Lakberendezés

5 tipp, hogyan varázsoljunk provence-i hangulatot otthonunkba

Provence Franciaország déli részén fekvő régiója, melynek rusztikus hangulata mindig lenyűgözi az arra járókat. Levendulamezők, francia pékségek, napsütötte szőlőhegyek és vidéki piacok. Ez mind- mind Provence. Most bemutatjuk hogyan csempészheted ezt a könnyed, mediterrán hangulatot otthonodba.

provencei-hangulat0
Varázslatos mediterrán világ

1. tipp: antikolás

A stílus egyik legfontosabb elemét képezi az antik hatás, melyet leginkább bútorainkon érzékeltethetünk. Már számos boltban kaphatunk vintage stílusú bútorokat. Azonban, ha van elegendő időnk és bátorságunk régi bútoraink felújításához, az antikolás műveletét otthon is könnyen elvégezhetjük. Többféle módszerrel dolgozhatunk: viaszos csiszolás, repesztés, koptatás. A legegyszerűbb, ha festés után kenünk fel valamilyen öregítő anyagot a bútorra.

provencei-hangulat1
A provence-i hangulathoz nem hiányozhat a vintage stílusú antikolt bútor

2. tipp: természetesség

A vidéki élethez híven ez a stílus a természetben fellelhető tiszta anyagokat – fa, kő, vászon, bőr – részesíti előnyben. Az egyszerű fapadlók, a kőburkolatú falak és a kézzel szőtt falvédők valamint ágytakarók mind a természetességről árulkodnak. Ha csak egy-egy falfelületet burkolunk rusztikus kővel, már az is felidézi a francia vidéki hangulatot.

provencei-hangulat2
Az egyszerű, természetes stílus igazán elegáns is tud lenni

3. tipp: pasztell színek

A provence-i stílusban használt színvilág kissé eltér a hagyományos mediterrán palettától. Itt is megjelennek az életteli meleg árnyalatok, azonban inkább a visszafogottabb, pasztell színek jellemzik. Például a tört fehér, krémszín, vanília, olívazöld, lazacszín, levendula, dióbarna, bézs és a szürkés árnyalatok. Tehát érdemes a falakat, ajtókat, bútorokat a pasztell árnyalataiban lefesteni a stílus tökéletes megvalósításának érdekében.

provencei-hangulat3
Ehhez a stílushoz csakis a visszafogott, lágy színek illenek

4. tipp: levendula

Provence legfőbb szimbóluma a levendula. Ezt a fantasztikus növényt, számos területen felhasználják, például a gasztronómiában és a szépségápolásban. Jól ismert molyirtó hatásán kívül, kedves dísze lehet otthonunknak a lakás több pontján fellógatott kis levendula csokor.

provencei-hangulat4
A levenduláról Provence után nekünk Tihany jut eszünkbe

5. tipp: ódon használati tárgyak

A legfontosabb kiegészítői a provence-i enteriőröknek az ütött-kopott használati tárgyak. Fém gyertyatartók, illóolajos üvegcsék, rézedények, locsolókannák, csipketerítők, vázák és kovácsoltvas keretezésű tükrök mind a provence-i stílust erősítik. Bolhapiacokon és régiség boltokban rengeteg antik tárgyat vásárolhatunk fillérekért.

provencei-hangulat5
Ne féljünk használni a rusztikus bútorokat! – De mindent csak stílusosan!