Szobafestés-tapétázás tudástár

Hogyan fessünk biztonságosan?

Fessünk biztonságosan!
Fessünk biztonságosan!

Annak a kivételével, hogy esetleg leeshetünk a létráról, vagy valamilyen állványzatról, a festés nem igazán kockázatos dolog, sem magunkra, sem a családunkra nézve, azonban a festék állaga könnyen károsak lehetnek az egészségünkre. A festék vegyszerek összetétele és felkészültségre van szükségünk, mielőtt használjuk. Itt találhatunk egy-két ötletet, hogyan legyünk elővigyázatosak:

  • Vizes vagy egyéb oldószer esetén, a festékben lévő anyagok mérgezőek is lehetnek, és a gyerekektől, háziállatoktól távol tartandóak. Az ellenszerek fel vannak sorolva a címkéken általában.
  • Még ha szagtalan festéket is használunk, érdemes mindig jól szellőztetett helyen festeni. A festékek még mindig tartalmaznak olyan gázokat, melyeket belélegezve árthatnak szervezetünknek. Ha belterületen festünk, viseljünk papírfesték maszkot. Kültéren is érdemes viselni, főleg ha festékszórót használunk. Ne aludjunk addig a kifestett szobában, amíg a szag el nem párolog!
  • Ne dohányozzunk, amikor festünk, és ha lehetséges tüntessünk el mindenféle olyan fényforrást, amely gázt tartalmazhat. Egységesen zárjuk el a gázt!
  • A mérgező festékek és az abban lévő vegyszerek elnyelődhetnek a bőr mélye alá. Mossuk le magunkat, amilyen hamar csak lehet festés után!
  • Amikor a fejünk fölött festünk, viseljünk szemvédő szemüveget! A vegyszerek, amelyeket tartalmaz, könnyen okozhatnak szempirosságot, irritálhatja a szemet.
  • Soha ne igyunk alkoholt, miközben festünk! Összekeveredhet a festékkel!