitertárgy, amely a vendégszobába kerül. A dekoratív csempék és padlólapok megfelelő átmenetet képeznek a helyiség szőnyegpadlójához, azaz a mosdóteret harmonikusan beillesztik a szoba képébe, ezért a mosdó nem hat idegenül.

2-3. Lépés

Az ilyen megoldáshoz egy 100-110 cm széles sáv is elegendő, amelyet a szobából szárazon épített fallal választunk le. A mi példánkban ez a terület a vendégszoba és a lakás fürdőszobája közötti fal előtt van. Szerencsés helyzetet jelentenek a rövid szerelési utak és a viszonylag csekély anyagfelhasználás.

4. Lépés

A fa vázszerkezet felszerelése előtt öntapadó csatlakozótömítőket kell elhelyeznünk a padlón, a falakon és a mennyezeten. A 6 x 6 cm-es padlófákat hosszú terpesztődűbelekkel erősítjük a padlóhoz.

4. Lépés

5. Lépés

A függőleges keretfák szerelési helyzetét vízmértékkel ellenőrizzük, hogy a válaszfal merőleges legyen az aljzatra. A mennyezetfákat szintén hosszú terpesztődűbelekkel rögzítjük. A hosszú csavarok behúzásához egy megfelelő teljesítményű elektromos fúrógép vagy erős akkus csavarozó nagy segítségünkre lehet.

5. Lépés

6. Lépés

A keretfákat ferdén behajtott, hosszú önmetsző gyorsépítőcsavarokkal erősítjük a függőleges vázszerkezeti elemekhez. Az állványzat tokját a két állványfa közé helyezzük, vízmértékkel beállítjuk és beszereljük.

6. Lépés

7. Lépés

A magasság felénél keresztheveder merevíti a válaszfalat. Ezt a mosdókagyló leendő helyén megduplázzuk, hogy a kagyló szerelési karimája biztosan felfeküdjön.

7. Lépés

8. Lépés

Az egyik oldalán már 20 mm vastag építőlapokkal burkolt, üreges állványzatot kőzetgyapot szigetelőlapokkal kell kitölteni, hogy a válaszfal ne közvetítse a zajokat.

8. Lépés

9. Lépés

A csőcsatlakozások helyén az üregeket hézagmentesen ki kell tölteni üveggyapottal. Ennek behelyezése után a válaszfal tartóvázának még nyitott oldalára is felerősíthetjük a burkolatot. Az újszerű vázszerkezet feleslegessé teszi a burkolat kivágását a zár és a pánttáskák helyén.

9. Lépés

10. Lépés

A gipszkarton lapok és a padló között kb. 1 cm-es hézagot kell hagyni, hogy a lapok ne szívjanak fel alulról nedvességet. Egyelőre a csövek kilépése körül is 1 cm-nyi hézagot kell hagyni.

10. Lépés

11. Lépés

A padlóhézagot és a csövek kilépése körüli gyűrű alakú hézagot tartósan rugalmas szilikonkittel töltjük ki. Ezzel vízállóan elzárjuk. Ha már az illesztési hézagokat és a csavarok helyét tömítettük, valamennyi gipszkarton felületet mélyalapozzuk.

11. Lépés

12. Lépés

A 100 cm széles zuhanyfülkében egy 80 x 80 cm-es zománcozott fém vagy műanyag zuhanytálcát helyezünk el. Ez egy gázbeton falazóelemekből rakott alapon fekszik, az ábrán éppen ennek falazását látjuk. A falazóelemek összetapasztására ragasztóhabarcsot használunk. A gázbeton alapzat egyúttal a zuhanyozófülkén belüli mozgásteret 80 x 80 cm-ről 100 x 90 cm-re növeli.

12. Lépés

13. Lépés

Mivel a zuhanyfülkében minden irányban fröcsköl a víz, teljesen vízzáró csempeburkolatot kell rakni. Ezt elérjük, ha a gipszkarton felületeket a burkolást megelőzően vízhatlan ragasztóval vagy kent szigeteléssel vonjuk be. A ragasztót előbb a teljes felületen felfelé húzzuk. A sarkok és csatlakozási hézagok rugalmas és vízhatlan kialakításához előbb szigetelőszalagot ágyazunk be a sávosan felhordott ragasztóba. Ezután a teljes felületre 1 mm vastag glettréteget húzunk fel. Ha az anyag egy éjszakán át kötött, a tulajdonképpeni ragasztóréteget fogazott lapátkával egyenletesen felhúzzuk, majd a kiválasztott csempéket a friss ragasztóágyba nyomjuk.

13. Lépés

14. Lépés

A falszerkezetből kilépő csövek kör alakú kivágásaihoz csempekörvágó szerszámot használhatunk, ez könnyen kezelhető és megbízható.

14. Lépés

15. Lépés

A 15 x 20 cm-es falicsempékhez illő 15×15 cm-es padlólapokat rakunk le úgy, hogy a fal hézagai a padló hézagaival egybeessenek. A falicsempét és a padlóburkoló lapokat javasolt egy cég termékei közül kiválasztani, hogy minél kisebb legyen a burkolólapok közötti méreteltérés.

15. Lépés

16. Lépés

A zuhanytálca szakszerű beépítése után a tálca pereme és a csempék közötti hézagot szilikon-kittel zárjuk le. Gyengén kreppelt ragasztószalaggal a lezárást tisztán, élesen határolhatjuk el.

16. Lépés