Lakberendezés

Egy hatékony robotporszívó kitakarít helyettünk! Milyen márkát érdemes választani?

Senki sem szereti az időigényes takarítást, az a jó, ha gyorsan varázsoljuk tisztára otthonunkat, leginkább a nappalit és a hálószobát. Ehhez viszont remek eszközökre van szükség és itt jön a képbe a robotporszívó. Mert mi a legfontosabb? Hogy az eszköz, könnyű egyszerű és gyors legyen! Cikkünkben segítünk, hogy a takarítás villámgyorsan történjen egy hatékony robotporszívóval.

A jövő már jelen van! – Robotika előnyben!

A legtöbb robotporszívó (pl.: Samsung, Navon, Xiaomi) – töltő dokkokkal van ellátva, és akár önmagukat is képesek feltölteni. Csak választani kell a robot számára elérhető helyet a dokkoló számára, és aztán egyszerű az egész feltöltés. Ha ez megtörténik, addig fog ott maradni, amíg elegendő energiával nem rendelkezik ahhoz, hogy visszamehessen, és folytassa a tevékenységet onnan, ahol abbahagyta.

Nagy érzékenységű és precíziós érzékelő rendszer

A Xiaomi robotporszívó lézeres távolságmérője a robot környezetét másodpercenként 1800-szor vizsgálja, és 360 fokos képet mutat be otthonunk belső részéről. 12 különböző típusú érzékelővel, például ultrahangos radar érzékelővel, giroszkóppal és gyorsulásmérővel összekapcsolva minden otthoni környezetben, 9,6 centiméteres törzsmagasság, könnyen eléri a szobában a sarkokat, látható és láthatatlan helyeket.

Strapabíró akkumulátorok a jobb teljesítmény érdekében

A Xiaomi példánál maradva – a robot porszívó 5200mAh (14,4V / 74,88Wh) lítium-ion akkumulátorral rendelkezik, amely hozzávetőlegesen kétórás tisztítási időt biztosít, majd a készülék automatikusan feltöltődik. A robot ráadásul „emlékszik” az utolsó helyére, így, ha közben megáll az eszköz, akkor később innen tudja folytatni a munkát.

Melyek a legjobb típusok?

robotporszívók között a Xiaomi modelljei a népszerűek és 50 ezer, illetve 150 ezer forint áron beszerezhetők, mindezek mellett az online boltokban a felsőbb kategóriás – nagyjából 200 ezer forintért – iRobot Roomba i7 Robotporszívó szintén elérhető.

Az iRobot HOME alkalmazás pedig figyelmeztet minket, ha a portartály megtelt vagy a robot tisztítókeféjét vagy egyéb alkatrészét meg kell tisztítani. Az applikáció arra is instrukciókat küld, hogy ezt hogyan tudjuk elvégezni.

Ha valakinek megéri a drágább termék – közel 300 ezer forintért – Samsung VR20R7250WD/GE típusa még többet tud. A SmartThings alkalmazás használatával könnyen tudjuk irányítani. Lehetőségünk van elindítani, leállítani, megváltoztatni a szívóerőt, többféle tisztítási programot ütemezni, illetve megtekinteni, hogy a készülék merre takarított. Mindezek mellett beállíthatunk idősávokat, hogy jelezzük a készüléknek, mikor végezze a munkáját. Nem árt azonban, ha gyors vezetéknélküli hálózattal rendelkezzünk, és arra mindenképp figyeljünk oda, hogy csak jelszóval védett WI-FI-t használjunk, adataink védelme érdekében.

Egyes termékeknél a robot alján elhelyezett érzékelők felismerik a veszélyes helyeket, így a robotporszívó azokat elkerüli, és nem esik le lépcsőről vagy egyéb helyekről (pl.: ülőgarnitúra, szekrény teteje).

A finom tapintású „ütköző” pedig lassan közelíti meg az akadályokat, bútorokat otthonunkban, elkerülve ezzel, hogy bennük kárt tegyen.

Tisztítás porzsák nélkül

További előny, hogy ezeknél a készülékeknél nincs porzsák, amelynek ürítése sokszor problémás szokott lenni. Ehelyett egy könnyen eltávolítható „kosarat” használnak, amelyet egyszerűen ki lehet dobni. A legtöbb eszköz olyan HEPA szűrőkkel van felszerelve, amelyek megakadályozzák az allergén anyagok terjedését a levegőben. Néhány „okosgépet” – például a korábban említett iRobot – akár a Google Assistant hangutasítással is aktiválhatunk.

A választásnál fontos, hogy alacsony zajszintű (maximum 65dB), és hosszan tartó akkumulátorral (közel 1 óra munkavégzés) rendelkezzen a robotporszívó.