Beltéri munkák

Lakások és irodák belsőépítészeti munkálatai

Arról álmodik, hogy belsőépítész legyen? Biztos benne, hogy pontosan tudja, mivel kellesz foglalkoznia? Sokaknak homályos elképzelésük van erről a szakmáról. Az alábbi cikkből megtudhatja, mivel is foglalkoznak a belsőépítészek valójában, és milyen feladatokkal találkozhat a munka során.

Arról álmodik, hogy belsőépítész legyen? Biztos benne, hogy pontosan tudja, mivel kellesz foglalkoznia? Sokaknak homályos elképzelésük van erről a szakmáról. Az alábbi cikkből megtudhatja, mivel is foglalkoznak a belsőépítészek valójában, és milyen feladatokkal találkozhat a munka során.

Próbálja ki magát az álláslehetőségek új palettáján a Jooble munkaadó weboldal segítségével és keressen rá az alábbi kulcsszavakra: állások Pécs.

Szakkifejezések

A magyarázó szótárakban a tervezést úgy definiáljuk, mint „dolgok, gépek, belső terek tervezését, a kényelem, a gazdaságosság és a szépség ötvözésének elvei alapján”. Maga a „designer” kifejezés a latin designare szóból származik – mutatni, tervezni, csinálni.

A Belsőépítészek Nemzetközi Szövetsége (IIDA) meghatározása szerint a professzionális belsőépítész, az a megfelelő végzettséggel-, gyakorlattal-, és alkalmas vizsgával rendelkező szakember, akinek szakmai tevékenysége a belsőépítész funkcionalitásának és minőségi szintjének növelését célozza meg.

Az alábbi feladatokat találja az érintett felek felelősségi körében:

  • a megrendelő finanszírozza a munkafolyamatot, igyekszik elérni a végeredmény harmóniáját a kivitelezésben és az anyagiakban
  • az építész megvalósítja azt, amit az építészmérnök megtervezett. Mivel a teljes és pontos kivitelezés nem lehetséges, a megvalósítást inkább hozzávetőlegesen hajtják végre
  • a lakberendező az a személy, akinek ki kell javítania, amit az építészmérnök rajzolt és az építész megépített.

Melyek a belsőépítész munkájának fő állomásai?

Először is gondosan és hozzáértően meg kell terveznie mindent: mérések, helyiségek körzetesítése – minden tervezési projekt alapja. Ezután vázlatokat készít – kézi rajzokat vagy számítógépes modelleket a jövőbeni beltérről, meghatározza a vízvezetékek, fűtési rendszerek, elektromos vezetékek, bútorok helyét. Ennek megfelelően a színekkel, anyagokkal és textúrákkal kapcsolatos tervezési döntéseket is végiggondolja.

Mindenért ő felel: aláírja a szerződést, rendezi a konfliktusokat, kiválasztja a végrehajtókat, ezért nem elég kreatív személyiségnek lenni, hanem szükséges a szervezőkészség, a piaci tájékozódás, és a jogi kérdések megértése, hiszen vannak ellentmondásos helyzetek, amikor nincs mindig igaza az ügyfélnek.

Az egyszerű készségek közé tartozik: a motiváció, a türelem, a kívánt eredmény elérésének szisztematikussága, a találékonyság, a kemény munka, kommunikációs készségek, az állandó tanulás iránti vágy, szenvedély a tervezés iránt, a függetlenség és a képzelőerő.

Ami a bonyolultabb készségeket illeti, a következő programokra lesz szüksége a munka különböző szakaszaiban:

  • kollázsok létrehozásához — Photoshop
  • az első projektötlet bemutatásakor – SketchUp
  • műszakirajzokhoz és vizualizációkhoz – Revit, Autodesk VIZ, ArchiCAD, 3DsMax, Corona.

Ami a további munkát és karriert illeti, egy kezdő belsőépítész általában 400-500 dollárt kap, egy tapasztalt szakember – akár 1500 dollárt.

Jó lehetőség vár azokra, akik egy tervezőirodában helyezkednek el. Lehetőség van a ranglétrán való felemelkedésre projekt- vagy osztályvezető számára, ahol akár 3000 dolláros fizetésig is juthat.