Javítás a ház körül

Téglák közti fuga javítása

Ötlet! Előfordul, hogy a fugázó anyagot már csak a vakolat tartja a téglák közötti résekben. Itt az ideje egy tartós fugázásnak.

A burkolótéglák közti fugák meglazulása gyakori jelenség. A hiba leggyakrabban a kontár munkára, vagy a fugázó anyag elégtelen keverésére vezethető vissza, melynek hatásai legtöbbször csak a garancia lejárta után válnak láthatóvá. A jó minőségű vakolat ráadásul el is takarja ezeket a hibákat. Gyakran csak akkor vesszük észre, amikor a fagy már teljesen szétroncsolta a fugákat. Ha a károsodás egy jól körülhatárolt területen jelentkezik, a hibát a fugák cseréjével orvosolhatjuk. A régi fugát amilyen mélyen csak lehetséges, vakarjuk ki.

A vékony réseknél régi véső vagy csavarhúzó kiválóan alkalmas ehhez a művelethez. A burkolótéglát azonban lehetőleg ne szúrjuk át, így a mögötte lévő lég- vagy szigetelőrétegbe a friss habarcs és a víz nem tud beszivárogni. A fugázás előtt a téglákat nedvesítsük be, különben a habarcs gyorsan beszárad, mert a száraz téglák sok nedvességet szívnak magukba. Később ez is a károk kialakulásának okozójává válhat.

A szárazon összekevert anyagokhoz adjunk egy kevés vizet, hogy kemény, de ne túl száraz habarcsot kapjunk. Ha a habarcs túl híg, kifolyik a fugákból. Először a függőleges, majd közvetlenül utána a vízszintes fugákat töltsük ki a habarcskeverékkel. A vékony fugázókanállal nyomjunk a résekbe annyi habarcsot, amennyit csak lehetséges.

Fontos, hogy a habarcs szorosan illeszkedjen a téglákhoz. A fugák legelejére a kissé szárazabb habarcs könnyebben bedolgozható, és megfelelő formára alakítható. A kitöltött fugák felületét egy tömlődarabbal formáljuk homorúra. A még nedves habarcsmaradványokat kisseprűvel távolítsuk el a téglákról. Ha a habarcs megszáradt csak karcolással távolítható el.

Téglafal fugázása

Lépések:

  1. Általában csak a károk egy része látható, később aztán a szomszédos téglák is meglazulnak.
  2. A meglazult habarcsot kaparjuk ki a téglák közül, de ne hatoljunk be a téglák teljes mélységéig.
  3. Vízsugárral mosassuk ki a habarcsmaradékot, és nedvesítsük be a téglákat.Téglafal fugázása 2
  4. A vakolókanál megakadályozza, hogy a habarcs lehulljon.
  5. A habarcsot a kanállal nyomjuk a résekbe.
  6. A habarcs felületét simítókanállal, valamint kisseprűvel, kaviccsal, vagy tömlődarabbal egyengessük el.
  7. Egy kis teddy-hengerrel könnyen felvihetjük a festékréteget az új habarcsra.
Szerszámosláda: teddy-henger, fugázókanál, kőműveskanál, tömlődarab, régi véső vagy csavarhúzó a régi habarcsmaradványok eltávolításához, kisseprű, kefe és locsolótömlő.