Konyha

Modern konyha berendezésének célszerű méretei

A kellemes munkakörülmények az ember közérzetére, ezen keresztül munkakedvére is pozitívan hatnak. Más szavakkal: kellemes környezetben a munka is jobban megy. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy célszerű berendezéssel megkönnyítsük a munkánkat. A konyhában ezt számos tényező egybehangolása teheti lehetővé. Ezzel kapcsolatosan számos kísérletet végeztek.

Először abból a feltételezésből indultak ki, hogy minél többfajta munkát tud a háziasszony ülve elvégezni, annál kényelmesebb kevésbé fárasztó számára a konyhai munka. E felfogás szerint az ülő személy által végrehajtott önkénytelen mozgások száma már önmagában is alkalmas lehet bizonyos „komfortfokozat” megállapítására. Ma már sokan cáfolják ezt a megállapítást. Konyha tervezési segédlet.

Tény, hogy csak akkor lehetséges komfortos munkahelyek létrehozása, ha az ott dolgozó ember adataiból indulunk ki.

Az emberi test méreteinek megállapításával az antropometria tudománya foglalkozik. E méretek közül konyhabútor méretezéséhez a legfontosabbak: testmagasság, szemmagasság, felemelt könyökök közötti távolság, könyökmagasság, az előrenyújtott kar hossza. Az adatok arra utalnak, hogy a népességen belüli testméreti adatok igen változóak. Irányelvként fogadható el, hogy a belső méreteket a legnagyobb, a külső, magassági méreteket a legkisebb testalkatnak megfelelően kell kialakítani.

A konyhaszekrények szélességi, magassági, mélységi méreteit, a polcok, fiókok elhelyezését az álló és mozgó emberi test méreteihez igazodva kell meghatározni.

Ergonómia a konyhában
A munkapult optimális magasságának meghatározása

Az emberi test méretei csak kiindulási alapot nyújtanak. A munkahely elrendezéséhez nemcsak a mozdulatlan emberi test helyzetét, hanem a dolgozó ember mozgását, hajlását, dőlését, karkinyújtását stb., a munka sajátosságalt is figyelembe kell venni.

Ezen alapelvek figyelembevételével készítették el a konyhabútorok méretezési szabványait, amelyek kötelező érvényűek. A szabvány hatálya a konyhaberendezés alsó-felső álló és mosogatószekrény elemeire vonatkozik, tartalmazza a bútor kialakításának kötelező fő méreteit.

Úgy határozza meg a magassági, szélességi, mélységi és távolsági méreteket, hogy a bútorok, mint egy konyhaberendezés elemei illeszkedjenek egymáshoz.