Beltéri munkák

Lássuk, mi van a padló alatt! Padlódeszka javítása

Keresse meg a vezetékeket!

A meglazult padlódeszkák vissza­szerelése vagy csavarozása előtt egy kölcsönzött műszerrel állapítsa meg, hol futnak a padló alatt a vezetékek. Ezek ugyanis könnyen megsérülhetnek, ha közvetlenül a padlódeszka alatt, a párnafák felületébe vágott hornyokban vannak lefektetve.

Munka a padló alatt

Könnyebben hozzáfér a rejtett szerelvényekhez, ha kivágja felettük a padlódeszkát, a két szomszédos párnafa között. A kivágott deszkát a párnafák oldalához csavarozott tartólécekre fektesse vissza.

Száraz a faanyag?

Fa nedvességének mérése

A párnafák vizsgálatához béreljen nedvességmérőt – ha ez 20%-nál többet mutat, fennáll a korhadás veszélye, s mihamarabb javítani kell a padló alatti tér szellőzésén. Zseblámpával világítson be a padló alá, s egy pálca végére erősített tükörrel vizsgálja végig a párnafákat, nem tapasztalható-e valahol állagromlás.

Gondoljon a jövőre – készítsen vázlatot!

Ha már fel vannak szedve a padlódeszkák, ragadja meg az alkalmat, és jelölje be a vezetékek nyomvonalát. Ezt akár a deszkákra is felrajzolhatja – természetesen csak akkor, ha nem lesz lakkozva a padló.

Ahol felszedte, fedje le!

Amikor félbehagyja a munkát, mindig tegye vissza a he­lyükre a padlódeszkákat. Amíg nem rögzíti őket véglegesen, írja ki a helyiség bejárati ajtajára, hogy a padló ingatag. Ezzel megelőzheti a baleseteket.

Ha szőnyegpadlót cserél…

Új padlószőnyeg fektetése előtt szedje fel teljesen a régit, és ellenőrizze a padló állapotát. Csak ezután terítse, majd rögzítse rá az új szőnyeget.

Hadd szellőzzön!

Tisztítsa meg a párnafákon nyugvó fapadló alatti teret a hulladéktól, nehogy eltömítse a padlógerendákat tartó fal szellőzőnyílásait, akadályozva ezzel a levegőáramlást.

Konzerválólabdacsok

Régebbi házaknál gyakran a külső falba vannak beeresztve a fagerendák végei. Gondosan ellenőrizze ezeket. Ha a faanyag jó állapotban van, fúrjon egy lyukat a gerendák felső részébe (minél közelebb a falhoz), és helyezzen bele fakonzerváló granulátumot.

Mi a teendő, ha megvetemedett a padló?

Ha ugrálás hatására érezhetően mozog a földszinti fapadló, elképzelhető, hogy a felszivárgó nedvességtől elkorhadtak a párnafák. A bajt úgy orvosolhatja, hogy felszedi a padló­deszkát, és a korhadt rész szélétől legalább 60 cm-re elfűrészeli a párnafát. Az elvágott gerendához fogazott fakapcsok segítségével erősíthet új, tartósítószerrel átitatott toldalékot. A párnafák végeit legjobb, ha horganyzott acélsarukkal rögzíti a falhoz.

Göblyukak kitöltése

Padló javítasa

PVC-padló lefektetése előtt epoxigyantával töltse ki a padlódeszkák göblyukait. Ha ezt elmulasztja, az ülőalkalmatosságok és más bútorok lábai benyomhatják és megsérthetik a műanyag padlót.

Hogy melegebb legyen…

Ha egy földszinti szobában teljesen fel kell szedni a hajópadlót, használja ki az alkalmat, és szigetelje alulról a helyi­séget, így melegebb lesz a szoba, és csökken a fűtésszámla is. Az alábbi két szigetelési módszer közül választhat: Fektessen le egy kerti műanyag hálót keresztirányban a gerendák alá – ez fogja tartani a padlástérben használatos üvegszálas szigetelőpaplant.

Üveggyapot padló alatt

Az üvegszálas anyaghoz (fent) csak kesztyűvel és védőszemüvegben nyúljon! Mielőtt még leszögelné a padlót, húzza feszesre a hálót, nehogy a paplan megereszkedjen, és utat engedjen a hideg léghuzatnak. Könnyű polisztirén habból (lent) szabjon szorosan illeszkedő szigetelőtáblákat a gerendák közé. A leszabott darabokat jó szorosan tartják a gerendák oldalához szögelt lécek.

Polisztirén hab

Rések tömítése, a padlónyikorgás megszüntetése

Kólintsa fejbe a szögeket!

A padló nyikorgását néha már az is meg­szünteti, ha valamivel beljebb üti a szö­geket. A pontozót gondosan illessze a szög fejére, nehogy a kalapácsütéstől lecsússzon és megkarcolja a padlót. Szórjon hintőport vagy krétát a nyi­korgó deszkák réseibe – ez átmenetileg „elcsendesíti” a nyikorgást.

Üssön faéket a padló réseibe

A padlódeszkák szélesebb réseit fatelepeken, valamint barkácsboltokban kapható vékony lécekkel töltheti ki.

Ék padlóba

Gyalulja enyhén ék alakúra a léceket, majd kenjen rájuk egy kevés faragasztót, és (vékonyabb élükkel a résbe illesztve) ütögesse őket a helyükre. Miután a ragasztó megkötött, gyalulja egy szintbe a padlóval a lécet, majd fesse, pácolja ugyanolyan színűre.

Nyikorgásgátló faékek

Padló ék

Ha a nyikorgó padló alulról is hozzáférhető (például egy galériánál), kalapáljon faragasztóval bekent vékony faékeket a padlódeszkák és a tartógerenda közti résbe – s máris megszűnik a kellemetlen zaj.

Csavarokat a szögek helyett

A kellemetlen neszeket úgy is megszüntetheti, hogy a szöge­ket csavarra cseréli. A csavarokat az eredeti szöglyukakba hajtsa be. Ugyanolyan hosszúak legyenek, mint a szögek, de vastagabbak – így jobban tartanak a fában, de nem hatolnak mélyebbre, és nem sértik meg a rejtett csöveket, kábeleket.