Javítás a ház körül

Vasbeton felületek helyreállítása

Ötlet! Ha a beton a falról vagy a mellvédről leválik, és a vasalások láthatóvá válnak, a javítási munkálatokkal nem késlekedhetünk.

A levegőben található káros anyagoknak még a beton sem tud ellenállni: felületén törések, repedések keletkezhetnek. Különösen akkor, ha az építés során valamilyen hibát követtek el: rossz keverési arányok, vékony fedőréteg az acélszerkezet felett. A károk azonban kialakulhatnak egyszerűen az elhasználódás következtében is: a levegőben található szén-dioxid az évek során beszivárog a betonba. A beton egy idő után nem tud védelmet nyújtani az acélrészek számára a korrózióval szemben. A fémrészek korrodálódnak, kitágulnak, és ennek hatására a beton letöredezik.

A külső „sebeket” minden esetben azonnal kezelni kell, így a nagyobb károk megelőzhetők. A károsodás nagyságától illetve az érintett épületelemmel szemben fennálló statikai követelményektől függően a szakemberek különböző javítási módszereket javasolnak. A következő képeken a legvékonyabb kezelést mutatjuk be. A meglazult betondarabokat távolítsuk el, a felületet homokkal fújjuk le. A rozsdás fémrészeket kenjük le kétszer a korróziógátlóval.

Az előzőleg benedvesített felületre hordjuk fel a durva habarcsot, simítódeszkával szedjük le a felesleges anyagot. A felület maradjon érdes, mert erre hordjuk fel a következő, finom habarcsréteget.

Vasbeton felület

Lépések:

  1. Akinek a háza valamilyen vasbetonelemből van, ismeri a mellékelt képet: előtűnő, korrodált acélváz.Vasbeton felület 2
  2. Távolítsuk el a meglazult betonelemeket, majd homokszórással tisztítsuk meg a felületet.
  3. Közvetlenül ezután kenjük be rozsdagátlóval a fémrészeket.
  4. A felületet nedvesítsük be, majd hordjunk fel rá durva habarcsot.
  5. A felesleges habarcsot simítsuk le, a felület azonban maradjon érdes,…
  6. …így a következő, finom habarcsréteg jobban tapad.
Szerszámosláda: véső, kalapács, szórópisztoly, ecset, vakolókanál, simítódeszka.