Előkészületek

A balesetveszély csökkentése

Nehogy lángra kapjon!

Vásároljon tűzoltó takarót, s tartsa kéznél a konyhában, hisz ott kap leggyakrabban lángra valami. Az előszobá­ba és a lépcsőfordulókba szereljen füstérzékelőt. Falépcső alatt ne tároljon festéket vagy egyéb gyúlékony anyagot; ezeket vigye inkább a szerszámoskamrába vagy a garázsba, mert ott baj esetén sem akadályozzák a menekülést Végül ha zárat szerelt a verandaajtókra vagy az emeleti ablakokra, tartsa elöl azok kulcsait, s mindenki legyen tisztában vele, hol találhatók.

A közlekedők megvilágítása

Az emberek többnyire a lakás bejárati ajtajában, lépcsőin, a konyhában vagy a fürdőszobában esnek el – általában azért, mert nem látnak rendesen.

Szereljen alternatív kapcsolókat a lépcső két végére, hogy senkinek ne kelljen sötétben botorkálnia. Ha kell, szereljen fel korlátot, ha pedig kisgyermek van a háznál, kiskapuval zárja el a lépcsőt, alul-felül. A ház külső falára szereljen mozgásérzékelő lámpát, amely éjszaka is megvilágítja a bejárathoz vezető járdát.

Hogy el ne csússzon…

Legyen mindig csúszásgátló szőnyeg a zuhanyfülkében vagy fürdőszobában. A nagyobb biztonság kedvéért szereljen fali kapaszkodókat a fürdőszobába -különösen, ha idős vagy mozgás­korlátozott ember él a lakásban. A textil fürdőszobaszőnyeg felszívja a vizet, így nem csúszik a fürdőszoba nedves padlója. Ha új padlót rak(at) le a fürdőszobába, okvetlenül olyan anyagot válasszon, amely nem csúszik.

Szerszám használat

A barkácsszerszámok csak megélezve és erős motorral végeznek megfelelő munkát; rosszul vagy nem a kellő óva­tossággal használva sérülést okozhat­nak. A szerszám legyen éles, s vágjon könnyedén. Munka közben mindig a vágóéi mögé tegye a kezét. Ha elő­ször használ egy gépet, olvassa el a használati utasítást. Soha ne hatásta­lanítsa a szerszám védőberendezéseit!

Alkalomhoz illő szerelésben

Mielőtt belekezdene az ezermesterkedésbe, szedje össze a biztonsági felszerelést A legtöbb munkához elengedhe­tetlen a védőszemüveg, a porvédő maszk, a védősisak, egy strapabíró munkakesztyű és erős lábbeli. A különféle felsze­relések védőhatása eltérő. A pormaszk például nem szűri ki az oldószerek gőzeit és a porított festékcseppecskéket -ezért, ha autót fényez vagy hasonló munkát végez, vásároljon speciális festőmaszkot vagy megfelelő légzőkészüléket.

Ha hosszú ideig kell zajos gépekkel, betonvésővel vagy parkettacsiszolóval dolgoznia, szüksége lesz egy fülvédőre is. Vásároljon elsősegélycsomagot a házi műhelybe. Barkácsáruházakban és patikákban kapható olyan készlet, amely minden szempontból megfelel a szabványoknak.

Szilárd polcokat

Ha egy állítható polcrendszer nem falmélyedésben, hanem a falsík mellett áll, csavarokkal rögzítse a tartókonzolokhoz a polcokat, így megelőzheti, hogy egy-egy polc vagy a rajta tárolt holmik elmozdulása balesetet okozzon. Érdemes lekerekíteni a polcok sarkait – különösen, ha kisgyerekek is vannak.

Cserélje csúszótalpra!

Görgős széket, heverőt ne tegyen a verandaajtó vagy az alacsonyan lévő üvegfelületek közelébe, nehogy megsérüljön az üveg, amikor rájuk huppan valaki, és hátra­gurul a bútor. Jó megoldás lehet az is, ha csúszótalpat szerel a bútor alá, hogy ne mozdulhasson el olyan könnyen.

A falhoz rögzítve

A magasabb könyvszekrények és vitrinek tetejét L alakú konzollal erő­sítse oda a falhoz, nehogy eldőljenek az egyenetlen terheléstől vagy ha felmászik a polcra egy kisgyermek.

Szedje fel, ragassza le!

A fényes parkettán és lépcsőfordulókban elhelyezett szőnyeg ugyancsak komoly balesetveszélyt jelent, különösen, ha a lépcső tetejénél van. Távolítsa el onnan, vagy ragasszon az aljára speciális csúszásgátló szalagot.

Előzze meg háztartásában az áramütést!

Készülékek átvizsgáltatása

Ha nem tudni, mikor látta utoljára szakember a központi fűtés gáz- vagy olajkazánját vagy a vízmelegítő bojlert, hívjon minél hamarabb szerelőt, s nézéssé meg, hogy biztonságos-e a készülék égése és megfelelően szellőzik-e. Ha álmosságot vagy fejfájást érez, amikor be van kapcsolva a helyiségben egy ilyen készülék, azonnal kapcsolja ki, és hívjon szakembert.

Használjon spirálvezetéket

Cserélje spirális vagy rövid, egyenes zsinórra a vízforraló, kenyérpirító és a hasonló konyhai eszközök vezetékét, mert így nem lóg le a polcról vagy az asztalról, s nem ránthatja magára a készüléket sem ön, sem egy kisgyerek.

„Bababiztos” konnektorok

Ha kisgyermek van a családban, tegyen záródugót a haszná­laton kívüli konnektorokba. így nem kerülhetnek az apró ujjak vagy fémtárgyak a dugaszolóaljzat nyílásaiba. Ha vannak még a házban nagyon régi (banándugós) csatlakozójú készülékek, érdemes ezek csatlakozóját új villásdugóra cserélni, amely akkor is biztonságos, ha félig kihúzódott az aljzatból.

Földelést mindenüvé!

A nagyobb biztonság érdekében földelje a fürdőszoba és a konyha fémtárgyait. Ha a lakásban nem látható nyoma a létfontosságú földelésnek – melynek zöld-sárga PVC-szigetelésű vezetékei a falban futnak -, sürgősen hívjon egy villanyszerelőt, nézéssé meg, és szükség esetén csináltassa meg a földelést.