Javítás a ház körül

Többrétegű festék lemaratása székről

Ötlet! A következő technikát ismét egy régi széken mutatjuk be. A munka végeztével még egy mutatós bútordarabbal is gazdagodunk.

Valamikor a képen látható szék is modern darabnak számított. A széket aztán különféle színű festékek felhasználásával próbálták meg a kor ízlésének megfelelően átalakítani, a bútordarab mindig újabb és újabb festékréteget kapott, míg végül ismét barnára festették.

Akinek azonban jó szeme van hozzá, gyorsan felismeri, hogy a sok festékréteg alatt egy különleges darab rejtőzik, melyet a megfelelő technikával ismét felszínre hozhatunk. Ehhez a régi festékrétegeket le kell maratni, és a sötét színűvé vált fát ki kell világosítani. Ezután a széket lecsiszoljuk, majd olajjal lekenjük.

Dilunettel, egy zselés állagú, lúgos szerrel maratjuk le a festéket. Az anyagot egy nejlonsörtés ecsettel vastagon és légmentesen hordjuk fel a székre. Állaga miatt az anyag a függőleges felületekre is kitűnően tapad. Amikor az anyag világos bézs színe barnává változik (ez a gyártó szerint a festékrétegek állagától és színétől függően 15 perctől 12 óráig terjedő időt vehet igénybe), a fellazult festékréteget spaklival vagy kap-róval távolítsuk el. Ezután a széket „Nettrol”-lal tisztítsuk le és világosítsuk ki. Várjunk kb. 10 percet, majd bő vízzel sikáljuk le a széket.

A gyártó szerint a Dilunett a nem mérgező és nehézfémet nem tartalmazó festékekkel együtt a háztartási hulladék közé dobható. (Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább elkülönítve tegyük a szemétbe). A Net-trolos lemosóvizet nyugodtan kiönthetjük a csatornába. Ha a festék mérgező anyagot tartalmaz, akkor természetesen ezt ne tegyük. Hagyjuk a széket legalább három napig száradni, csak ezután lássunk hozzá a csiszoláshoz (100-as finomságú csiszolópapírt használjuk). Ezután a bútor készen áll az olajos kezelésre. Puha, lapos ecsettel vigyük fel az olajat két rétegben. Kb. 30-60 perc elteltével törölgessük le a felesleget, majd a széket egy éjszakát hagyjuk száradni.

Másnap csiszoljuk le a széket 200-as csiszolópapírral, majd kenjük be még egyszer olajjal. Kb. fél óra múlva töröljük le a felesleges olajat.

festék lemaratása székről

Lépések:

  1. A vastag festékréteg alatt (kép fent) egy gyöngyszem rejtőzik. Először is marassuk le a festéket.festék lemaratása székről 2
  2. Lapáttal vagy kefével távolítsuk el a fellazult festékréteget.
  3. A Net-trollal való kezelés semlegesít, tisztít és világosít.
  4. Három nap száradás után csiszoljuk le a széket.
  5. Kétszer kenjük le a széket olajjal, csiszoljuk le, majd hordjunk fel még egy réteg olajat a székre.
Szerszámosláda: lapos ecset, nylonsörtés ecset, kaparó, simítólapát, kefe, kesztyű, törlőruha.