Javítás a ház körül

Fagerenda repedéseinek kezelése

Ötlet! A keményfából készült gerendák hátránya, hogy idővel repedések keletkeznek rajta. A következő képeken bemutatjuk a repedések „eltüntetésének” módszerét.

Aki fával – és különösen kemény épületfával – dolgozik, tudnia kell, hogy a fa mindig „élő” építőanyag marad. A fagerendák esetében mindig fennáll a veszély, hogy repedések keletkeznek, felületük eldeformálódik. Ezek az elváltozások legtöbbször a gerenda felületén is észlelhetők. A natúr, vagy barnára lakkozott tetőgerendák, favázas homlokzatok, balkondeszkák, a tetőtér faszerkezete és a pergolalécek esetében a repedések esztétikailag nem zavaróak. A fehérre vagy világos színűre mázolt léceken és gerendákon azonban a repedések sötét vagy fekete elszíneződése kitűnik a világos környezetből, és rontja az összhatást.

Ezeket a szépséghibákat nem nézhetjük sokáig tétlenül. Ha ismét hibátlan, fehér felületet szeretnénk, haladéktalanul be kell avatkoznunk. A repedések kitöltésére kapható egy speciális anyag (a Molto javítómassza), amely bármilyen formájú illetve mélységű repedés javítására jól használható. További előnye a faékkel történő pótlással szemben, hogy a javítómasszával a repedést teljes mélységében kitölthetjük, és az egyenetlen szélességű, szabálytalan alakú formák is eltüntethetők. Keménysége ellenére eléggé rugalmas ahhoz, hogy a fa későbbi mozgásához alkalmazkodjon.

A repedések kitöltése a következőképpen történik:

Először is tisztítsuk meg a réseket, távolítsuk el a szálkákat és faforgácsokat. A száraz tisztítás után a repedéseket hígítóval mossuk ki. (Vizet ehhez a művelethez semmiképpen ne használjunk!). Simítólapáttal kenjük be a masszát a repedésbe. A paszta állaga lehetővé teszi, hogy a repedést teljes szélességében és hosszában kitöltsük, anélkül, hogy túlcsordulna. Teljesen sima felületet kell kapnunk, szórjunk egy kevés vizet a fa felültére, és simítsuk le egy kanállal. Száradás után csiszoljuk le a gerenda felületét, majd kenjük le a javítás helyét, vagy az egész gerendát a megfelelő színű festékkel. A repedés helye tökéletesen láthatatlan.

Repedés fában

(Kép fent.) Repedés a fagerenda felületén: egy modell segítségével bemutatjuk, hogyan kaphatunk ismét tökéletesen zárt, sima felületet.

Repedés kezelése

Lépések:

  1. A szennyeződéseket, faforgácsokat és szálkákat távolítsuk el.
  2. A repedés legmélyebb részeinek megfelelően előkészítéséhez hígítóval mossuk ki a réseket.Repedés kezelése 2
  3. Töltsük ki a repedést a kenhető tömítőmasszával, a felületét simítsuk le.
  4. A nagyobb repedéseknél apró kavicsokat is simítsunk a masszába a rések kitöltéséhez.
  5. Száradás után csiszoljuk le a fa felületét.
  6. A gerenda készen áll a festésre. Ha tökéletes fedőfestéket használunk (Például: Protektor fafesték (német minőség) >>)  akkor a …
  7. …a repedések helye nem is látható. Ezt a megelőző, illetve javító intézkedést különösen fehér gerendák esetében használhatjuk látványos sikerrel.
Szerszámosláda: véső, ecset, simítólapát, szalagos csiszológép.