Konyha

Konyhabútorok házgyári (panel) lakások számára

A MOT szerinti beépített bútorok számtalan tervezői újítást, de mindenekelőtt új szemléletet hoztak az addig gyártott konyhabútorokhoz viszonyítva (az ipar általában addig kredencszerű üveges, vitrines, a hagyományostól csak anyagban és szerkezetben eltérő konyhagarnitúrákat gyártott).

Kisebb helyiségbe tervezett konyhák méretei

Az új konyhatervek a lakótelepeken élők igényeihez kívántak jobban igazodni, miközben a korszerű gyárthatóságot és a konyha méreteihez való alkalmazkodás lehetőségeit is napirenden tartották.

Ezek:

  • Az elemek szélességét 55 cm és ennek többszöröseiben, 110 és 165 cm-ben határozták meg. Ez lehetővé tette, hogy a konyha méretének megfelelően több vagy kevesebb elemet sorolhassunk egymás mellé, lehetőséget adva a faltól falig beépítésre.
  • A kredencszerű beépített forma helyett a tervezők alsó-felső szekrényelemekre bontották a bútorzatot. így lábon álló alsó szekrények és falra szerelt felső részek jöttek létre.
  • Új elemek tervezésével a konyhai munka komfortja és higiéniája javult. Lehetővé vált megfelelő szigetelésű mosogatómedence szekrénybe építése, alsó-felső sarokelem kialakítása, amely U vagy L alakú
  • beépítéshez szükséges, gáz vagy villanytűzhely szekrénysorhoz való közvetlen csatlakoztatása szigetelt alsó sarokelemmel.

Az elemes, faltól falig beépítés révén lehetővé vált kis alapterületű, 3-5 m2-es garzonkonyhák létrehozása, amely nélkül a tömeges lakásépítés követelményeit nem lehetett volna kielégíteni.

Kicsi a hely? Van megoldás!
Kicsi a hely? Van megoldás!

Ugyancsak a kis lakásméretek tették szükségessé a beépített élelmiszertároló szekrények kialakítását, mivel e lakások többségében nincs külön élelemtároló helyiség.