Kellemes lakóklíma kialakítása

Mekkora klímát vegyek?

A klíma méretének kiválasztásánál a legbiztosabb, ha kikérjük szakember véleményét. Miután több dologra is oda kell figyelni a döntésnél, így nem nehéz elbizonytalanodni a vásárlásnál.

Ahhoz, hogy a klíma teljesítménye ideális legyen otthonunkba, többre lesz szükségünk, mint négyzetméter alapján kiszámolni az értékét. Íme néhány tanács, amellyel sikerülhet a legmegfelelőbb készüléket megtalálni!

A lakás hőterhelése

Legelőször is tisztában kell lennünk azzal, hogy az adott szobának vagy lakásnak milyen előreláthatóan a hőterhelése. Ez több körülménytől is függhet:

 • mennyire süt az épületre a nap,
 • mekkorák az ablakok üvegfelületei, és merre néznek,
 • hogyan helyezkednek el a határolófalak, valamint azokat mennyire érik a napsugarak,
 • hányan laknak a lakásban,
 • milyen a mennyezet felől érkező – pl. lapostető, tetőtér – hőterhelés,
 • milyen a lakás belső szerkezete (nyitottabb terek vagy zegzugosabb kialakítás),
 • mekkora hőt bocsátanak ki az otthonunkban található elektromos berendezések,
 • mekkora hőmérsékletkülönbséget szeretnénk kialakítani a klímával,
 • mekkora a hűtendő alapterület nagysága,
 • hogyan szoktunk árnyékolni a nyár folyamán (redőny, árnyékoló stb.),
 • fás, parkos az épület környezete, vagy inkább kőfalas, aszfaltozott utcás belvárosi,
 • milyen az épület szigetelése.

Az ajtókkal határolt hűtőterület nagysága

A klíma teljesítményének kiválasztásához pusztán az ajtókkal határolt térrésznek kell kiszámolni az alapterületét. Egy 75 négyzetméteres lakásnál például, ha csak a 20 négyzetméteres nappalit szeretnénk hűteni, akkor ahhoz kell méretezni a légkondicionálót. Azokat a tereket, amelyeket nem klimatizálunk, nem szükséges figyelembe venni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a felhasználók leginkább a 2,5 kW, a 3,5 kW, valamint az 5 kW teljesítményű klímákat szokták előnyben részesíteni. A készülék teljesítőképessége egy olyan mérőszám, amelyet a hideg levegő szállítási értékéből származtatunk. Vagyis a teljesítmény nem azonos az áramfelhasználással.

Érdemes elgondolkodni egy inverteres klímán, mivel széles keretek között mozog a teljesítménye, valamint folymatosan igazodik a megváltozott körülményekhez. Ezáltal jóval kevesebb áramot fogyaszt, ami gazdaságosabb működést tesz lehetővé. Nem utolsó sorban pedig csendesebben működik társainál. A Kazán WebShopon például különböző inverteres klíma modell közül is válogathatunk, így érdemes tanulmányozni a készülékek egyéni funkcióit is.

2,5 kW teljesítményű klímák

Ez a típus kiválóan alkalmas a kisebb szobákban, nappalikban és hálószobákban a komfortos hőmérséklet biztosítására. A 2,5 kW-os klímák körülbelül 20-25 négyzetméteres helyiségeket képesek ideálisan és megfelelő hatásfokkal hűteni. Természetesen más a helyzet, ha a szobára reggeltől estig süt a nap. Ilyenkor lehet, hogy inkább az eggyel nagyobb teljesítményű készülék mellett tegyük le a voksunkat.

3,5 kW teljesítőképességű klímák

A 3,5 kW-os légkondicionálók kiválóan alkalmasak a nagyobb, 30-40 négyzetméter alapterületű szobák vagy akár amerikai típusú konyhák hatékony lehűtésére. Utóbbinál az ilyen teljesítőképességű készülékek már képesek kompenzálni a keletkező extra hőterheléseket is. Áramfogyasztása hasonló mértékű, mint a 2,5 kW teljesítményű klímáknak.

5 kW teljesítményű légkondik

Ezek a készülékek már méretben és teljesítményben is nagyobb ugrásnak minősülnek, mint az előző két klíma. Egy 40-60 négyzetméteres alapterületű helyiséget minden gond nélkül lehűt. Ha a terület nem egy légterű, hanem osztott, akkor egyes esetekben ideálisabb lehet két kisebb teljesítményű légkondicionálóval együtt klimatizálni a helyiséget.

Amennyiben nem vagyunk biztosak magunkban, hogy mekkora teljesítményű klíma az ideális számunkra, érdemes szakemberhez fordulni. Így biztosan az igényeknek megfelelő készülék irányába tud minket irányítani, amellyel több energiát takarítunk meg, miközben elérjük a kívánt hőmérsékletet otthonunkban.