Kert

Nagy fa ültetése – a természet erőművei

Minden kertben lennie kell legalább egy fának. A fáknak egész sor környezeti előnyük van, például megőrzik a vizet, kelle­mesebbé teszik a közvetlen környezetet, és fokozzák a táj termé­szetes szépségét. Ha fát ültetünk, azzal árnyékot, menedéket, pihenő- vagy fészkelőhelyet és táplálékot kínálunk az állatoknak.

Ültessünk a jövőnek!

A fák élettartama a fajtól, a kö­rülményektől és az éghajlattól függ. Néha hosszú évszázadokig díszítenek, máskor 8-10 év után már pusztulni kezdenek.

 • Ha tudni akarjuk, hogy várhatóan mely fák fognak szépen fejlődni ker­tünkben, nézzük meg a környező kertek, parkok és utcák kifejlett fáit!
 • Derítsük ki, mekkorára nőhet és milyen alakú lesz a kiszemelt fa! Nézzünk utána könyvekben, vagy kérjük meg a helyi faiskola kerté­szét, hogy mutasson egy felnőtt pél­dányt a nekünk tetsző fából!
 • Kerüljük az esetleges vitákat a szomszédokkal, és ne ültessünk olyan fákat, amelyek gyökérzete gyorsan és messzire terjeszkedik! Ezek eltömíthetik a csatornákat, és komoly károkat tehetnek házunk­ban vagy szomszédunk házában.
 • Ne ültessünk olyan fákat, amelyek környezetvédelmi szempontból „gyommá” válhatnak! A nem aján­lott fajoknak a szakirodalomban nézhetünk utána, és esetleg az ön­kormányzat is tájékoztatást ad.
 • Takarítsuk el a faleveleket a járdá­ról és az ereszcsatornából!
 • A régi vagy sérült csatornacsöve­ket cseréljük műanyagra, amelyben nem tesznek kárt a gyökerek!
 • A fák kivágása, esetleg erőteljes visszametszése előtt feltétlenül kér­jünk engedélyt a helyi önkormány­zattól, a legtöbb fát ugyanis jogsza­bály védi.
 • Telente vizsgáljuk át a lombhulla­tó fákat, hogy láthatók-e rajtuk fa­rontó bogarak támadásának nyomai, a törzsükre kapaszkodó kúszónövé­nyek vagy törött ágak!
 • Figyeljünk oda a gyengeségre uta­ló jelekre, például a hajtások elhalá­sára! Az ágak végén elhaló hajtások azt jelzik, hogy valami nincs rendben a fa gyökérzetével.
Helyigényes fákFák kis helyre
ÖrökzöldLombhullatóÖrökzöldLombhullató
Abies nordmannianaAcer platanoidesjuniperus oszlopos fajtákAcer ginnala
Cédrus atlanticaCeltis occidentalPcea omorikaAcer tataricum
Chamaecyparis lawsonianaCorylus colurnaPinus nigraCatalpa bignonioides 'Nana'
Cupressocyparis leylandiiFraxinus excelsiorThuja occidental fajtákCatalpa bignonioides Nana
Picea abiesGleditsia triacanthosThuja orientálisDíszalmak
Pinus sylvestrisPíatanus x hybridaKoelreuteria paniculata
Pseudotsuga menziesiiPopulus fajokPrunus cerasifera 'Nigra'

A lombhullató fákat a nyugalmi időszakban szabadgyökeres formában árusítják (így olcsóbbak és könnyebben kezelhetők . A konténeres fák az apró, cserépben nevelt csemetéktől a termetes, felnőtt példányokig egész évben kaphatók.

A földlabdás fákat zsákvászonba csavart gyökérzettel árulják.

Ássunk a gyökérlabdánál szélesebb és mélyebb gödröt! Vegyük ki a fát az edényből, illetve csomagoljuk ki a gyökérzetet! Ha a gyökerek nagyon összetömörödtek, vágjuk el, vagy óvatosan fejtsük szét őket!

Tegyük a fát a gödörbe – a földlabda teteje egy szintben legyen a talaj felszínével! Töltsük fel a gödröt úgy, hogy szerves anyagot is adunk hozzá, és óvatosan tömörítsük a talajt a gyökérzet körül! Öntözzük meg, és mulcsoljuk!

Miért ültessünk fát?

A fákkal szegélyezett utcákban álló családi házak és társasházi lakások általában gyorsabban és drágábban kelnek el.

 • Segít meggátolni az eróziót.
 • Szén-dioxidot vesz fel a légkörből, s helyette oxigént bocsát ki.
 • Megköti a nem kívánt tápanyagokat és az esetleges vegyszereket is, s ezzel javítja a vízminőséget.

Együttélés egy nagy fával

Az idős fa nagy érték – mind pénzben, mind a környezetre gyakorolt jótékony hatása miatt. Ha tehát akad egy a kertünkben, becsüljük meg!

 • Gondoljuk meg még egyszer, ha azt tervezzük, hogy egy öreg fa he­lyére fiatalt ültetünk! Nagyon sok évnek kell ugyanis eltelnie ahhoz, hogy a fiatal fa ugyanolyan hasznos lesz a környezete számára, mint elődje volt.
 • Szárazság idején az idős fákat is öntözzük meg! Azokról a növé­nyekről se feledkezzünk meg, ame­lyek az utcán állnak!
 • Rendszeresen vizsgáljuk meg az idősebb fákat, hogy nem sérültek-e meg! Ezenkívül távolítsuk el tör­zsükről a kúszónövényeket, s szed­jük ki a tövükhöz túl közel növő gyomokat, illetve talajtakaró növé­nyeket! Ha problémát észlelünk, azonnal kérjük képzett fasebész tanácsát!
 • Az idősebb fák metszése előtt minden esetben kérjünk tanácsot szakembertől – e növények ugyanis már rosszabbul tűrik a metszéskor vétett hibákat. A nagyobb ágak eltá­volítása nemcsak a fa egészségére nézve lehet veszélyes, hanem ránk is.