Lakberendezés

Mi a szerepe egy belsőépítésznek, és miért fontos felvenned vele a kapcsolatot?

Fontolgatod, hogy igénybe vedd egy belsőépítész segítségét?

Fontolgatod, hogy igénybe vedd egy belsőépítész segítségét? Derítsd ki, hogy valóban szükséged van-e rá. Esetleg Te magad szemezel ezzel a lehetőséggel és kíváncsi vagy, pontosan mit jelent belsőépítészként dolgozni? Tudd meg, milyen követelményeknek kell megfelelned, hogy erre a pályára léphess.

A belsőépítészek szerepe

Mindenekelőtt tegyük tisztába, hogy mit is csinál egy belsőépítész.

A belsőépítész szerepe sokrétű. Először is pontos és professzionális tanácsokat ad a belsőépítészeti szolgáltatások fejlesztéséhez és kivitelezéséhez a kereskedelmi vagy lakossági szektorban. Ezt követően kezdeti tervezési koncepciókat és tértervezési javaslatokat, valamint termék- és anyagspecifikációkat készít, végül pedig egészen annak befejezéséig menedzseli a projektet.

Konkrét feladatai közé tartozik, hogy:

  1. –  Tanácsot ad, illetve átalakítási javaslatokat tesz egy tér vagy épület belső elrendezésével kapcsolatban.
  2. –  2D vagy 3D belsőépítészeti terveket, rajzokat, hangulattáblákat és projektvizualizációkat generál.
  3. –  Átgondolt összeállítást készít a megvalósításhoz szükséges bútorokról, berendezési tárgyakról és szerelvényekről.
  4. –  Ütemtervek készítésével koordinálja a rendeléseket és szállításokat.
  5. –  Tartja a kapcsolatot a projektben résztvevő építőipari vállalkozókkal, építészekkel és kereskedelmi szakemberekkel.

Fő célja a környezet hatékonyságának, hozzáférhetőségének, funkcionalitásának és esztétikai vonzerejének javítása oly módon, hogy közben biztosítsa a belső tér biztonságos és optimális kihasználtságát. A belsőépítész továbbá figyelembe veszi a tér alapfunkcióját, hogy a célnak megfelelő környezetet tudjon kialakítani, valamint azon igyekszik, hogy az elkészült tervvel pozitív hatást érjen el. A sikeres belsőépítész a projekt menedzselése közben a fenntarthatósággal is foglalkozik, és minimálisra csökkenti a környezeti hatásokat.

Mindezek mellett, az egyes szektorokban jellemző termékek használatára és specifikációira vonatkozó törvények miatt, a belsőépítészek tisztában vannak az összes kapcsolódó egészségügyi, biztonsági, építési és telepítési előírással, és be is tartják azokat.

Mikor vedd igénybe a segítségüket?

Új otthonba költözöl

Az új otthonba költözés stresszes lehet. Ilyenkor egy belsőépítész segíthet a harmonikus környezet kialakításában, azáltal, hogy javít a ház azon elemein, melyek frissítésre szorulnak, a festéstől és a világítástól kezdve akár egészen az ablakok átrendezéséig és az alaprajzon való változtatásokig. Szolgáltatásaikat ahhoz is igénybe veheted, hogy segítsenek eldönteni, egykori otthonod mely darabjait tartsd meg, és milyen új darabokra van szükséged ahhoz, hogy a teret az ízlésednek megfelelő módon alakíthasd ki.

Alacsony költségkerettel rendelkezel

Azt gondolhatod, hogy ha a ház berendezésre is alig van elegendő pénz, akkor szóba sem jöhet egy belsőépítész. De az igazság az, hogy nincs szükség szuper magas költségvetésre ahhoz, hogy egy tervezővel dolgozhass, arról nem is beszélve, hogy ha igénybe veszed egy belsőépítész segítségét, az több mint valószínű, hogy meg is fog térülni. A belsőépítészek ugyanis olyan tudással rendelkeznek, melynek értéke felbecsülhetetlen. Mindent tudnak a kedvezményekről, ismerik az olcsón megvásárolható rejtett kincsek lelőhelyeit, és tökéletesen tisztában vannak azzal, melyek azok az esetleg drágább elemek, amikbe érdemes lehet befektetni. Sőt, sokszor még a kereskedőkkel is kapcsolatban állnak, így akár még alkudozni is tudnak az érdekedben.

Nagyobb felújítást tervezel

Rengeteg apró részletet kell figyelembe venni egy nagyobb felújítás során. Még az olyan látszólag jelentéktelennek tűnő döntések, mint a konyhai konnektorok elhelyezése, nagy hatással lehet a projekt végkimenetelére. Ha nem akarsz sok tanulópénzt költeni, érdemes lehet együtt dolgoznod egy belsőépítésszel. Ők segíthetnek olyan tervet alkotni, melyben minden döntés – legyen az kicsi vagy nagy – hozzájárul a tökéletes végső megjelenéshez, amely nemcsak a stílusodat tükrözi, de praktikus is.

Kisebb felújítást tervezel

Lehet, hogy nem építed teljesen újjá konyhádat vagy fürdőszobádat, de sokkal többet tervezel annál, mint hogy új bútorokat veszel. Például egy beépített szekrényt vagy egy új munkalapot szeretnél a helyiségbe. Egy belsőépítész ilyen esetekben is óriási erőforrásokat tud biztosítani, és praktikus terveket tud készíteni. Hiába veszel egy gyönyörű márványlapot, ha annak lezárása nem tökéletes, minden főzésnél egyre foltosabb lesz, végül pedig tönkremegy. Egy belsőépítész segíthet megtalálni azt az anyagot, amely nemcsak jobban illik a stílusodhoz, de hibátlanul képes ellátni a funkcióját is.

Hogyan válhatsz belsőépítésszé?

Ha inkább Te magad akarod ellátni ezeket a feladatokat, és szeretnél belsőépítész lenni, figyeld meg, mire van szükség az álmaid megvalósításához.

Ahhoz, hogy versenyképes lehess ezen a területen, két vagy négy éves belsőépítészeti főiskolát vagy egyetemet kell végezned, és diplomát kell szerezned. Nem elég ismerned az egyes bútorstílusokat. Magas szinten el kell sajátítanod a szakmát, mindent tudnod kell az iparról és jártasnak kell lenned a tervezésben.

Ha megvan a diploma, szerezz gyakorlatot és készíts egy portfóliót, amely bemutatja az addigi munkáidat. Az sem hátrány, ha szakosodsz a belsőépítészet egy bizonyos területére, melyen további oktatást és bizonyítványt szerzel.

A végzettség, a bizonyítványok, a szakmai tapasztalat és a szenvedély kombinációja végül megnyitja majd az utat egy tervezőcégnél, vagy lehetőséget kínál egy önálló vállalkozás felépítésére.

Specializációk

Belsőépítészként különböző területekre specializálódhatsz.

Lakossági belsőépítész

Lakossági belsőépítészként szorosan együtt kell működnöd az ügyfeleiddel, hogy képes legyél meghatározni az igényeiket egy adott helyiségre vagy egy egész otthonra vonatkozóan. Egyes esetekben tervezői szakvéleményt biztosíthatsz egy új építési projekthez, de kaphatsz felkérést egyetlen beltéri vagy kültéri lakótér kialakítására is. A legtöbb tervezési projekt magában foglalja az ügyfelekkel való többszöri találkozást, a tervezést, valamint a tanácsadást a bútorlehetőségeket, festékmintákat, padlómintákat és világítási lehetőségeket illetően. A lakossági belsőépítész a tervezéstől a megvalósításig dolgozik egy projekten.

Kereskedelmi belsőépítész

A lakossági tervezéshez hasonlóan a kereskedelmi tervezés is ugyanazt a folyamatot foglalja magában, de nagyobb léptékben. A kereskedelmi belsőépítészek figyelembe veszik a funkcionalitást, a fenntarthatóságot, az ügyfelek egyedi márkáját és az üzleti környezeti tényezőket is. A terveknek meg kell felelniük az ügyfél költségvetésének és meghatározott időben belül kell azokat kivitelezni.

Vállalati alkalmazott

Egyes belsőépítészek építészeti cégeknek, lakásépítőknek, lakásfelújító bemutatótermeknek vagy bútorüzleteknek dolgoznak. Ezek a pozíciók azonnali ügyfélbázist biztosítanak, de a fizetés nagymértékben függhet az értékesítési jutaléktól. Ha szerencséd lesz ezen pozíciók valamelyikében, azt kiindulópontként használhatod saját vállalkozásod beindításához.

Független vállalkozó

A belsőépítészek általában független vállalkozóként dolgoznak. A portfólió és ügyfélbázis felépítése kihívást jelenthet egy kezdő tervező számára, de a helyi vállalkozásokkal és lakásépítőkkel való hálózatépítés remek módja lehet ezen akadály elhárítására. Egyéni vállalkozóként Te vagy a felelős az ügyfélkör létrehozásáért, a számlázásért, a bútorok és egyéb dizájnelemek forrásainak felkutatásáért, valamint a vállalkozás működtetésének minden egyéb aspektusáért.

Most, hogy tisztább képet kaptál a belsőépítészek izgalmas világáról, magabiztosan képes leszel eldönteni, milyen helyzetben fordulj hozzájuk segítségért. Ha pedig úgy döntesz, Te magad lépsz erre a pályára, azt is tudni fogod, milyen úton kell haladnod és mire kell figyelned.