Lakásfelújítási tanácsok

Levehető kanapéhuzat készítése

Elkopott kanapénkból újat varázsol a laza, levehető huzat
Elkopott kanapénkból újat varázsol a laza, levehető huzat

A szükséges anyagmennyiség kiszá­molásához részletes, méretará­nyos szabásmintát kell készíteni. Az anyagdarabokat terítsük rá a ka­napéra, tűzzük össze őket a fonák oldalukon, majd szabókrétával húz­zuk meg a varrás vonalait. A kana­pé eredeti kárpitja megmutatja, hogy hova kerüljenek a varrások az új huzaton.

Szükséges eszközökSzükséges anyagok
CeruzaSzövet
MilliméterpapírVarrócérna
Mérőszalag
Szabóolló
Gombostűk
Szabókréta
Varrógép
Tépőzár

A kanapéhuzat elkészítése

kanapehuzat-elkeszitese

  1. Szabjuk ki nagyjából a részeket. A szövet fonákolda­lán jelöljük be a szö­vés szálirányát, hogy elöl és hátul is úgy fusson a szál. Mérjük le a kanapé hátlap­jának a hosszát. Je­löljük meg a hátlap középpontját egy gombostűvel.
  2. A huzathátlapot  a fonákoldalával terítsük rá a kanapéra és tűzzük össze a kö­zéppontját a hátlap tetejére előbb rászúrt gombostűvel. Tűzködjük fel végig a hu­zat hátoldalát a kana­pé kárpitjára.

A méretek meghatározása

Huzat készítéséhez pontos mé­retekre van szükség. Gyakorlati­lag az összes lehetséges mére­tet le kell venni a bútorról, amint azt az ábrák mutatják. Ezek alapján szabjuk ki a szövetrészeket. Mindegyik varrásnál 4 cm-t hagyjunk rá. Érdemes sza­básmintát készíteni. Ha nagymintás szövettel dolgozunk, az illesztések miatt több anyagra van szükség.

meret-kanape

SorszámMegnevezés
1.A hátlap magassága
2.A hátlap hossza
3.A karfa külső magassága
4.A karfa külső hossza
5.A háttámla magassága a háttámla és az ülőpárna vastagságával együtt (legalább)
6.A háttámla hossza a vastagságával együtt
7.Az ülés mélysége és magassága a padlóig a szivacsvastagsággal együtt
8.Az ülés előrenyúló mérete
9.A karfarész belső magassága és vastagsága
10.A karfarész belső hossza a külső karfáig
11.A szoknya magassága
12.A szoknya szélessége

Megjegyzés: A 3, 4, 9 és 10-es adatokra kétszer van szükség, mert azok a kanapé két karfájának a méretei. Mindig mérjük le az adott rész két legtávolabbi pontját

Szabásminta készítése

Érdemes milliméterpapíron részletes és pontos szabásmin­tát készíteni az anyag ráhagyá­sokkal együtt.

Ha az adott rész szélesebb, mint maga az anyag, akkor a két szélé­hez azonos méretű darabokat kell hozzávarrni, illetve két darabból kell kiszabni, és a két szimmet­rikus darabot a kanapé köze­pén kell összevarrni.

szabasminta

A kanapéhuzat megvarrása

3-4-5-6

3. Vegyük ki az ülő­párnákat. Jelöl­jük be a háttámlarész belső oldalának a kö­zéppontját felül, és a ráterített huzatanya­got simítsuk rá a bú­torkárpitra. A ráha­gyást fölül meghagy­va szabókrétával húzzuk meg a varrás vonalát.

4. Ahol nem egye­nes a kanapé, ott mindenképp ma­rad felesleges anyag, amelyet legalább 1 cm rövidre vág­junk le.

5. Illesszük össze a külső és a bel­ső karfarészeket ugyanúgy, mint a hát­támla részeit. Hozzuk össze a hátlap és a karfa találkozását az ülőlap alapjával. Gombostűvel tűzzük meg, és leemelés után varrjuk le a hát­támla és a belső kar­fa találkozásánál.

6. Tegyük vissza az ülőpárnákat és a fonákán illesszük rá a szabott részt úgy, hogy a ráhagyást mögé és mellé tűrjük be. Ezeket a betűrt részeket tűzzük a hát­támla részhez és a belső karfarészhez a bejelölt vonal men­tén, majd varrjuk le.

7-8-9-10

7. Az ülőrész karfa elé kinyúló ré­szeit varrjuk a karfa­részhez. Ezt a másik oldalon is végezzük el. Fordítsuk vissza a színére a huzatot és nézzük meg, hogy felfekszik-e a szövet.

8. A hátlap alján és a külső karfán 1,25 és 2,5 cm-t hajt­sunk vissza. Ennek a visszahajtásnak elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy a tépőzárat rávarr­hassuk.

9. Tűzzük a tépő­zárat a vissza­hajtásra: a karfánál a színére, a hátlapon a fonákoldalára. Pró­baképpen illesszük össze a tépőzárat.

10. Vegyük le a huzatot és gépeljük be a tépő­zárat. Ügyeljünk arra, hogy ekkor a tépőzá­ron kívül egyszerre három réteget kell átvinnie a tűnek.

11-12-13-14

11. Tegyük fel a huzatot és nézzük meg, hogy a szoknya mérete mekkora a kanapé méreteihez képest. A szoknya tetején le­gyen 1 cm ráhagyás, és az alján is elég anyag a fölhajtáshoz.

12. A kanapé kerületének há­romszorosát vegyük a szoknyaméret alap­jául és még adjuk hozzá a hátsó nyílásokhoz szükséges ráhagyásokat. Tűz­zük le a rakásokat a képen látható módon úgy, hogy 2,5 cm-es rakáshoz 7,5 cm anyagot vegyünk fel.

13. A huzat szí­nén a szoknya tervezett felső vonala alatt 1 cm-rel húzzunk szabókrétával egy vonalat. Illesszük a szoknya tetejét színével befelé (a szoknya a vonal fölé essen) a meghúzott vonalhoz, és varrjuk le 1 cm ráhagyással.

14. Hajtsuk le a szoknyát és rendezzük el. Tűzködjük végig az alá-hajtást, majd géppel varrjuk le. Amikor kész a huzat, fordít­suk ki és a rojtosodás megelőzésére cik­cakköltéssel tisztáz­zuk el a belső szegé­lyeket.