Hőszigetelés hátrányai

Gyúlékony hungarocell táblák!

Spiegel

A szakértők tűzveszélyre figyelmeztetnek a hőszigetelésnél!

A kormány milliárdos összegekkel támogatja a hőszigetelést. De most épp az építésügyi miniszter szakértői kongatják a vészharangokat a SPIEGEL információi szerint: a sztiropor szigetelőtáblák rendkívül gyorsan tüzet fognak.

 Tűz

Kép: épülettűz a sauerlandi Arnsbergben: veszélyes hőszigetelés

Hamburg – Azoknál a házaknál, amelyek homlokzatát sztiroporból készült összetett hőszigetelő rendszerrel látták el, jelentős tűzveszély áll fenn. Ez derült ki egy a szövetségi tagállamok építésügyi miniszterei számára készült belső elemzésből a SPIEGEL információi szerint. (Londoni tűzvész a szigetelés miatt.)

Szigetelés

Ebben egy kísérletsorozat eredményeit ábrázolják, ahol szakértők egy fából készült jászolt gyújtottak fel egy 60 négyzetméter nagyságú, polisztirol szigetelőtáblákkal borított fal előtt. A tűz már

„15 perccel a tűzforrás meggyújtása után teljesen kibontakozott, és erőteljes láng- és füstképződés kíséretében továbbterjedt a teljes falfelületre”

hangzik el a kísérletben.

Az összetett hőszigetélési rendszer „ezt a próbát nem állta ki”. A tűz kialakulásáért az volt a felelős, hogy „a hő miatt megolvadt és lefolyó polisztirol meggyulladhat a tűzforráson”, és hogy

„a tűzterhelés a tűz folyamán tovább növekszik”

Az építésügyi miniszterek szakértői ezért azt javasolták, hogy szigorítsák meg az új építésű épületekre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat. Így a jövőben úgynevezett tűzzárak akadályozhatják meg a tüzek ellenőrizetlen továbbterjedését.

A meglévő épületeket mindazonáltal nem kellene utólagosan átalakítani, hangzott el néhány héttel ezelőtt Chemnitzben egy konferencián a részlegvezetőknek szóló jelentésben. Ehelyett kiadnak egy tájékoztatót, amely felszólítja a bérlőket és a tulajdonosokat arra, hogy a tűzveszélyes tárgyakat, például szeméttárolókat távolítsák el az épületek homlokzata mellől. Hungarocelles hőszigetelés mennyire tűzveszélyes?

Forrás: spiegel.de/wirtschaft/service/brandgefahr-bei-fassaden-daemmung-mit-styropor-a-1005722.html