Színek a környezetünkben

Fauvista fantázia (posztmodern stílus)

Az ihlet elsődleges forrását Alexander és Meagan Julian számára a Charles és Henry Greene pasadenai építészek által a 20. Század elején tervezett, craftsman stílusú házak jelentették, ami­kor nekikezdtek cédrussal zsindelyezett, ötszintes házuk építésének Ridgefieldben (Connecticut, USA). Meagan gyermekkorától csodálta a craftsman háza­kat a San Franciscó-i öböl környékén. John Marsh Davis kaliforniai építésznek sikerült megragadnia e stílus lényegét: csodálatos fafelületek, kiváló minő­ségű ácsmunkák, a tér és a fény tudatos kihaszná­lása jellemzi Julianék házát is.

Az arts and crafts mintától mégis eltér két sajátos, posztmodern megoldásban. Az első építészeti: a Greene & Greene-féle alacsony, egy- és kétszintes lakó­házaktól eltérően ez az épület függőleges tagolású, ami ötszintes elrendezésében és a belmagasságban is meg­mutatkozik (különösen az étkezőben, ahol 6,7 méter).

Fauvista fantázia

Fent: A világos étkezőben a mennyezet karmazsinvöröse, a képkeretek sötét indigókékje és a fafelületek meleg barna színe dinamikus, mégis harmonikus kontrasztot alkotnak a padlóburkolat, a festett szekrények, a festmények és a virágok világosabb, levendulakék tónusaival.

Fauvista fantázia - lépcső

Fent: A lépcső és az emeleti galéria hiteles „fauvista fantázia”: az architektonikus síkokat – akár festett, akár natúr fafelületek – azonos kromatikus intenzitású, de eltérő színek nyomatékosítják. A festett színek: levendula, búzavirágkék és korallpiros.

A másik, még feltűnőbb különbség a színek kifino­mult alkalmazásában rejlik. Miután konzultáltak Donald Kaufmannal és Taffy Dahllal, akik a vevő kérésére ki is keverik a színeket, Julianék 56 árnyalatból álló palettát állítottak össze a helyiségek egyedi arculatának és építészeti részleteik kialakításához. Az eredmény Henri Matisse 20. Század eleji fauvista festményeit idézi: a tereket merész, szabályosan elrendezett élénk színfol­tok tagolják.

Az azonos tónusértékű és intenzitású fes­tett színeket, fafelületeket, nyílászárókat és bútorokat egymás mellé rendelve Julianék minden tekintetben harmonikus egységet teremtettek a berendezés és az architektúra között. Ez a holisztikus megközelítés összhangban áll a ház elsődleges ihletforrásául szolgáló egykori kézműves mozgalom elveivel.

Hálószoba

Fent: A hálószobákra rendszerint a halványabb pasztell zöld, sárga és rózsaszín jellemző. A szalonokhoz hasonlóan itt is gondosan választották meg a színek telítettségét és felületeik fényességét a fabútorokhoz és építészeti elemekhez viszonyítva.

Kandalló

Fent: A hálószoba megemelt kandallójának plasztikus kerámiakerete Constance Lesley Rhode Island-i tervező munkája. Pepita alapmintáját naturalisztikus gyümölcs- és virágmotívumok egészítik ki.