Kerti faházak és kamrák

Kerti faház – Felületkezelés, polcok, tárolók és biztonsági szempontok

Felületkezelés

A fát mindenképpen felület kezelni kell, még akkor is, ha természetes, „napszítta” hatásúnak szeretnénk látni. Az időjárás hatásainak kitett fafelület egy éven belül (az időjárás hatásainak jobban kitett tetőn azonban még ennél is hamarabb) megszürkül. Ha egyenletes natúr színű vagy színes fafelületet szeretnénk, pácoljuk vagy lakkozzuk a felületet. A kültérben alkalmazott fenyőfát a korhadás és a penész ellen favédő szerrel kell kezelni.

A pác kapható az erezetet jobban elfedő sűrű, ill. félig áttetsző változatban. A kívánt árnyalat eléréséhez keverjük egymással a pácokat. A kissé antikolt, napszítta felületet gyorsan elkészíthetjük, ha ehhez használatos speciális alapozó olajjal kezeljük, majd pácoljuk a fát. Festhetjük is a felületet. Fontos, hogy a festék alkalmas legyen kültéri használatra. Érdemes barnás vagy vörösesbarna árnyalatokat választani.

A cédrusból készült tetőzsindelyeket a felrakás után rögtön lássuk el felületvédelemmel; a favédő szert festékszóróval is felhordhatjuk.

Itt olvashat a 12 leggyakoribb festékhibáról>>

Polcok, tárolók, akasztók

Amikor felépült a kerti ház, következhet a részletek kialakítása. Gondoljuk át, mit szeretnénk a házikóban tartani, és mindennek alakítsuk ki a saját helyét. A festékeket és tisztítószereket pl. érdemes polcokon elhelyezni. A felakasztva tárolt szerszámokhoz a barkács áruházakban beszerezhetünk fém akasztókat, bár érdemes lehet erre a célra inkább fából készült fali kampókat alkalmazni; ezeknek a hangja is sokkal kellemesebb, amikor felakasztjuk rájuk a szerszámokat.

2.36. ábra Polcok és tárolók

2.36. ábra. Polcok és tárolók

Ha a kerti házikó kifejezetten a kertészkedéshez kapcsolódik, készítsünk kihúzható ládákat, konténereket a komposztnak, mulcsnak stb. A vegyszereket olyan helyen tároljuk, ahol a gyerekek azokat biztosan nem érik el. A mestergerendákra felaggathatjuk azokat a holmikat, amelyeket ritkábban használunk. Praktikus részletmegoldás az ajtórögzítő fapecek.

  • Körfűrésszel soha ne dolgozzunk fejmagasságban!
  • Amikor elektromos fűrésszel dolgozunk, ügyeljünk rá, hogy a fadarab levágandó, felesleges része ne legyen megtámasztva, és akadálytalanul leeshessen, amikor átvágtuk az elemet.

Biztonsági szempontok

Elektromos gépek

  • Amikor ezekkel dolgozunk, mindig viseljünk védőszemüveget.
  • Amikor először használunk egy gépet, mindig gondosan tanulmányozzuk a gyártó útmutatásait.

Létrák

  • Soha ne helyezzünk az álló létrára, olyan magasra szerszámokat, ahol nem látjuk azokat.
  • Soha ne másszunk magasabbra egy támasztólétrán, mint a megtámasztási pont, mert átbillenhetünk.
  • Létrát csak sík talajon használjunk. Lejtős terepen a magasabban lévő lábnak ássunk gödröt.

2.37. ábra. Létrák

2.37. ábra. Létrák

Tetőfedési munkálatok

  • Soha ne becsüljük alá a tetőfedési munkálatok veszélyeit! Az állványzat készítéséhez szegezzünk a tetőhöz fém rögzítő elemeket. Ezekre szegezzünk a fatelepeken kapható állványpallókat. Az állványpallóra létrán másszunk fel. A fém rögzítő elemek eltávolítása után a szegek helyén maradt lyukakat töltsük ki átlátszó szilikonos tömítőanyaggal.
  • Testünk mindig három ponton (pl. térd, láb és kezek) támaszkodjon a tetőhöz. Amikor az állványzatról már nem érjük el a tetőnek azt a felületét, ahol dolgozni szeretnénk, vásároljunk vagy kölcsönözzünk speciális fém rögzítő elemeket.
  • Egy másik megoldás, ha két masszív 5 x 10 cm deszkát az eresznek támasztunk, és ehhez merevítőket erősítünk.

2.38. ábra. Állványzat készítése

2.38. ábra. Állványzat készítése

A kerti ház átköltöztetése

Elképzelhető, hogy később más helyre szeretnénk költöztetni a házikót. Ez kézi erővel is lehetséges, ha van egy segítőnk, bár érdemes a művelethez inkább gépjárművet, talpfát és görgőket igénybe venni. Az átköltöztetés előtt teljesen ürítsük ki a házat!

Vásároljunk 3 darab szabályos kör keresztmetszetű, 3 m hosszú fa rudat. Emeljük meg a házikót emelővel, toljunk be alá két hosszú deszkát vezetősínként, majd a vezetősínek és a ház közé helyezzünk be két fa rudat. A vezetősínek alá a haladási irány felől toljunk be két másik hosszú deszkát, a harmadik, görgőként használt fa rudat pedig helyezzük rá ezekre. A házikót hurkoljuk körbe erős kötéllel, azt pedig erősítsük egy gépjármű vontatóhorgához.

Lassan, óvatosan kezdjük el vontatni a házat, a felszabaduló görgőket mindig vigyük át a ház elé, hogy rá tudjon azokra csúszni. Ha nincs elegendő helyünk ahhoz, hogy a gépkocsival manőverezzünk, készítsünk csigát. Ezt azonban mindenképpen stabilan rögzített cövekhez vagy egy vastag törzsű, erős fához erősítsük hozzá.

2.39. ábra. A kerti házikó átköltöztetése

2.39. ábra. A kerti házikó átköltöztetése