Kellemes lakóklíma kialakítása

Utólagos hőszigetelés a kellemes lakóklímáért

Az előzőekben arról szóltunk, hogy mennyire fontos szerep jut a külső falaknak mind a hőszigetelés, mind a penészesedés megakadályozásának szempontjából. Jelen cikkünkben szeretnénk megismertetni az utólagos hőszigetelés lényegével, melyet egyre több ingatlan esetében alkalmaznak a kellemes belső levegőállapot megteremtésének érdekében.

Több évtizede alkalmazzák sikeresen a szakemberek a külső falak utólagos hőszigetelését. Fontos tudnia azonban, hogy kizárólag ezzel nem érhető el az optimális állapot, hiszen sok múlik a nyílászárók minőségén, valamint a felső födém szigetelésén is. Érdemes felújításkor ezekre is hangsúlyt fektetni a legjobb eredmény érdekében.

Érdemes  utólag szigeteltetni?

Utólagos hőszigetelésA külső falszigetelés ellen időnként felmerül az, hogy ezzel gyakorlatilag a napsugárzás melegítő hatását is távoltartja majd otthonától. Tény azonban, hogy a téli időszakban hazánkban alacsony a napsütötte órák száma, és a régi építésű falak csak vastagságuknak harmadában képesek hőt tárolni, ráadásul azt is kifelé sugározzák vissza. Bár az újonnan épített ingatlanok esetében van mód a falak olyan kialakítására, mely biztosítja a hatékony hőtárolást, de sok esetben a külső szigetelés jelentheti a legjobb megoldást.

Mire ügyeljen a falak kialakításakor, felújításakor?

  • A falak földdel érintkező részeinek szigetelése a talajdnedvesség ellen nyújt védelmet.
  • A külső vakolat feltétlenül jól tapadó, repedésmentes legyen, a minőségi alapanyagok tehát nélkülözhetetlenek.
  • A falhoz használt építőanyagok lehetőség szerint kis hővezető képességgel rendelkezzenek.
  • Megfelelően szigeteltessen!
  • A fal belső felületének hőmérséklete nem szabad, hogy eltérjen sokkal a helyiségek hőmérsékletétől, ellenkező esetben folyamatosan huzat lesz tapasztalható, és előbb-utóbb átnevesedés, valamint penész jelenik meg.
  • Megfelelő hőtároló képességgel kell rendelkeznie a falnak.

Egyértelműen látható tehát, milyen fontos szerep hárul az épületek mikroklímájának alakulását illetően a külső falakra. Emellett azonban a belső falfelület kérdése mellett sem mehetünk el, mely következő cikkünk témáját szolgáltatja.