Konyha

Milyen alakú elrendezést válasszunk? – A konyha berendezése

A család nagyságát, az alaprajzi adottságokat, a szép konyháról kialakított elképzelésünket figyelembe véve, többféle konyha berendezési forma közül választhatunk. Konyha tervezéséhez segédlet.

Hogyan alakítsunk ki egysoros elrendezésű konyhabútort?

A legegyszerűbb a bútorelemek és berendezési tárgyak megfelelő sorrendbe helyezésével létrehozott egysoros elrendezés, amelynél az élelmiszerszekrény, a hűtőgép, a mosogató, az előkészítő és tálaló munkafelület, valamint a tűzhely egyetlen fal mellett sorakoznak.

Egysoros elrendezésű konyha
Egysoros elrendezésű konyha

Egysoros elrendezést nyújtott alaprajzú konyhában kb. 1:2 arányú keskeny helyiségben alkalmazunk. Mivel a szekrénysorral szemben levő hosszoldal kihasználatlan marad, ezért a konyha térigénye nagyobb, mint más elrendezésben. A munkavégzéssel járó utak itt a leghosszabbak. Előnye az egy falra összevont, egyszerű gépészeti hálózat, valamint hogy csak az egyik falat szükséges csempeburkolattal ellátni.

Ez az elrendezés igen alkalmas a lakótérbe helyezett konyhák esetében, mivel minden konyhai munka egyetlen fal mentén megy végbe, így a lakótértől szeparáltabb. A háziasszony egyedül dolgozhat ebben a konyhában, de kis szervezéssel többen is részt vehetnek az előkészítő és befejező munkálatokban anélkül, hogy egymást zavarnák, pl. a gyerekek segíthetnek a nyersanyagok előkészítésében vagy a tálalásban. Ha a nyújtott téglalap alakú konyhát elméletben két térfélre, főző és étkezőterületre osztjuk, akkor a szekrénysort a főzőterület két egymással szemben levő oldalán ajánlatos elhelyezni.

Kétoldalas elrendezésű konyha előnyei

Az ilyen kétoldalas konyhával teljesebb konyhaberendezés alakítható ki, mert a szekrénysor két átellenes oldalán nagyobb a munkafelület, amely még felső tárolóbútorelemekkel is kiegészíthető.

Kétsoros elrendezés
Kétsoros elrendezés

A bútorelemek elhelyezéséhez részletesen át kell gondolni a főzés, terítés folyamatát, mert itt a két szekrénysor között 180°os fordulatokat kell tenni. A berendezés elemeit úgy kell két sorban csoportosítani, hogy a munka menetében túl sok forgolódás ne legyen! A szekrénysort kétféleképpen célszerű megbontani. Az egyik megoldásban a mosogató és a főzőhely azonos oldalra kerül.

Ha lehet, bontsuk több részre a konyhasort!

Olyan háztartásban, ahol keveset főznek, esetleg a főzéshez konyhakész vagy mélyhűtött alapanyagokat használnak, az előkészítő műveletek leegyszerűsödnek. Ezért a szekrénysort úgy bonthatjuk két részre, hogy egyik oldalra a főző és a hozzá tartozó tároló berendezések és munkafelületek kerülnek, a szemben levő oldalon a tálalás  mosogatás munkahelyei és az étkezőedényeket tároló bútorok foglalnak helyet. Ha a két szekrénysor között legalább 1,2 méter széles a járófelület, akkor a konyhában két személy is dolgozhat.

Az L alakú elrendezés az egyik legkedveltebb

Az L alakú elrendezés egyesíti az egysoros és a kétoldalas berendezés előnyeit: kb. 1:1,5 arányú konyhát ad, rövid utakkal, forgolódás nélkül.

L -alakú konyha berendezése
L -alakú konyha berendezése

A munka közben szükséges néhány lépés előnyös, mert ennél az elrendezésnél annyira koncentrált a munkavégzés, hogy már kerülni kell az egy helyben állás monotóniáját. Ha a konyha átellenes sarka üresen marad, itt egy kisebb, 2-3 fős étkezőhely is kialakítható. Példa egy L-alakú konyhára.

A tároló és nyersanyag előkészítő helyek kapcsolódnak a mosogatóhoz és a további hosszanti fal mentén elhelyezett munkahelyekhez. Az ilyen konyha kialakításához szükséges speciális jobbos és balos, alsó és felső sarokelemek évek óta sorozatgyártott termékei a hazai bútoriparnak, és ezek a kereskedelemben kaphatók.

Nagyobb méretű L alakú konyhában, a munkát jól megszervezve két személy dolgozhat. Kisebb méretű, ugyanilyen kialakítású konyhában legjobb, ha a segítők a konyhai asztalnál ülve végzik munkájukat.

Hogyan tervezzük meg az U alakú elrendezést a konyhánkban?

Az L alak továbbfejlesztésével jött létre az U alakú elrendezés, amely viszonyítottan a legkisebb alapterületet adja.

U alakú konyha
U alakban elrendezett konyha

Itt a konyhai munkák szinte helyzetváltoztatás nélkül végezhetők. Az L alakhoz hozzáépített soron a hűtőszekrény és egyéb tároló szekrények helyezhetők el. Itt kaphatnak helyet más háztartási munkák (mint pl. a mosás, vasalás, ruhanemű javítás stb.) eszközei is. A körbeépített konyhában mind a négy fal konyhabútorral beépített.

Az egyik részben a sütésfőzés berendezései vannak, a másikban pedig a mosogatáshoz, tároláshoz, valamint más háztartási munkákhoz szükséges berendezéseket helyezik el. Elsősorban népesebb családok konyháiban használatos elrendezés, mert így több személy dolgozhat egyszerre.

Hatalmas belső tereknél választhatunk G vagy T alakú elrendezést is!

A különböző típusú G, T és a térbe benyúló egyéb alakzatú konyháknál a tervezői cél a konyha főző és étkezőfunkciójának szétválasztása, de ugyanakkor egyetlen belső építészeti térbe foglalása. E törekvés alapja, hogy visszaadja a konyhának régi, családi fórumhely jellegét. Külföldi képeslapokban számos tetszetős megoldást találhatunk erre vonatkozóan. Döntő feltétele azonban az Ilyen konyháknak a nagy területű belső tér.