Lakásfelújítási tanácsok

Szalagparketta lerakása

szalagparketta
Szalagparkettából nagy a választék. A szoba szín-hangulatának megfelelően kiválasztott, lakkozott szalagparketta tetszetős eleme az enteriőrnek.

A szalagparketta méltán népszerű padlóburkolat. Modern és ha­gyományos otthonokba egyaránt jól illik. Viszonylag könnyen lerakható, jól lehet a munka nehézségi foka függ a szalagparketta fajtájától is. Természetesen mindig tanácsos követni a fel­használási útmutatót. A szalagparket­ta általában nincs az aljzatréteghez rögzítve, így a környezeti hatások (fő­leg a hőmérsékletváltozás) következ­tében kismértékben kitágulhat és összehúzódhat anélkül, hogy a parketta megvetemedne.

Szalagparketta kiválasztása
Szalagparketta kiválasztása egy fontos lépés

Szalagparkettát többféle aljzatra fektethetünk. Amennyiben betonra tesszük, azt előtte teljesen ki kell szá­rítani, ami olykor hónapokig is el­tarthat. Ha az aljzat hagyományos parketta, hajópadló, furnérlemezt vagy farostlemezt, valamennyire ér­vényes, hogy szilárdan álljon, ne le­gyen meglazulva. Példánkban a par­kettát a lábazati keret meghagyásával fektettük. A lábazatot fel is szedhet­jük a szalagparketta lerakása előtt, majd visszatehetjük parkettázás után, így nincs szükség szegélylécekre.

Szükséges eszközök:

 • Mérőszalag
 • Faékek
 • Kalapács
 • Vastagabb lécdarab
 • Szivacs
 • Kézifűrész
 • Feszítőlemez (parkettáhozvaló)
 • Ceruza
 • Szögbeütő (süllyesztő)

Anyagok:

 • Parkettaalátét
 • Szalagparketta
 • Faragasztó
 • Szegélyléc
 • Szögek
szalagparketta

 1. A szalagparkettát tekercsben for­galmazott habszivacs alátétrétegre fektet­jük, amelyet egysze­rűen kiterítünk az (egyenletes felszínű) aljzatra, és a fal szé­leihez illesztünk. Az alátétet általában nem szükséges leragasztani.
 2. A szoba egyik szélétől kiindul­va, helyezzünk egy parkettaszalagot a horony felőli olda­lával a lábazat mellé. A szalagparketta egységcsomagban található ékekkel tartsunk némi távol­ságot a lábazattól. A parketta tágulását ez a rés teszi majd.
 3. A csaphornyos szélű parketta­szalagok külső élén tehát mindig a csap legyen. Nyomjunk erre a célra gyártott faragasztót az elem szélén a csapra úgy, hogy a parketta fel­színére lehetőleg ne kerüljön ragasztó.
 4. Némi eltolással (hogy a végek ne essenek egy vo­nalba) illesszük mellé a következő parketta­szalagot, majd ahogy a kép mutatja, egy darab szélesebb lé­cet az oldalához téve, kalapáccsal üssük össze a két elemet. Sose üssünk a kala­páccsal közvetlenül a csapra, mert ettől bizonyosan megsérül.

szalagparketta 567

ÖTÖDIK LÉPÉS: Akármilyen elő­vigyázatosan kenjük, némi faragasztó elkerülhetet­lenül rámegy a par­ketta felszínére. A résből kitüremkedő ragasztót nedves szivaccsal azonnal töröljük le, különben rászárad, és nehezen eltávolítható, csúnya foltot hagy.

HATODIK LÉPÉS: A szalagok lép­csőzetes leraká­sa miatt, a végső, szélső darabokat méretre kell vágnunk. A végeket úgy tudjuk könnyen a helyükre illeszteni, ha készí­tünk egy erre a célra szolgáló feszítőlemezt. Boltban nemigen kap­ható, de a képen lát­ható formájú segéd­eszköz házilag könnyen elkészíthető.

HETEDIK LÉPÉS: A parketta lera­kása után távolít­suk el az ékeket, és a rést takarjuk el par­kettaszegélylécekkel, amelyeket a parketta (esetleg szükséges) további kezelése (csiszolása, lakkozá­sa) előtt szögeljünk a lábazathoz.

Hasznos tanácsok:

A szalagparkettának számos előnye van a hagyományos parkettához képest, amelyek közül érdemes kiemelni a jó hangszigetelő tulajdonságát. Ez a parketta „lebegésének” köszönhető, azaz annak, hogy nincs rögzítve az alatta lévő réteghez. A hagyományos par­ketták hangszigetelését sokkal nehezebb megoldani. Ez utóbbihoz külön hangszige­telő rétegre volna szükség az aljzat és a par­ketta között.

Szalagparketta és protektor festék