Színek a környezetünkben

A mexikói színek alkalmazása az építészetben

A hagyományos és mai, modern mexikói dekorációt elsődlegesen meg­határozó, markáns, élénk színekből álló palettát a Nap, a Hold és az ég, a mexikói talaj és agyag, az őshonos fák, cserjék, gyümölcsök és virá­gok ihlették. A botanikai jelleg mindenütt és sokféleképpen van jelen: az azáleák, bugenvilleák, árvácskák, napraforgók, sárga alamandák és kaktuszok mellett feltűnnek a banán, a mangó, a papaja és a tamarindusz húsának színei is.

Kiegészítő színek

Fent: A kiegészítő színek egymás mellé rendelése a tisztaságukat vagy kromatikus intenzitásukat erősíti – ezt érzékelteti az itt látható halványzöld-­vörösesnarancs kombináció. A hatást fokozza a mexikói ég ragyogó kékje, amely még jobban kiemeli a narancsszínt.

A vörösesbarna földszínek kulcsszerepet játszanak a mexikói építészetben

Fent: A vörösesbarna földszínek kulcsszerepet játszanak a mexikói építészetben. Ez esetben a natúr tónusok kontrasztját a hűvös fehér falak biztosítják, így erősítve a formák és terek határait.

Natúr faszínek

Fent: A terrakottával és natúr faszínekkel társított nagy kék felületek miatt az árnyékos te­rület még hűvösebbnek tűnik.

A jellegzetes mexikói színkombinációk többsége – mint a pink és narancs vagy sárga, illetve a narancs és kék vagy zöld – igencsak merész, a visszafogottabb színekhez szokott európai szemnek talán meghökkentő is. Az építészek és tervezők mindazonáltal ritkán alkalmazzák ezeket pusztán csak a festői hatás kedvéért. Ugyanilyen népszerű, bár kevésbé hivalkodó a kék, zöld vagy pink fehérrel társít­va. Ezek a kombinációk szinte mindig építészeti célokat szolgálnak: vizuális úton módosítják a hőérzetet, tágítják vagy szűkítik a teret, illetve kiemelik az egyes elemeket, kiegészítőket. A mexikói paletta szí­nei, akár hagyományos, akár modern környezetben szerepelnek, szo­katlan összhatásukkal mindig az architektúra drámaiságát fokozzák.

Az építészeti elemeket az erősen kontrasztos színek még jobban kiemelik

Fent: Az építészeti elemeket az erősen kontrasztos színek még jobban kiemelik.

 

Pink

Fent: A rosa Mexicana (jellegzetes pink) színt gyakran földszínekkel, sárgával vagy – mint itt is fehérrel társítják.

Matt földszínek

Fent: A matt földszínek elnyelik a fényt, tónusaik attól függően változnak, hogy milyen erős napsütés éri őket, vagy éppen árnyékban vannak. E tulajdonságuk révén alkalmasak az építészeti alakzatok kiemelésére az egyébként monokróm jellegű palettán belül.

Telített okker

Fent: A telített okker, narancs és pink-vörös markáns színkombinációja a bejárati részben üvegházra emlékeztető hatást kelt, és különösen jól illik a dús, zöld növényekhez. Az összbenyomás a hideg kőpadlónak köszönhetően mégsem nyomasztó.