Javítás a ház körül

Favázas vályogépület felújítása

Ötlet! A vakolat csak tökéletesen ép állapotban tudja betölteni védőfunkcióját. Ha a favázas szerkezet megsérül, ki kell javítani, vagy ki kell cserélni. Nézzük, hogyan végezhetjük el ezt a munkát agyagozással.

A régi favázas szerkezetű házak gyakori hibája a málló vakolat, a lyukak és repedések kialakulása. Ebben az esetben alapos javításra van szükség. Ha a ház műemlékvédelem alatt áll, a helyreállítást az eredeti állapotnak megfelelően kell végrehajtani. Az egyik hagyományos módszer a vízszintes és keresztirányban elhelyezett lécek közötti agyagvakolás. A következő képeken (lentebb) bemutatjuk az ilyen típusú vakolat helyreállításának lépéseit.

Vályogfal

Ezzel a módszerrel falat gyakorlatilag nem építünk, hanem egy rácsos kialakítású vázszerkezetet hozunk létre, amely az agyagvakolatot tartja. Csak természetes alapanyagokat használunk: tölgy- vagy bükkléceket, fűz- vagy mogyoróvesszőt, illetve szalmával és sertéssörtével dúsított agyagot.

Először mérjük fel a gerendázat mélységét és állapotát, ha szükséges cseréljük ki a léceket. A tölgyléceket az eredeti lécek helyére építsük be. A gerendázathoz erősített lécek tartást adnak a szerkezetnek. Az agyaggal borított felületekre egy alap agyagréteget hordjunk fel. Az agyagozás megkezdése előtt a faszerkezet látható részeit takarjuk le, mert az agyag nagyon nehezen távolítható el róluk.

A vakolat léceinek látható felületét kenjük le alapozó olajjal. Az agyagozást két rétegben, mindig két oldalról végezzük. Az első agyagréteg kb. 3,5 cm vastag legyen. (Keverési arány: 1 rész agyag, 2 rész homok, 2 rész szalma, 1 rész sertéssörte). A második réteg előkészítéséhez, ujjunkkal nyomjunk lyukakat az agyagba. Az első réteg száradását követően hordjuk fel a másodikat. (Keverési arányok: 1 rész agyag, 1,5 rész kvarchomok, 2 rész szalma, 1 rész sörte). A felületbe ismét nyomjunk lyukakat, hogy a meszes vakolat jól tapadjon.

Ha a falak a képen látható állapotban vannak, a javítás elkerülhetetlen. A következő képeken bemutatjuk, hogyan sajátíthatjuk el a munka lépéseit.

Vályogfal felújítása

Lépések:

  1. Építsük be a függőleges támasztóléceket, majd rögzítsük jobbról és balról.
  2. A vesszőket alulról felfelé haladva fonjuk be, durva fonatot alakítsunk ki.
  3. Készítsünk kása sűrűségű agyagot, majd a tapasztási felületre kefével hordjunk fel egy réteget.
  4. Rakjuk fel az agyagos szalmát két oldalról, az első réteget az ujjunkkal simítsuk el, majd száradás után hordjuk fel a második réteget is.
  5. Az ilyen módon kezelt felületen jól tapad az utolsó vakolatréteg és a festék.
Szerszámosláda: fúrógép keverőrúddal, keverőkád, lapos véső, metszőolló, ecset, festőkefe, fafésű.