Javítás a ház körül

Törött székláb javítása

Ötlet! A széklábakon áll és azokra támaszkodik. Ha az egyik láb eltörik, a szék már nem biztonságos, és a látvány sem túl felemelő. Lássuk, mihez kezd ezzel a problémával a szakember.

A székek és fotelek lábának tartófunkciója van. A lábak terhelésnek, mechanikus igénybevételnek vannak kitéve, érintkeznek továbbá vízzel, illetve különféle tisztító- és takarító-szerekkel. Nem beszélve arról, mi mindent kellett már egy régi, antik széknek kibírnia. Lehet, hogy hosszú ideje áll valahol, például egy nedves pincében, vagy egy teljesen védtelen helyen, a szabadban, kitéve még az időjárás viszontagságainak is.

Ezért általában jellemző hiba a szuvasodás, a korhadás, vagy a székláb végének törése. Ha régi széket kapunk vagy vásárolunk, fordítsunk figyelmet a szék lábának állapotára. Néha valóban nincs más megoldás, az egyik lábat ki kell cserélni. Legtöbbször azonban csak a szék lábának végétől mért 2-5 cm sérült, és a hiba csak az egyik lábat érinti. Ilyenkor mindenképpen megéri a felújítást elvégezni.

A szakszerű javítással szembeni követelmények a következők: régi, száraz és a szék fájával azonos fajtájú anyag használata (lehetőleg azonos erezettel), takarékos szemlélet (csak annyit fűrészeljünk le, amennyit feltétlenül szükséges, de azt mindenképpen) és nem utolsó sorban a tökéletes illesztés. Ami annyit jelent, hogy a javítás után a régi lábrész és a pótlás közti illesztés vonalának gyakorlatilag nem szabad látszania. A javítás lépéseit a képeken látható, puhafából készült biedermeier bútoron mutatjuk be.

Törött székláb javítása

Lépések:

  1. A törött lábat először is egyenesítsük ki, vagyis a fa erezete mentén a sérült részt fűrészeljük le.
  2. Enyvezzük a lábhoz a pótlást, ügyeljünk, hogy az erezet iránya a láb mintázatával azonos legyen.Törött székláb javítása 2
  3. Az egyik egészséges lábról vegyük le a mintát, és rajzoljuk elő a pótláson.
  4. A pótlásról a felesleges részt a kontúrvonalon kívül fűrészeljük le.
  5. A csiszolást először szalag-, majd forgófejes csiszolóval végezzük el.
  6. Alapozóval kenjük le a széket, a pótlást retusáló ceruzával színezzük a megfelelő árnyalatra.
  7. Korrigáljuk az erezet mintáját. Ha a festék megszáradt, fémszálas csiszolópárnával dörzsöljük át.
  8. Végül lakkozzuk át a lábat. A javítás helye szinte észrevehetetlen, a szék ismét stabil.
Szerszámosláda: fűrész, szorítóvas, szalag- és forgófejes csiszológép, retusáló ceruza, lakkozó ecset, fémszálas csiszolópárna.