Színek a környezetünkben

Rancho La Peña (mexikói stílus)

A rancho la peña az 1990-es évek közepén épült, Manuel Mestre építész tervei alapján, aki elősze­retettel alkalmazza a hagyományos mexikói színeket és formákat a modern épületeken. A ház a Sierra Madre nyúlványát képező völgyben (Valle de Bravo) áll, és jól példázza, miként értelmezi újra Mestre a mexikói múlt­ból kölcsönzött építészeti részleteket az egyes helyi­ségek egyedi dekorációjában. A textúra éppoly fontos a számára, mint a színek. A ranch vályogtéglákból épült, amelyeket különleges szalmával, a nagyobb felü­leteken néhol betonnal is megerősítettek. Ez-gerenda­szerkezetekkel kiegészítve – megfelel annak az elvárás­nak, hogy a ranch épületeiről nem hiányozhat a fa. Be­lül néhány helyen gyékényszőtteseket simítottak a még nedves cementfelületre a festés előtt.

 Rancho la Peña

Fent: A Rancho la Peña látványa kívülről a markáns, matt, textúráit felületeken használt kiegészítő színek eredménye. A napfény sötét, mozgó árnyakat rajzol a tömbök és síkok közti mélyedésekbe. Az építészeti múltat idézi a stilizált ojo de buey („bikaszem”) nyílás (lent), amelynek mintáját Manuel Mestre egy korai koloniális hacienda magtárépületein látta.

Mestre kedveli a változatos textúrákat, és sokféle anyagot alkalmaz, így a felületek és azok kidolgozott­sága, a berakások és rétegelések igen változatos képet mutatnak: a padlón a terrakotta járólapokhoz fából szegecselt mintát társított, míg a kandallót fémszö­gekkel kivert bronzlemezekből készítette. A Rancho La Peña arculatát mégis főleg a színes felületek határozzák meg. Mestre maga választja ki a színeket, és a festéket is ő keveri. Az eredmény kivételesen összehangolt paletta: bent a zöld árnyalatai uralkodnak, míg kint a vörös és zöld merész, játékos társítása jellemző.

A főépület belső terei 1A főépület belső terei 2A főépület belső terei 3

Fent: A főépület belső tereiben sötétedik a paletta: élénk, de nyugalmat sugárzó zöld, olykor fehér háttérrel, a fabútorok, szerkezeti elemek és kiegészítők natúr színűek. A Mexikóban kedvelt lépcső-minta itt újszerűen két végletként – kavics és malter berakásos, illetve „dekonstruált” változatban – is megjelenik.

A tehetős megrendelő számára épült ranch tágas helyiségekből és a szabadban végezhető tevékenysé­geket szolgáló létesítményekből áll: úszómedence, teniszpálya, nyitott – részint fedett – étkezőterasz is tar­tozik hozzá. A színek választása itt is tudatos: a terra­kotta edényekbe ültetett növények az épület külső színeit erősítik. Különösen hatásos a főépület legfelső, külső része, ahol a kiegészítő színek mértani testekhez és síkokhoz társulnak. Olyan ez, mintha Mestre az élénk színeken kívül a formákat is az óvodás gyermekek építőkockáiról leste volna el.

A Rancho La Peñáról elmondhatjuk: a mexikói építészetben fellelhető dekorációs megoldások egyfajta virtuális múzeuma. Az apró kövekkel készült beraká­soktól a távoli haciendák ihlette, merész polikróm falakig itt minden részletre igaz: ez az épület nem mint magasztos ideált, hanem mint pazar effektusok tár­házát eleveníti fel a múltat.

Az úszómedencén túl...

Fent: Az úszómedencén túl, a kert és a fenyőfákkal szegélyezett barackos fölött a távolban a Sierra Madre fenséges csúcsa magaslik.