Faház festése

A 12 leggyakoribb festékhiba oka és megoldása

Mielőtt elkezdenénk a faház kültéri festését, ellenőriznünk kell a festési technikánkat. A festéssel járó problémák egyik oka lehet a lefesteni kívánt területen lévő hibák, helytelen festék választás, szabálytalan festési technikák, vagy pedig egyéb, más külső tényezők. Tudjuk meg mielőbb, mi lehet a probléma forrása ahhoz, hogy mindezt elkerüljük.

Az alább látható táblázat segít eligazodni a különböző problémák között, amelyekkel szembekerülhetünk festés során. Látni fogjuk, milyen fejlettek, és megtanulhatjuk, hogyan lehet a legjobban megjavítani, és kisimítani, megtisztítani a felszínt, készen állva a festésre.

ProblémaLehetséges okokMegoldás
HántolásFelpúposodhat a felszín, ha a lekent terület nedves fa volt, beltéri nedvesség, koszos, csillogó felszín esetén is.Csiszolás, alapozás, újrafestés. Kintre tegyünk szellőzőket, ventillátorokat pedig belülre.
RedőzésAz új festés csöpög, a festéket vastagon kentük.Csiszolás, alapozás, újrafestés. Keverjük ki újra a festéket, és fessük át az egészet.
RepedezésA festék „szigetszerűen” száradt meg, amely annak köszönhető, hogy túl hamar kentük fel a még nedves rétegre a következőt.Csiszolás, alapozás és újrafestés a megfelelő réteggel.
LepattogásHa a felszín hólyagos, „buborékos”, akkor az annak köszönhető, hogy az alatta lévő réteg nedves volt, vagy pedig a festékben lévő oldószer nagyon folyékonnyá vált, egy meleg napon.Homokkal simítsuk ki, és fessük újra. Helyezzünk el szellőzőket, és fessünk enyhe napokon.
MállásA poros maradt a szegély és az alapzat. Beltéri festés, vagy a lyukacsos réteg a felelős érte.Mossuk le a felszínt, majd hagyjuk megszáradni, ezután pedig fessük át mészkőmentes fedőréteggel.
PenészedésAz elszíneződött külső felszín az oka a gomba kialakulásának, legtöbb esetben fekete, vagy zöldpenész a jellemző.Dörzsöljük át fehérítővel, vagy gombaölővel, hagyjuk megszáradni, és fessük át penészmentesítővel. Nyírjuk meg a fák lombjait és a bokrokat.
BesüppedésA hullámosan lefestett felszín, amelyért a festék túl erős alkalmázása a felelős.Tegyük simává a felszínt és fessük át. Megfelelő mennyiségű festéket tegyünk ecsetünkre.
Nem szárad meg a festékBeltéri festés esetén fordulhat elő.Türelem, vagy eltávolítjuk és újrafestjük. Először is, egy adott területetre vigyük fel a festéket, mielőtt az egész házat kifestenénk.
KivirágzásA fehér üledék a falakon okozhatja a nedvesség által előidézett oxidációt.Mossuk le a maradékot, 10:1 víz és sósav arányban, majd 2:1 arányban víz és ammónia oldattal. Öblítsük le vízzel, hagyjuk száradni, és fessük át újra megfelelő falfestékkel. Ellenőrizzük le az ereszeket, és a szellőző nyílásokat.
Rozsdás részekElrozsdásodott szögfejek, a rések nem lettek jól eltömítve.Fújjuk le a szögfejeket rozsdaállóval, és fessük le az egész felületet.
Rozsdás fémRomlott festék, nedvességgel kombinálva.Csiszoljuk és fém alapozóval fessük át, fém festékkel.
Bleeding knotsKnot resin dissolved by paint solvent from improperly sealed, primed knots.Csiszoljuk, simítsuk ki a száraz fa felületet, fedjük be lakkal, alapozóval, és fessük újra.

Régi festék eltávolítása

Néha nem elég csak ráfesteni a már fent lévő, befejezett festékre. Tanuljuk meg, hogyan szabaduljunk meg a régi festéstől gyorsan és biztonságosan. Itt ismerheti meg a régi festékréteg eltávolításának 4 bevált módját >>