Télikertek

Fő szempont a fény és a napsütés – Példa télikertre

Barbara Döge-Trommer jól ismerte a házat, ugyanis 10 évvel korábban már átépítette azt ismerősei számára. Legutóbb a télikert megépítése volt a feladat. Formája hosszú folyamat eredményeképp jött létre. Azt mondják, jó munkához idő kell. Nos, az ilyen üvegépítményekre ez különösen igaz, hogy – az építésznő szavai szerint — „ne üvegbibircsók benyomását keltsék.”

Télikert

Az építendő télikert ideális arányainak meghatározásához nagy segítséget nyújtott né­hány babkaró. A vékony botok segítségével ugyanis a helyszí­nen jól lehetett érzékeltetni az építmény magasságát és alapterületét, a különböző változatokat könnyen lehetett szemléltetni. Ez a megoldás szórakoztató volt az építtetők számára, ugyanakkor teljesen bevonta őket a tervezés folyamatába.

Ezen túlmenően az építésznő, Barbara Döge-Trommer, átlátszó műanyag­ból és kartonból készített kis modelleken mutatta be az újabbnál újabb terveket. A megbízó elképzelése szerint olyan télikertet kellett létrehozni, amely a homlokzat nyílásainak megtartása mellett igazodik a ház stílusához, ugyanakkor újsze­rű. A feladatot meg­ könnyítette a ház tájolása, ugyanis a tervezésnél nem kellett ügyelni a szomszéd háztól való távolsági előírásra.

Az erkély miatt a télikert csak a ház jobb sarkára kerülhetett

Az erkély miatt a télikert csak a ház jobb sarkára kerülhetett. A látvány harmóniáját a jól megválasztott ablakformák és a szín adja.

A télikert megépítésével nőtt a ház alapte­rülete, a hátul elhelyezett bukóablak segítségével a szellőztetés is megoldhatóvá vált, ugyanakkor esztétikailag is előnyös megoldás született. A stuttgarti építésznő szerint „a ház és a télikert soha ne kerüljön egy homloksíkba, a tagolás mindig érdekes”. A speciális tetőforma lehetővé tette, hogy az üvegfelületek a magasba nyúljanak, ügyes megoldást kínálva a homlok­zat és a tető találkozásának kiépítéséhez.

Üvegépítmény

Ebben az esetben ez – ellentétben a hagyományos, szögletes konstrukciókra jellemző nehézségekre – vi­szonylag könnyen megoldható volt. E téren a tervezőnő a szili­konfuga esküdt ellensége. „Nem tartós” – mondja. Ő a fa-/alumíniumszerkezetet talpleme­zekkel csavaroztatta a régi homlokzathoz, amelyre szigetelőanyag és vakolat került. A jelszó: klíma. Az első teszte­lésre alkalmas nyár során kiderült, hogy árnyékolásra tulajdonképpen csak a tetőrészen van szükség. Télen padlófűtés biztosítja az egyenletes hőmérsékletet.

Adatok és tények: Építési év: 50-es évek; Télikert: kb. 15 m2; Tervező: Dipl.-Ing. Barbara Döge-Trommer

Üvegépítmény belülről

Az üvegépítmény védett zugából egész éven át gyönyörködhet a család a kert legszebb részében. A 20°-ban lejtő – ezáltal öntisztító – lapos tető csapadékvizének elvezetését a ház sarkánál elhelyezett ereszcsatornával oldották meg.

Egyéb átépítések

Egyéb átépítések: Az átépítés során a bejárati rész és a tetőtér is megújult. A födémzet elbontásával a tetőtérben magas, minigalériával kombinált helyiség jött létre. A kutyaól-típusú ablaksor a ház hátulján helyezkedik el. A tető szintén új, a ház színeivel harmonizáló cserepeket kapott.

Az ingatlan megvétele mellett a ház kedvező elhelyezkedése és jó állapota szólt

Az ingatlan megvétele mellett a ház kedvező elhelyezkedése és jó állapota szólt. A helyiségek funkciójának megváltoztatásával, az új szerelvények beépítésével és a szigetelés megoldásával a ház megfelel a mai kor igényeinek.