Beltéri munkák

Szegőlécek – A szép összhatás titka a gondos tervezés

Szépség és funkció

A szegélylécnek nem pusztán díszítő szerepe van, praktikus célt is szolgál.

Szegőlécek

A padlószegély például a falak alját védi az ütődésektől; a székléc meg éppen olyan magasságban van, hogy megóvja a falat a nekidőlő szék háttámlájától; az ajtókeret magasságában vagy afölött elhelyezett képléc pedig stabilan megtartja a nehezebb képeket és tükröket, így nincs szükség külön tiplikre. Olyan stílusú szegélyléceket válasszon, amelyek illenek a helyiséghez.

Hasznos információ: hogyan rögzítsük a szegőlécet? Legjobb tippek és trükkök itt.

Kevesebb toldás és hulladék

Mérje le és jegyezze fel a falak hosszát, ahová szegélylécet akar szerelni, majd adjon hozzá mindegyikhez 50 mm-t, hogy a sarkoknál maradjon némi ráhagyás. Nézze meg a fatelepen vagy barkácsboltban, hogy milyen méretű lécek kaphatók. A legrövidebb általában 150 cm, a további méretek pedig 30-30 cm-rel hosszabbak. Válassza ki a szegély lécet, majd tervezze meg a méretre vágást úgy, hogy minél kevesebb hulladék maradjon. Az ajtó köré való díszlécek méretre szabott csomagban kaphatók: a két oldalra kerülnek a 210 cm-es darabok, felülre pedig a 90 cm-esek.

Nem csak fából lehet…

A falécet MDF-rostlemezből készült szegélyléccel is helyettesítheti, ha mázolni akarja. Az MDF-léceket gyakran már alapozva árusítják, így csak az utolsó réteget kell felvinni. Konyhába és fürdőszobába ne tegyen MDF-léceket, mert a nedvesség hatására megduzzadnak és elvetemednek. Az MDF vágásakor vagy fúrásakor feltétlenül viseljen pormaszkot.

Magassági jelek

Magassági jel

Ha a padlószegély egyenes, szabjon le egy akkora farudat, mint a székléc leen­dő magassága. A helyiséget körbejárva jelölje be a magasságot, vízmértékkel függőlegesbe állítva a farudat. A jeleket vonalzóval kösse össze.

Rejtett toldás

Ha a fal mentén kell toldani a szegélylécet, alkalmazzon lapolt illesztést, 45°-os szögben levágva a két léc végeit.

Rejtett toldás

E célra dönthető talpú dekopírfűrész használható (legfelül). Rögzítse az első darabot, majd illessze hozzá a következőt. A lécek vágott végeire kenjen faragasztót, és szögelje meg a toldást. Lehetőleg ott toldja a lécet, ahol nem látszik, például bútorok mögött.

Előzze meg a hibát!

Ha lejt a padló, ne ahhoz igazítsa a szék- vagy képléc magasságát. Béreljen lézeres szintezőt, vagy akár csak egyetlen ponton jelölje be a léc magasságát, majd egy hosszú vízmértékkel vigye körbe a helyiségben a jelet. A vízmérték pontatlanságát kiegyenlítendő, használat közben ajánlatos többször megfordítani.

Sarkok mesteri kialakítása

Padlóra felrajzolt szögek

Két szegélyléc külső sarokillesz­tését a következőképpen jelölheti be. A léceket egyenként szorítsa oda a falhoz, hogy túlnyúljanak a sarkon.

Padlóra szögek

A külső élük mentén rajzoljon egy-egy vonalat a padlóra. Kösse össze vonalzóval a sarok élét és a két vonal metszéspontját, így kapja meg a gérszöget. Illessze helyükre a léceket, és jelölje meg, hogy a gérszög hol metszi az elülső lapjukat, a hátoldaluk pedig hol érinti a falsarkot. Ezután már csak az a feladat, hogy e két pontot összekötve méretre kell szabni a lécet.

Gipszgyakorlat

A gipszrost léceket mindig a színük fe­lől vágja – így csak a hátoldaluk töre­dezhet ki. A vászonerősítésű gipszlécet éles késsel vágja át. Fűrésszel szabja gérbe a belső és külső sa­rokillesztéseket, majd fúrja elő a lécen a rögzítőcsavarok helyét, nehogy meg­repedjen a gipsz a léc rögzítésekor. A réseket alabástromgipsszel vagy megfelelő gittel töltse ki, majd szára­dás után csiszolja simára.

Legbensőbb titok

Belső sarkoknál úgy kell szakszerűen illeszteni a szegélylécet, hogy az egyiket a falnak ütközteti, a másik léc végét pedig alakra szabja.

Szegély illessztése

Egy pontosan merőleges végűre méretezett szegély­lécdarab mentén rajzolja be a második léc hátuljára a léc profilját (fent).

Fordítsa úgy a lombfűrész lapját, hogy a fűrész akkor vágjon, amikor felfelé húzza – így nem fog kiszálkásodni a léc színe. Ahol már egyenes a vágás, ott a színe felől, sima fűrésszel is folytathatja.

Lombfűrész

Így könnyebb a gérvágás…

A munkapad rögzítőpofája szilárdan megtartja a kisebb darabokat a fűrészelés idejére. Ha egy pontosan 45°-os bevágással ellátott keményfa darabot csavaroz rá, ennek segítségével remekül gérbe szabhatja a vékony szegély- és képléceket.

Gérvágás

A gérvágó láda jól használható a szegélylécek vágásához. Hulladék faanyagból is elkészíthető – a szegélyléc magasságánál valamivel mélyebb legyen. A pontosság érdekében a láda oldalait illesztőfűrésszel vágja be. A láda merevítése érdekében szögeljen vagy csavarozzon a két végére keresztléceket.