Hasznos - Ártalmas

Hogyan válasszunk porszívót?

A háztartási porszívók többsége jó munkát végez a por és piszok összeszedése terén. Ez azonban nem feltétlenül elég. A porszívó szűrőjén ugyanis könnyen áthatolhatnak az apró részecskék, pl. a penészgombaspórák, a pollenszemcsék, a poratkaürülék, a lehám­lott bőrdarabkák vagy a háziállatok korpája, és ilyenkor a készülék a helyiség levegőjébe fújja vissza ezeket. Nem csoda tehát, hogy a porszívózás az érzékeny személyeknél aller­giát vagy asztmás rohamokat okozhat.

Méretgondok

A hagyományos porszívók akár a 30 µm átmérőjű szemcséket is kiszűrik – csakhogy a házipor egyes összetevői még ennél is ki­sebbek. A pollenszemcsék néha csak 10 µm-esek, az állati korpa 5 µm-eres is lehet, a bak­tériumok pedig csupán 0,3 µm nagyságúak, vagyis 2-300-szor kisebbek az emberi hajszál átmérőjénél.

Egyes újabb típusú porszívók képesek e mikroszkopikus nagyságú részecskék kiszű­résére. Ilyen pl. a ciklonrendszerű porszívó, amely nagy sebességű légáramban keringteti a port, amelynek szemcséi a centrifugális erő hatására csapódnak ki. Egy másik rendszer vízben nyeleti el a port.

Nagyon fontos a porszívók szűrőinek sze­repe. A leghatékonyabbak és legdrágábbak a HEPA-szűrőrendszerek (nagy hatékonyságú részecskeszűrők), amelyek a 0,3 µm átmérőjű szemcsék 99,97%-át kiszűrik a levegőből.

Állót vagy gégecsöveset?

A választott porszívótípus nagymértékben befolyásolja otthonunk levegőjének minősé­gét. Az álló készülékek beépített keféi fella­zítják a szőnyegek szálaira tapadt port, a szőnyeg nélküli padlókon azonban haté­konyabbak a gégecsöves porszívók (az ál­ló típusok forgó keféi itt sokszor csak odébb lökik vagy a levegőbe juttat­ják a port). Ráadásul sok gége­csöves porszívóhoz elektro­mos kefés fej is tartozik, amely a szőnyegtisztítást is hatékonnyá teszi.

A ventilátor elhelyezése is fontos

Az álló porszívók, melyekben a ventilátor a porzsák előtt helyezkedik el, általában több port tar­tanak vissza, mint a gégecsövesek, amelyek­nél a ventilátor a porzsák mögött van.

Helyes porszívózás

Bármilyen porszívót használunk, lassan és óvatosan dolgozzunk, hogy a port csak a lehető legkisebb mértékben kavarjuk fel.

A legjobb porzsák

A különleges kiképzésű porzsákok hatékonyabban szűrik ki a port.

Ilyenek például a:

  • több szűrőrétegű porzsákok,
  • különleges, a port vonzó belső borítással ellátott porzsákok,
  • azok a porzsákok, amelyek a készülékből kivéve lezáródnak, így megakadályozzák az össze­gyűjtött por kiszóródását.
  • Legalább két percig porszívózzunk minden négyzetméternyi padlófelületet. Ha fennáll a lehetősége, hogy porszívózás közben bolhá­kat, molylepkéket vagy más rovarokat szippantottunk fel, akkor a porzsákot tegyük le­zárt műanyag zacskóba, mielőtt kidobnánk.

A házimunka jövője

A porszívózás egy másik módja az, ha köz­ponti porszívórendszert telepítünk az ottho­nunkba. A falakba szerelt légcsöveket haszná­ló, s a beszívott levegőt a lakáson kívülre fújó rendszer annyira kényelmes, hogy akinek ilyen berendezése van, az valószínűleg gyak­rabban használja. Igaz ugyan, hogy utólagos beépíttetése többe kerül, mint az újonnan épülő házakba való telepítése, ám nagy meg­könnyebbülést jelent az allergiás személyek számára, hiszen teljesen kiküszöböli a levegő­ben lebegő porszemcsék újrakeringetését.