Kert

Milyen fűszereket ültethetünk a kertben?

A napos, meleg időben a kertben terjengő fűszerillat a nyár elválaszthatatlan része. Ha nincs helyünk nagy veteményes kialakítására, akkor is nevelhetünk néhány fűszernövényt, amelyek üdébbé és finomabbá teszik ételeinket. Egyes fajok ráadásul távol tartják a kártevőket, és sokuknak gyógyító tulajdonságai vannak.

A megfelelő hely

Ha a fűszernövényeket a főzéshez akarjuk felhasználni, olyan helyet válasszunk, amely közel esik a konyhához! Ha viszont a szépsé­gük és az illatuk ugyanilyen fon­tos szempont, vagy méheket sze­retnénk a kertbe csalogatni velük, más helyre is ültethetjük őket.

Telepítsünk fűszernövényeket elszórtan a kert különböző részei­be, ahová tartósan odasüt a nap, de kialakíthatunk nekik külön helyet is. Kerülhetnek ágyasokba, vagy nevel­hetjük őket kő- netán téglaösvénnyel elválasztott sorokban is. Jó hely lehet a fűszernövények számára a sziklakert, ahol a meleg­kedvelő fajok – például a kakukkfű -különösen jól érzik magukat. Ültethetők cserépbe is: a petrezselyem nagyon jól mutat így. A méhek és más hasznos rovarok odacsalogatására neveljünk levendu­lát, rozmaringot, koriandert, kaprot!

Cserepes fűszernövények

Ahol kevés a hely, ott a fűszernövényeket cserép­be, ládába, dézsába vagy párkányra tehető kis viráglá­dába is ültethetjük. A terülő vagy lecsüngő növésű fűszernö­vények, a kakukkfű vagy a szurok-fű számára a függőkosár is megfelel.

Használjunk epercserepet a fű­szernövények termesztéséhez! Ennek az oldalain is vannak ültetőnyílások, amelyek ideálisak a fűszer­növények számára. Felülre magasra növőket ültessünk, oldalra pedig alacsonyabb fajokat! A mentát és az egyéb, agresszívan terjeszkedő növényeket edényben neveljük!

Egészséges növények

Az egynyári növényeket árnyéko­ló szövettel vagy a levelek permete­zésével óvjuk a nagy melegtől! A felmagzást – amikor a növény idő előtt növeszt virágot, és hoz magokat, s emiatt elveszíti az ízét, vagy keserűvé válik – a felmagzásnak ellenálló és lassan termő fajták termesztésével küszöbölhetjük ki.

A fűszernövényeket az év megfe­lelő időszakában vessük el, mert a hőmérsékleti szélsőségek felmagzásra késztetik őket. A koriandert a hűvösebb hónapokban érdemes nevelni, amikor lassabban fejlődik. A kaprot időnként ritkítsuk ki, és rendszeresen szedjük le, mivel a zsúfoltságban fejlődő tövek nagyobb valószínűséggel magzanak fel. A rovarokat kézzel szedegessük le, és felhasználás előtt mindig mos­suk át alaposan a fűszernövényeket!

Ha nincs más megoldás, olajos vagy szappanos permetezéssel is megszabadulhatunk a kártevőktől. Kipróbálhatjuk a speciális baktéri­um készítményt, a Dipelt is (Bacillus thuringiensis) – elpusztítja a hernyó­kat, de nem árt a többi rovarnak. A károsodott hajtásokat vágjuk vissza, s használjunk folyékony tápot és sok vizet, hogy elősegítsük az új, ép hajtások fejlődését!

Biztos tipp

Ha most kezdünk fűszernövényekkel foglalkozni) neveljünk bazsalikomot metélőhagymát, kaprot fokhagymát mentát szurokfüvet petrezselymet rukkolát és kakukkfüvet – ezek könnyen termeszthetők.

Begyűjtés és tárolás

A fűszernövényeket akkor szed­jük le, amikor virágozni kezdenek! A levelek illóolaj-tartalma ugyanis ilyenkor a legnagyobb, tehát az ízük ekkor a legintenzívebb.

Annak érdekében, hogy a fűszer­növények ne penészedjenek meg száradás közben, kössük őket a szá­ruknál fogva kis csokrokba, s akasszuk fejjel lefelé sötét, meleg, szellős helyre! Ha megszáradtak, szedjük le a leveleket, és légmentesen záródó edényben tároljuk!

Ha mikrohullámú sütőben szeret­nénk megszárítani a fűszereket, tegyük azokat két réteg papírtörül­köző közé, majd „magas” fokozaton melegítsük őket, amíg a leveleik törékennyé nem válnak (1-2 perc)! A sütőben is kiszáríthatjuk: te­gyük a leveleket a tepsibe, majd a sütőt a legkisebb hőfokra kapcsolva végezzük a szárítást! Az aszalóké­szülék is megfelel erre a célra.

Egyes fűszerek (bazsalikom, petre­zselyem, tárkony) fagyasztva is jól tárolhatók. Szedjük le a növé­nyeket, mossuk meg s aprítsuk fel őket! Tegyük vízzel teli jégkockatartókba! Ha megfagytak, rakjuk nejlon­zacskóba, és a fa­gyasztóban tároljuk! Bármikor adhatunk egy kockát az ételhez.

Gyógynövények

Az aloe vera baktérium- és gombaölő tulajdonságú, ezért segíti a vágott és égett sebek gyógyulását. Törjünk el egy levelet, és nyomjuk ki a gélt!

  • A körömvirágot (Calendula offici­nalis) sebre, égésre, rovarcsípésre, ekcémára és bőrfekélyre használják. Gyakori alapanyaga a krémeknek.
  • A kamilla (Chamaemelum nobile) virágából főtt tea émelygés ellen jó.
  • Az őszi margitvirág (Chrysanthe­mum parthenium syn. Tanacetum parthenium) hatékony a fejfájás ellen. Gyakori összetevője a gyógynövé­nyekből készült orvosságoknak.
  • A fokhagymáról (Allium sativum) azt tartják, hogy csökkenti a vér ko­leszterinszintjét és a vérnyomást, megelőzi a rákot, alkalmas a fertő­zések kezelésére, és fokozza a szer­vezet ellenálló képességét.
  • A gyömbér (Zingiber officinale) se­gít az emésztési panaszok, a tengeri­betegség és az émelygés orvoslásá­ban. Frissítő tea is főzhető belőle.
  • A macskagyökeret (Valeriana offici­nalis) a szorongás és az álmatlanság kezelésére használják. A fürdővízbe áztatva elősegíti a relaxációt.

A konyhában

StílusFűszernövények
FranciaMetélőhagyma, citromverbéna, majoránna, tárkony, kakukkfű
GörögMetélőhagyma, görög bazsalikom, majoránna, szurokfű, édes bazsalikom
MexikóiCsili, metélőhagyma, koriander, sarkantyúka
OlaszMetélőhagyma, fokhagyma, szurokfű, petrezselyem, rozmaring, zsálya, édes bazsalikom
ThaiKoriander, gyömbér, citrombazsalikom, citromfű, thai menta, vietnami menta

A kert díszei

  • Babér: A Földközi-tenger térségéből származó babér mintegy 10 m magasra nő, de metszéssel kis cserjévé alakítható. Nagyobb dézsákban, nyírt dísznövényként is tartható. Levelei levesekben, húslevekben és ragukban egyaránt használhatók, de tálalás előtt vegyük ki őket!
  • Levendula: A tetszetős virágfürtjeiért és illatos leveleiért termesztett levendula kötetlen sövényként vagy a falusi, vidéki stílusú kert növényeként is ültethető. A szívós évelő növény olaját illatszer- és szappangyártáshoz, valamint fertőtlenítőszerként használják. Alkalmas az álmatlanság, a szorongás és a depresszió kezelésére is.
  • Rozmaring: A mutatós, 1,5 m magasra növő cserje kiválóan alkalmas sövénynek. Ágacskáival báránysültet ízesíthetünk, a virágszárak pedig kis nyársnak is megfelelnek.