Beltéri munkák

Szegőlécek – A rögzítés trükkjei

Szöget a kemény falba?

A szegélyléc szöggel rögzíthető a leggyorsabban, de kérdés, hogy az belemegy-e a falba. Modern gázbetonfalakba nem nehéz beütni, ám a régi téglafalak kőkeményen ellenállnak. Vegyen fel védő­szemüveget, mert ha ferdén éri az ütés a szöget, könnyen felpattanhat.

Felülről szegelt keretléc

Az ajtók és az ablakok szegélyléceinek sarokillesztéseit szögeléssel rögzítheti. A szögeket a keretléc tetejébe verje, ne az oldalába, mert ott meglátszik. Érdemes előfúrni a lyukakat, különben elhasadhat a fa, amikor bekalapálja a szögeket.

Faékhez szögelve

Téglafalnál üssön faékeket minden negyedik hézagba, s ezekhez szögelje hozzá a szegély lécet. Ékeket úgy készíthet, hogy 75×25 mm-es lécek végét éles fejszével lefaragja.

Faék

Legalább 40 cm hosszú darabokat válasszon, hogy a keze biztos távolságban legyen a baltától. A kész ékeket üsse be a téglák közötti résekbe, majd a végüket fűrészelje a fallal egy síkba.

Vesse be a testsúlyát!

Az új szegélyléc alját rögzítés előtt jól le kell szorítani a padlóhoz.

Szegélyléc padló

Támasszon a falhoz illesztett szegélyléc felső élére egy körülbelül 1,5 m hosszú padlódeszkát, majd térdeljen rá, s szögekkel vagy csavarokkal erősítse a falhoz a szegélylécet. Fapadlónál szögeljen a deszka külső végéhez egy rövid fadarabot – így nem csúszik le a szegélylécről, s ön se üti be a térdét.

Lécfortély

Profilléc rögzítése

A profillécek hornyaiba szegeljen – különösen, ha lakkozva lesznek. A szögfejek pontozóvá és gittel szinte nyomtalanul eltüntethetők.

Tartóbakot a szegőléc mögé!

A plafonléceket nem könnyű pontosan fölszerelni.

Ékek plafon

Az átlója mentén fűrészeljen ketté, majd aprítson háromszögletű darabkákra egy 50×50 mm-es lécet. Szerelje fel ezeket az ékeket a fal és a plafon találkozási vonalához, majd szögelje rájuk a plafonlécet.

Pontos tervezés – príma munka

Sérült szegélyléc javítása

A szegélylécek ferde illesztése kevésbé szembeötlő, mint ha merőlegesek a végeik. Ha javítani kell valahol a szegélylécet, ütögessen ékeket a léc mögé, mire az kissé elválik a faltól, és befér mögé a fűrészlap.

Szegélyléc csere

A fűrészt gérben vezetve, 45°-os szögben vágja el a lécet, majd a leeső darabot mintaként használva szabja méretre a pótlást.

Le ne jöjjön a festék!

A szegélyléc cseréjekor először is vágja át éles késsel a tetejéhez tapadó tapétát. Nézze meg, mi rögzíti a lécet. A csavarokat, ha másként nem lehet kiszedni, ki kell fúrni. A szegeit lécet széles vésővel feszítse el a faltól, hogy beférjen mögé a szöghúzó vas. Tegyen alá egy vékony furnért, hogy megóvja a festéket, a tapétát.

Mozgásszabadság

A szegélyléc teteje és a fal közti rés tömítésére, a sarkok pontatlan illesztésének leplezésére kiválóan használható a rugalmas tömítőmassza, amely kinyomópatronban is kapható, és tetszés szerint átfesthető. Nem hullik le, ha becsapódik az ajtó, és a fa termé­szetes mozgása miatt se pattogzik le.

Tükörkép

Mielőtt elindulna a fatelepre vagy barkácsáruházba új szegélylécet vá­sárolni, vegyen mintát a meglévő lé­cek alakjáról. E célra a profilidomszer – egy fésűre emlékeztető szerszám – használható, amelynek elcsúsztatható tűit rá kell nyomni a léc felületére, így pontosan felveszik annak profilját.

Szegélyléc illesztése egyenetlen padlóra – Lépésről lépésre

Szegélyléc illesztésepadlóra

  1. Vágja méretre a léc hosszát. Vízmértékkel állítsa szintbe. Ezután rögzítse ideiglenesen a falhoz.
  2. Vágjon egy fadarabot, amely valamivel vastagabb, mint a legszélesebb rés a léc és a fal között.
  3. Ezt vezetőként használva jelölje be a padló vonalát a szegőléc alja mentén.
  4. Vegye le a lécet, fűrészelje végig a bejelölt vonal men­tén, majd rögzítse a falra véglegesen.