Teendők vészhelyzet esetén

A szén-monoxid mérgezés tünetei, okai és megelőzése!

A szén-monoxid (CO) veszélyes gáz, mert szagtalan, így nem lehet érezni. Belégzése súlyos következményekkel járhat, a háztartási földgáz tökéletlen égése során kerülhet a lakásba. Erős szélben is veszélyes lehet, mert a szél az égésterméket a kéményen át visszafújhatja a lakótérbe.

Helyzetkép

 • A szén-monoxidnak nincs szaga, színe, íze, nagymértékű felhalmozódása viszont néhány órán belül halált okoz.
 • A szén-monoxid-mérgezés első jelei a lüktető fejfájás, a hányinger, a hányás, a szédülés és a kábultság. Később tudatzavar, légszomj, mellka­si fájdalom, izomgörcs, eszméletvesztés követ­kezhet be. A kezdeti tünetek egy része lehet más betegség, többek között influenza, gyomorrontás, stressz, szokványos fáradékonyság tünete is.
 • A szén-monoxid rosszul beszerelt, meghibáso­dott vagy nem megfelelően karbantartott gáz­készülékből jön.
 • Nagy a szén-monoxid-mérgezés veszélye, ha valaki olyan helyiségben alszik, ahol olyan gázké­szülék működik (pl. Gázkandalló, gázfűtésű cse­répkályha stb.), amelynek nincs megfelelő légjá­rata. A légjáratokon keresztül jut be a friss levegő a tökéletes égéshez, és ezeken át áramlanak ki az égéstermékek a külvilágba.

Ha gáz van

co-érzékelő

A gáz szivárgásátjelző szén-monoxid-érzéke­lőknek több fajtája van. A kép egy elemmel működő egyszerű CO-érzékelőt mutat, ám létez­nek olyan modellek is, melyeket a hálózatra kell kötni, illetve olyanok is, melyek a szén-monoxid jelenlétén kívül a füstre is figyelmeztetnek.

 • A CO-érzékelő
Vásároljunk megfelelő minőségtanúsítással ellátott (EU-konform) érzékelőt. Lehetőleg olyat válasszunk, mely riasztáskor hangot is ad. Kereshetjük hipermarketben, barkácsáruházban, biztonságtechnikai szaküzletben, de az interneten is sokfélét hirdetnek.

 • Helyezzük üzembe a készüléket!
Az elemes készü­léket nem kell beszerelni. A hálózatról működő fajtát vagy konnektorba kell dugni, vagy rá kell kötni a lakás vezetékrendszerére (a bekötést bíz­zuk villanyszerelőre). A megfelelő elhelyezésről a használati útmutató tájékoztat.

Vigyázz! Ha CO- és füstérzékelő is van a lakásban, véssük jól eszünkbe a vészjelző hangokat, hogy ne tévesszük össze őket!

Teendők

 1. Szellőztessünk! Szellőztessük ki a gázt: tárjunk ki ajtót-ablakot.
 2. Ürítsük ki a helyiséget! Tereljük ki a családtagokat a veszélyes helyiségből. Értesítsük a szomszédokat.
 3. Zárjuk el a gázt! Fordítsuk el a készülék gázcsapját. Ha több gázzal működő berendezésünk van, és nem tudjuk, melyik a hibás, zárjuk el a gázóra melletti fő­csapot. Ezt követően hívjuk a gázszolgáltató ügyeletét.
 4. Ha mérgezésre gyanakszunk: Ha a fenti tüneteket csak a lakásban tapasztaljuk, a szabadban azonban el­múlnak, valószínűleg szén-monoxid belélegzése okozza őket. Így minden más baj (influenza, stressz stb.) Kizár­ható. Menjünk el orvoshoz, hívjuk ki a gázszerelőt.
 5. Ha nagy a baj: Amennyiben több ember eszméletét vesztette, és képtelenek vagyunk kimenteni őket, hagy­juk el az épületet, és értesítsük a tűzoltókat, mentőket.
Egyéb veszély! Gázkészülékünket évente ellenőrizze szakember!