Lakásfelújítási tanácsok

Padló festése

padlofestes
Festéssel gyönyörű és teljesen egyedi padlót varázsolhatunk magunknak

Gyakorlatilag minimális befekte­téssel szinte teljesen átváltoztat­hatjuk szobánkat, ha egyszerűen le­festjük a padlót. Betont és farostle­mezt is le lehet festeni, de a fapadlón jobban mutat. Bérelhetünk padlócsi­szoló gépet, hogy az esetleges foltokat, hibákat eltüntessük a felületről. Kaphatók kifejezetten padlóra al­kalmas festékek, de többfajta közön­séges emulziós festék is megteszi, ha a végén lelakkozzuk. Példánkban többszínű padlófestést mutatunk be.

Festett padló
Festéssel feldobhatjuk a padlót

Szükséges eszközök:

  • Kalapács
  • Szög beütő (süllyesztő) széles fejű véső padlócsiszoló gép ruha vagy szivacs ecset
  • Kis művészecset nyomópisztoly

Anyagok:

  • Alapozófesték padlófesték vagy emulziós festék
  • Parkettalakk
  • Dekor hézagtömítő anyag
Padlófestés lépései 1-2-3

  1. Üssük be a kiálló szögeket szögbe­ütő szerszámmal és kalapáccsal. (A köz­vetlen kalapácsütés mély nyomokat hagy­na a padlón.) Minde­nütt rögzítsük a la­za padlódeszkákat.
  2. Kalapáccsal és széles fejű, éles vésővel itt is, ott is mélyítsünk a desz­kákba álhornyokat, mintha különálló ele­mek csatlakoznának ott egymáshoz. Ezzel amolyan mozaikha­tást keltünk, ami fes­téskor még nagyobb hangsúlyt kap.
  3. Festés előtt csi­szoljuk le a pad­lót. Erre tökéletesen megfelel a kézi elekt­romos csiszológép is, csak arra ügyeljünk, hogy mindig a fa erezete irányában haladjunk. Csiszolás után töröljük fel a port a padlóról ned­ves szivaccsal.

Padlófestés lépései

Negyedik lépés: Fessük át a teljes felületet erre a célra szolgáló alapo­zó festékkel, és jól dolgozzuk be a fa­anyagba. Csak a tel­jes száradás után kezdjünk hozzá a fe­dőfestéshez

Ötödik  lépés: A tervezett minta szerint kezdjük a festést. Menjünk végig először az első színnel a felületen. Legyünk óvatosak a szélek mentén. Használjunk széles ecsetet a nagyobb felületeken, és vé­kony művészecsetet a széleken vagy a kisebb részleteken.

Hatodik lépés: Fessük fel a má­sodik színt a fe­lület fennmaradó ré­szére, ügyelve a szí­nek találkozására. Az alapozóréteg miatt egy színből elég le­het egy réteg is. Ha emulziós festéket használunk, száradás után három rétegben lakkozzuk le.

Hézagtömítés

Példánkban tágabb hézagokat hagytunk a padlón a minta kedvéért, de ezeket utólag eltüntethetjük dekor hézagtömítővel. Miután kitöltöttük a hézagokat, szára­dás előtt nedves szi­vaccsal vagy ruhával húzzuk végig a vona­lakat, hogy egyenle­tes legyen a tömítő­anyag felszíne.

Gyerekszoba

A festett padló kifejezetten gyerekszobába való. A jó festék kopásálló, nem sérül könnyen. Sok­féle mintát festhetünk gyer­mekeinknek, amelyeket az életkor előrehaladtával vál­toztathatunk. Ezzel egyúttal olcsón karbantartjuk szobá­juk padlóját.

Festett padlólap
Egyedi festett padlólap hálószobába
Festett padló és Protektorral festett fal
Festett padló és Protektorral festett fal