Lakásfelújítási tanácsok

Egyenes vonalú szék felöltöztetése szövettel

egyenesvonaluszek

Az étkező székeket vagy kis dohányzóasztalokat szépen felöltöztethetjük laza huzattal. Az elkészítése elég egyszerű, mert ezeknek a bútoroknak nincs karfája sem párnája. A kész huzat könnyen levehető és tisztítható.

Szükséges eszközök: Mérőszalag, Papír, Szabókréta, Szabóolló, Gombostűk, Varrógép, Vasaló Szükséges anyagok: Szövet, Varrócérna

Ez az egyszerű székhuzat öt részből áll:

 • a támla
 • a szék hátulja
 • az ülés
 • a szoknya
 • a két betét a széklábaknál

A támla és a szék háta a földig érő egy darab szövetből áll, amely a szék támláján át van hajtva.

A szükséges szövetmennyiséghez ismerni kell a szék összes méretét. Ez alapján le tudjuk rajzolni a szabásmintát. A szék első sarkainál a lábakat takaró hajtásokat is be kell kalkulálnunk (1).

1-2

 1. Mérjük le a szék magasságát az ülésig és külön a háttámla magasságát; az ülés szélességét; a szoknya magasságát és hosszúságát; a hajtásokra a két sarkon számoljunk 32 cm-t. A széleknél 1 cm-t hagyjunk a szegélyekre. Ha a szoknyát nem tudjuk egy anyagszélességből megoldani, tűzzünk hozzá még anyagot.
 2. Tegyük a támlára a fonákoldalával kifelé a szék hátulját és a támlát befedő szövetet, és tűzzük össze a széleit. A támla és az ülés találkozásánál hagyjunk anyagot a varrásra, az alján pedig a szoknya felhajtására. A zárt sarok kialakításá­hoz a belső kis képen látható módon hajtsuk le a felső sarkokat és jelöljük meg.

  345
 3. Vegyük le a szövetet a székről és varrjuk le a tűzés vonalán és simítsuk szét az anyag ráhagyást. Hajtsuk rá a sarkot, hogy a csúcsa az anyagok összevarrásán legyen, és tűzzük meg erre a varrásvonalra merőlegesen. A ráhagyások legyenek szétsimítva. Varrjuk le a 2 pontban megjelölt vonal mentén.
 4. Jelöljük be az anyag közepét és innen mérjük ki a sarkok helyét. A sarokrakáshoz mérjünk ki és jelöljünk be négyszer 4 cm-t. Hajtsuk be az anyagot úgy, hogy a két külső jelölés az anyag színén legyen. Tűzzük meg és ismételjük meg ugyanezt a másik sarokkal is.
 5. Tűzzük a szoknyát az ülőrészhez. Varrjuk össze ráhagyással. Húzzuk rá a székre. Mérjük le a betétrészt, amelyik a szék hátsó lábait fedi a sliccelésben. Ha a szék lábai ívesek, a betétrész bővüljön a padló felé. Szabjuk ki a betéteket, a színükkel egymáson tűzzük a szoknyához és varrjuk össze.67
 6. Kifordítva húzzuk fel a támla- és az ülőrészt a székre, és nézzük meg, hogy szépen felfekszenek-e. Tűzzük össze a két darabot a támla és az ülés találkozásánál. Vegyük le a székről és varrjuk össze.
 7. Fordítsuk vissza a színére és húzzuk a székre. Tűzzük meg a szoknya és a hátrész találkozását. Tűzzük végig a felhajtást. Vegyük le a huzatot, fordítsuk ki és gépeljük meg a jelölt vonalakat. Varrjunk megkötőket a szoknya és a hátsó rész aljára.

Hasznos tanácsok

 • A megkötők alul készülhetnek szalagból vagy a huzat anyagából. Varrjunk az anyagból kis hurkákat. A fonákoldalon géppel varrjuk végig a megkötőt, fordítsuk ki, dugjuk vissza a végeket és dolgozzuk el rejtett öltésekkel.
 • Megkötő helyett használhatunk párizsi kapcsokat vagy tépőzárat. Utóbbi esetben több anyagot kell ráhagynunk, mert a tépőzárat szélesebb visszahajtásra kell rágépelni.