Otthon

Víztakarékosság otthon

Víztakarékos szokások kialakításával és otthonunk vízrendszerének néhány apró módosításával felére is csökkenthetjük a fogyasztást, így segítünk enyhíteni a korlátozott vízkészletek terhelését és hozzájárulunk a szennyvízkibocsátás visszaszorításához, miközben természetesen pénzt takarítunk meg.

Kevesebb is elég

 • Zuhanyozzunk rövidebb ideig! Ha csak egy perccel kevesebb ideig tusolunk, a zuhanyrózsa hatékonyságától függően akár 23 liter vizet is megtakaríthatunk.
 • Ha csöpög egy csap, lehetőleg azonnal javítsuk meg, mivel havonta akár 2000 liter víz is kárba veszhet! Ne próbáljuk egyre jobban megszorítani, mivel azzal csak tönkretesszük a tömítést, és egyre jobban szivárog majd.
 • Ha meleg vizet akarunk engedni, de várni kell, hogy az a csőben eljusson a csapig, az eleinte kifolyó hideg vizet fogjuk fel egy kancsóban vagy vödörben, azután használjuk el – például a szobanövények öntözésére, a teáskanna feltöltésére vagy más célokra. E módszerrel alkalmanként körülbelül 4 liter vizet takaríthatunk meg.
 • Fogmosás és borotválkozás közben minden alkalommal zárjuk el a vízcsapot! A nyitva hagyott csap percenként akár 15 liter víz elpazarolásához is vezethet.
 • Ha WC-tartályunkon van „kis-öblítési” lehetőség, megfelelő alkalmakkor mindig azt használjuk! Ily módon öblítésenként 8 liter vizet takaríthatunk meg.
 • A mosógépet csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk rakni! A mosások számának csökkentésével jóval kevesebb víz fog fogyni, hiszen egyes hagyományos, felültöltős mosógépek mosásonként akár 240 liter vizet is elhasználhatnak.
 • A mosogatógépet is csak akkor kapcsoljuk be, ha már telepakoltuk!
 • Egy-egy gépi mosogatás során akár 50 liter víz is elfogy.
 • Abban az esetben, ha általában kézzel szoktunk mosogatni, ne folyó vízzel öblítsük le az edényeket, hanem a hideg vízzel megtöltött mosogatót használjuk erre a célra, hiszen percenként akár 15 liter víz is folyhat a csapból.
 • A zöldségeket és a gyümölcsöket vízzel teli tálban vagy félig megtöltött mosogatóban mossuk meg, ne pedig folyó víz alatt! Ezzel mosásonként akár 30 literrel kevesebb vizet használunk.
 • Az autónkat vödörből és szivaccsal mossuk, ne locsolócső segítségével! Hat vödör víz elég lesz, és ezzel alkalmanként több mint 150 liter vizet takaríthatunk meg.
 • A kocsifelhajtók, ösvények és kövezett területek tisztítására slag helyett söprűt használjunk!
 • Fokozatosan csökkentsük a kert öntözésének gyakoriságát – ezzel arra késztetjük a növényeket, hogy mély és erős gyökereket eresszenek a talajba.
 • A kertet ne délben locsoljuk, ha-nem este vagy kora reggel, amikor kellően hűvös van.

Jó ötlet

Kis szivárgással is rengeteg víz veszhet kárba, tehát időnként feltétlenül érdemes elvégezni a következő szivárgáspróbát. Zárjunk el minden csapot, és kapcsoljunk ki minden, vizet használó készüléket! írjuk fel, pontosan mennyit mutat a vízóra! Fél órával később ismét nézzük meg az értéket – ha több, akkor valahol szivárog a víz. Ha nem találjuk a szivárgás helyét, hívjunk vízvezetékszerelőt!

Biztos tipp

Szereljünk fel víztakarékos zuhanyrózsát! Ez a legolcsóbb és leghatékonyabb befektetés, amit a víztakarékosság érdekében’ tehetünk – segítségével évente akár 50 000 liter vizet is megspórolhatunk.

Víztakarékos eszközök

Sokféle készülék és szerelvény segíthet a vízfogyasztás csökkentésében. Mielőtt azonban mi magunk látnánk hozzá valamilyen átalakításhoz, ellenőrizzük az önkormányzatnál, hogy a vízszerelési munkákat kötelesek vagyunk-e engedéllyel rendelkező szakemberrel elvégeztetni! Egyes területeken ugyanis a házilag végzett vízszerelés érvényteleníti a biztosítást.

 • A külön hideg- és melegvíz-csap helyett szereljünk fel egy karos csaptelepet! Ezzel gyorsabban beállíthatjuk a víz hőmérsékletét a kívánt hőfokra, és ezáltal vizet takaríthatunk meg.
 • Kérjünk meg egy vízvezeték-szerelőt, hogy csatlakoztasson szellőzőt vagy áramlásszűkítőt a csapokra, illetve hogy cserélje ki a csaptelepeket ilyen eszközzel ellátott típusúakra! Ezek úgy csökkentik az átáramló víz mennyiségét, hogy a nyomás változatlan marad – vagyis lényegében nem is vesszük majd észre a különbséget.
 • Cseréljük le a WC-tartályt nagy hatékonyságú, kétfokozatú rendszerre! Ezzel az öblítési vízmennyiség 10-11 literről akár 3 literre is csökkenthető.
 • Ha a WC-tartálynak nincs „kisöblítés” funkciója, érdemes öblítésszabályozót felszerelni, vagy egy vízzel teli műanyag palackot állítani a tartályba (az öblítőszerkezettől távol).
 • Annak érdekében, hogy a meleg-vízcsövekben lehűlő víz ne vesszen kárba, szereltessünk fel visszavezető rendszert, amely az el nem használt vizet visszajuttatja a tartályba; a másik lehetőség egy „hőkövető” rendszer beépítése, amely minimális energiafogyasztással tartja melegen a csövekben található vizet.

Víztakarékosság

Vizet fogyasztó háztartási készülékek vásárlásakor olyan típusokat keressünk, amelyeknek azonos hatékonyság mellett alacsonyabb a vízfelhasználása.

A víztakarékos termékekkel nem-csak vizet és pénzt spórolhatunk, hanem rengeteg energiát is, így közvetett módon hozzájárulunk ahhoz, hogy csökkenjen az üvegházhatású gáz-kibocsátás mértéke.