Kerti faházak és kamrák

Kerti pavilon építése

A fedett-nyitott építmény kellemes hely a pihenésre vagy éppen egy kerti vacsorához. Bár a képen egy vízre épített házikó látható (amelyhez költséges cölöpalapozásra van szükség), azonban talajon is megépíthető, jóval olcsóbban. Az építés legfontosabb részleteit a következőkben láthatjuk.

Kerti pavilon

8.33. ábra. Kerti pavilon

A pavilon alapterülete 3,6 x 3,6 m. A padlószerkezetet egy megemelt talapzaton helyezzük el. Utóbbit 20 x 20 cm-es telített oszlopokra állítjuk, amelyeket a talajba süllyesztünk. Minden oldalon kétszárnyú ajtók vannak, amelyek a lehető legtöbb fényt és levegőt engedik be. A 16 könnyű ajtószárny cserélhető üvegezéssel, ill. rácsozattal készült. Az éppen nem használt elemeket a padlóba épített tároló helyen helyezhetjük el.

8.34. ábra. A kerti pavilon alaprajza és homlokzata

8.34. ábra. A kerti pavilon alaprajza és homlokzata

8.35. ábra. Kerti pavilon alaprajza és metszete

8.35. ábra. Kerti pavilon alaprajza és metszete

Figyeljük meg a háromszögelés elvét alkalmazó tartószerkezetet: ez a kialakítás merevíti a szerkezetet a szél okozta igénybevételekkel szemben. A további merevítésről a rétegelt lemez dobozszerkezettel kialakított rácsostartó gondoskodik, amelyet a 15 x 15 cm keresztmetszetű sarokoszlopokhoz erősítettünk.

A sarokoszlopok helyének kijelölése után ássunk 21 gödröt a tartóoszlopoknak, amelyek átmérője 30 cm, mélysége 1,2 m. Alkalmazhatunk a képen látható módon kör keresztmetszetű oszlopokat. Állítsuk az oszlopokat az alapgödrökbe, amelyeket csak azután temessünk vissza, amikor az oszlopokat pontosan beállítottuk. Az oszlopokat ideiglenes dúcokkal kapcsoljuk össze, majd építsük meg a padló vázszerkezetét. Ezt burkoljuk 5 x 15 cm-es csaphornyos illesztésű deszkákkal, amelyek szabad fesztávolsága legfeljebb 1,8 m.

Az ajtók felett áthidalásként építsünk rácsostartót ledobozolt oldallal. Ez stabilan összekapcsolja az oszlopokat, és erősen tartja a tetőt. A kontyolt tető fedélszékét 5 x 25 cm-es fenyőpallókból készítsük, hasonlóan a japán stílusú csónakházhoz.

További merevítésként 18 mm vastag rétegelt lemezből vágjunk ki négy 60 cm-es egyenlő oldalú háromszöget, és szegezzük ezeket a sarkokba. A tetőt borítsuk kézzel hasított zsindelyekkel, majd a szarufák végeire szegezzünk 2,5 x 25 cm-es ereszdeszkákat.

A cölöpalapok dobogó felett kiálló végeibe fúrjunk lyukakat, és ezeken vezessünk át 3 cm átmérőjű nejlonkötelet, amely a „védőkorlát” szerepét tölti be. Készítsünk padot 5 x 15 cm-es cédrusdeszkákból és 3 x 15 cm-es deszkákból. Befelé nyíló szárnnyal építsük be az ajtókat. Pácoljuk tetszőleges színűre az építményt.

8.36. ábra. A helyszínen épített rácsos tartó

8.36. ábra. A helyszínen épített rácsos tartó