Otthon

Hogyan ápoljuk értéktárgyainkat?

Az értéktárgyak ápolása

Értékes, kedves tárgyainkat érzelmi és anyagi megfontolásból egyaránt igyekszünk megóvni. Ezt kis odafigyeléssel, erős vegyszerek nélkül is megtehetjük. Egyes kényes darabokban súlyos kárt tehetnek a tisztítószerek, a hajlakkok, a parfümök, a napfény vagy akár a víz is, ezért inkább kérjük ki szakember tanácsát!

Az ezüst fényesítése

A vízbe nem meríthető tárgyak fényesítésére kiváló a fehér fogkrém és némi olívaolaj keveréke – de ne dörzsöljük túl intenzíven, nehogy lekopjon az ezüstbevonat!

Készítsünk környezetbarát ezüst­tisztító szert azonos mennyiségű krétapor (festékboltokban szerez­hető be), szappanos ammóniaoldat, denaturált szesz és víz elegyítésével!

A tisztítószert régi borotva- vagy stencilezőecset segítségével dolgoz­zuk bele a finom mintázatú vagy áttört ezüsttárgyak apró zugaiba! A fényesítéshez tegyünk a sörtékre vékony, puha rongyot!

A csont- vagy elefántcsont fogan­tyúkat ne mossuk meleg vízben, mi­vel az felgyorsítja a természetes sárgulási folyamatot! A csont- és elefántcsont fogan­tyúk fehérítéséhez és folttalanításához készítsünk pasztát egy kis cit­romléből és sóból, dörzsöljük a tárgyra, öblítsük le szobahőmérsék­letű vízzel, majd szárítsuk meg!

 • alufólia
 • 1 evőkanál só
 • 1 evőkanál szódabikarbóna

Csillogó ékszerek

A különlegesen kedves vagy érté­kes darabok tisztítását érdemes inkább ékszerészre bízni. Házila­gos tisztításkor csakis tálban dol­gozzunk, ne a csap alatt, nehogy a drága családi örökség örökre eltűnjön a lefolyóban!

Tartsuk külön az értékes darabo­kat! (Így nem tudnak összegubancolódni s az eltérő keménységű drága­kövek sem karcolják meg egymást! )Ha nem vagyunk biztosak abban, miből készült egy adott ékszer, és mivel kell azt tisztítani, ne használ­junk vizet, mosogatószert, szódabi­karbónát, ammóniát vagy készen kapható tisztítóoldatokat és törlő­kendőket! Soha nem szabad meg­mosni a borostyánt, a csontot, a ko­rallt, az elefántcsontot, a lapis lazulit, a malachitot, az opált, a gyöngyházat vagy a teknőchéjat, bár a nedves ronggyal áttörlés nem árt nekik.

A gyémántról fehér fogkrém se­gítségével s egy régi, puha fogkefével óvatosan dörgölve eltávolítható a homályos filmréteg és a kosz. Öblít­sük le langyos vízzel, és töröljük szá­razra nem bolyhos, puha ronggyal!

A kemény drágakövekkel (gyé­mánt, zafír, rubin) díszített arany és ezüst ékszerek tisztításához készít­sünk keveréket egyenlő mennyiségű vízből és szappanos ammóniaoldat­ból! Áztassuk be 30 percre, és egy régi fogkefével tisztítsuk meg! Öblít­sük le, majd töröljük szárazra!

Porcelán és kristály

A törékeny, antik vagy aranyozott porcelán- és kristálytárgyakat lan­gyos, szappanos vízben mossuk meg!

Az igazgyöngy annak köszönheti különleges fényét, hogy a kagyló házába került szemcse köré számos gyöngyházréteg rakódik le.

A gyöngy fényének megőrzése

 • Viselés után törüljük át a gyöngyöket szarvasbőrrel, hogy eltávolítsuk róluk az izzadságfoltokat! A verejték ugyanis savas kémhatású, és károsíthatja a gyöngyök felületét.
 • A gyöngyház bevonat védelme érdekében a parfümöt és a haj­lakkot a gyöngysor felvétele előtt használjuk! Mindig vegyük le az ékszert, mielőtt kéz- vagy testápolót használnánk!
 • A nagyon elszennyeződött gyöngyöket híg, szappanos vízben, puha ronggyal mossuk meg! Tegyük őket nedves rongyra, és hagyjuk, hogy a levegőn száradjanak meg!
 • A gyöngyöknek jót tesz némi víz, ezért időnként nedvesítsük meg őket egy kevés sós vízzel, s hagyjuk, hogy megszáradjanak!
 • Ne tisztítsunk gyöngyöt ammóniát vagy tisztítószert tartalmazó vízben, s kerüljük a súrolószereket is!
 • Ne bugyoláljuk pamutba, gyapjúba: így kiszárad, megreped.
Vigyázat! A nedvesség kárt tehet a fürdőszobában vagy konyhában elhelyezett műalkotásokban, az erős napfény pedig kifakítja a színeket.

Könyvek és képek

 • Évente egyszer poroljuk le a könyveket: vastag sminkecsettel söpörjük át az összecsukott lapok tetejét!
 • Rendszeresen nyissuk ki a köny­veket, hogy kiszellőztessük belőlük a nyirkosságot, és a por ne hatoljon túl mélyen a lapok közé!
 • A dohos szagot is eltüntethetjük, ha a könyvet összegyűrt újságpapír­ral töltött papírzacskóba helyezzük.
 • A könyvek bőrborítását nedves ronggyal, óvatosan tisztítsuk meg! Növényi olajat csak akkor használ­junk, ha az feltétlenül szükséges, mi­vel sötétebbé teszi a bőrt, és előse­gíti a penészedést.
 • A festményeket óvjuk a nedves­ségtől, a hirtelen hőmérséklet-válto­zástól és a túl sok fénytől!
 • A festetlen fa képkeretet lenolajba mártott puha ronggyal törüljük át!
 • A festett keretet híg, szappanos vizes ronggyal tisztítsuk meg!
 • A nagy becsben tartott fényképe­ket savmentes papírlapok között tartsuk, a negatívokat és a régi fotó­kat pedig fénytől védve, egyenletes hőmérsékleten!
 • A súlyos könyveket fektetve tá­roljuk, hogy a lapok ne váljanak el a gerinctől!
 • A könyvtámasz megakadályozza, hogy a könyvek egymásnak dőljenek és eltorzuljanak.