Színek a környezetünkben

Tóparti ház (mexikói stílus)

Jose De Yturbe neves kortárs mexikói építész ideál­jai hasonlóak Luis Barragán elképzeléseihez, akiről joggal állítják, hogy a 20. Század első felében – a mo­dern építészek hatására túlságosan merevvé vált architektúra után – helyreállította a mexikói építészet presztízsét.

Yturbe közelmúltban épült családi háza az igen ked­velt Valle de Bravo üdülőkörzetében áll – a megkapóan szép rezidencia festői hátterét hegylánc alkotja, párat­lan kilátása egy hatalmas belső tó nyugodt víztükrére nyílik. Kellemes, mérsékelt mikroklímája is vonzerő: csábít a kint tartózkodásra, ezért feltétlenül szükséges a nyitott nappali és étkező.

Az üvegtető alatt a muskátlik

Fent: Az üvegtető alatt a muskátlik és a folyadékkal teli palackok elrendezése a dél-amerikai piramisokat idézi. Yturbe színekkel való kísérleteihez semleges hátteret biztosítanak a hűs, takarékos enteriőrök. A minimalista lépcső az ókori zikkurat formáját idézi.

A ház vályoggal simított téglafalai, durván ívelő fenyőpillérei a környék építészetére jellemző cseréptetőt tartanak. Bent a natúr fafelületek, fehér falak, ter­rakotta padlók uralják az enteriőrt, gyakran meglepő, élénk színfoltokkal kiegészülve. Ilyenek a terrakotta cserépbe ültetett üde muskátlik és a fehér falra vetett árnyékuk, köztük élénk színű folyadékkal töltött üveg­edények, valamint az áttört mennyezet üvegezésén be­jutó fény örökké változó foltjai. Másutt markáns színek módosítják a térhatást és a hangulatot.

A visszavert fény Yturbe enteriőrjének állandóan változó eleme

Fent: A visszavert fény Yturbe enteriőrjének állandóan változó eleme. Tiszta fehér falai vásznakként működnek, amelyekre a napfény, az árnyék és a visszatükröződő színek természetesen, a nap járásától függően mindig másként rajzolódnak. Az összhatás tudatos, kiszámított, az eredmény: végtelenül változatos belső tér.

Mindezek a hatásmechanizmusok nyugalmat és meg­fontoltságot sugárzó, inspiráló környezetben működ­nek. A belső terek határai – a mexikói stílusra jellemző módon – jelzésszerűek csupán: az osztatlan terű nappali rész közvetlenül a konyhába vezet, az étkezőt pedig csupán szintváltás, valamint az alacsony, stukkóval díszített balusztrád határolja le.

Tóparti ház

Yturbe tóparti háza emlékezetes látványt nyújt. Nemcsak a mexikóiakra hagyományosan jellemző szín­szeretet van itt jelen, hanem a modern építészetnek köszönhető alapelv is: a színek esetében, ahogy minden más esetben is, legalább olyan fontos az, amit elha­gyunk, mint az, amit megtartunk.

Üvegdemizsonok

Fent: Az üvegdemizsonokban tárolt színes folyadékok kromatikus intenzitása nemcsak az edény formájával változik: a mellettük levő cserepes muskátlik sötétebb tónusai is hatnak rájuk. Így a vörös sokféle árnyalatban van jelen, az így elért hatás pedig arra az akvarellfestésben ismert technikára emlékeztet, amelynél az egymásra rakódó áttetsző festékrétegekből fokozatosan áll össze a markáns színfolt.