Kert

Őshonos növények – Magról nevelt növények

Az őshonos növények ültetésével jelentősen megkönnyíthetjük a dolgunkat, mivel ezek a fajok már tökéletesen alkalmazkodtak a helyi körülményekhez. Vegyük fel a kapcsolatot egy környezet- és természetvédelemmel foglalkozó klubbal vagy egyesülettel, ahol megtudhatjuk, milyen fajok érzik jól magukat mifelénk!

Az erdőszerű kert alapjai

Noha a gondosan mulcsolt, erdőszerű kert a növények megerősödése után már fenntartja önmagát, az első időkben sok figyelmet és gondoskodást igényel.

  • Ha a környéken őshonos, illetve hasonló éghajlatú és talajú helyről származó növényeket választunk, nagyobb sikerre számíthatunk.
  • Az őshonos növények többsége a jó vízelvezetésű talajt kedveli, ezért ha kertünkben nehéz, agyagos a talaj, javítanunk kell a vízelvezetését, vagy az ágyásokat a meglévő talaj fölött kell kialakítanunk jó minőségű termőtalaj és sok-sok mulcs felhasználásával.
  • Keressük az őshonos növények nemesített változatait!
  • Ültetés után gondosan öntözzük az új növényeket, hogy meggyökeresedjenek! Ha ez sikerült, sok növénynek már nemigen van több vízre szüksége, mint esőre. Amennyiben ez mégsem elég, utólag is be tudjuk állítani az öntözést.
  • Szépségük megőrzéséhez az őshonos növényeket rendszeresen metszeni és vezetni kell, ahogy azt a többi kerti növénnyel is tennénk. Ez a kulcsa annak, hogy valóban erdőszerű kertünk legyen, és ne csak a vadon egy darabkáját nevelgessük. Virágzás után mindig metsszük vissza a növényeket!

Magról nevelt növények

Amikor az építkezés előtt megtisztítunk egy területet, őrizzük meg a termőtalajt, s gyűjtsünk magvakat és dugványokat a helyben élő növényekről! Az építkezés befejezése után terítsük újra el a talajt, s a magok és dugványok segítségével kezdjünk hozzá a kert kialakításához! Hasznosítsuk újra a tejesdobozokat: kiváló szaporítóedény lesz belőlük a palánták számára.

Tippek ültetéshez:

  • A csíranövényeket ültessük egyesével papír tojástartó mélyedéseibe, és így, papírral együtt ültessük ki őket a földbe, mivel ez esetben nem kell megbolygatnunk a gyökereket. A papír tojástartó gyorsan lebomlik.
  • Nézzünk utána, hogy az őshonos növények milyen körülményeket igényelnek! Egyes magok csak megfelelő kezelés után csíráznak ki: van, amelyiknek forró víz kell, másoknak füst és hő. Esetleg kérjünk tanácsot a helyi kertbarát klubtól!
  • Ha a saját telkünkön kívül szeretnénk magokat gyűjteni, kérjünk hozzá engedélyt a terület tulajdonosától! Csak egészséges növények termését szedjük le!

Amit tudni kell…

Az őshonos növényekről

Az „őshonos” kifejezés azon növényeket jelenti, amelyek egy adott országban élnek. Ezen belül is vannak olyan fajok, amelyek kifejezetten egy bizonyos terület talaj- és éghajlati viszonyaihoz alkalmazkodtak. Ha ilyen növényeket ültetünk, az segít a helyi populációk fenntartásában, s táplálékot is nyújthat a környék állatainak. Vigyázzunk! Egyes őshonos növények nem érzik jól magukat bárhol!

Biztos tipp

A kert kialakításakor tartóedénybe ültetett növényeket vegyünk! Ezek viszonylag olcsók, és kiültetés után gyors növekedésnek indulnak. Így ha egy növény mégsem érzi jól magát, csak kevés pénzt veszítünk, s megengedhetjük magunknak, hogy más fajtával próbálkozzunk.