Télikertek

Felkészülve a következő évtizedekre – ház télikerttel példa

Ház télikerttel példa

Ebben az esetben többé-kevésbé teljes felújításról volt szó – meséli Norbert Morgenthaler, az építész. Ha az épület egyes elemei nem feleltek volna meg a megrendelő elképzeléseinek, valószínűleg lebontatták volna. Nagy előnye volt azonban a háznak a tartó részek, vagyis a falak és a tetőtér gerendáinak jó állapota. A ház külsőleg nagy mértékben megváltozott.

Építési fázisokFent: Áll a hozzáépített téglarész és elkészült a télikert alapja. A házban befejeződtek a statikai munkálatok (készen vannak az acéltartók). Középen: Kész a betonkoszorú. Az új kandalló már nem vezet át a második tetőtéren. Lent: 14 cm-es külső kemény szigetelését hőszigetelő lapokkal oldották meg.

A modell készítése közben Norbert Morgenthalernek az az ötlete támadt, hogy a terasz fölé magasodó tetőt megrövidítve tetőterasz alakítható ki. Annak érdekében, hogy a kertre néző, földszinti külső falat kiegyenesítsék, téglából kis építményt kapcsoltak a házhoz (amelynek ablaka mögött helyezkedik el a szülői háló – lásd a fenti képeket).

A tervvel párhuzamosan az építész

A tervvel párhuzamosan az építész 1:50-es arányú munkamodellt is készített, amelynek tetőrésze és emeletközi födémé levehető. Ily módon a terek kapcsolódása jobban érzékelhető.

Az üveges rész megépítéséhez a nappaliban statikai alátámasztásokat kellett elhelyezni, mivel tartófalakat is eltávolítottak. A nagy felvételen két ilyen tartóelem is látható. A télikert tulajdonképpen fából és üvegből készült konstrukció, amelyhez kívül napellenző kapcsolódik. Ezt teljesen kihajtva a terasz is árnyékolható. Télen a padlófűtés és a cserépkályha biztosít kellemes hőmérsékletet. Norbert Morgenthaler munkája során mindig nagy gondot fordít az energiamérlegre, ezért nála a homlokzat teljes hőszigetelése (itt 8 cm hungarocell) szinte kötelezőnek mondható.

Télikert

Tapasztalatai szerint jó hatás érhető el, ha a falra külső szigetelés céljából polisztirollapok kerülnek. Az alkalmazott 14 cm-es vastagság egyébként messze meghaladja az előírt értéket.

A szerkezet alulról felfelé a következőképp alakul: a fedélszék teljes felületére fa borítás került, erre vízzáró réteg, keményhab lapok, páraáteresztő fólia, lécborítás, ellenléc borítás, majd tetőlemezek. Ezen építkezési mód nagy előnye, hogy statikailag nincs vele probléma, a fedélszék farészei általában elég erősek. A kedvező energiamérleg érdekében végzett munkálatokat az energiatakarékos ablaküvegek és az időközben a tetőre felszerelt, a használati víz melegítésére szolgáló napelem teszi teljessé.

Adatok és tények:

  • Építés éve: 40-es évek
  • Átépítés: 1995
  • Alapterület régen: 144 m2
  • Alapterület átépítés után: 221 m2
  • Építész: Norbert Morgenthaler

A megrendelőnek különösen közel áll a szívéhezA megrendelőnek különösen közel áll a szívéhez

A megrendelőnek különösen közel áll a szívéhez a második tetőtérben kialakított iroda. A nagy ablak­felület és a világosra festett fa részek révén teljes egészében hasz­nálható tér jött létre. Jobbra: A kocsibeállóra vonatkozóan a család változtatott a modell­hez képest. A dőlt tető helyett a lapos mellett döntöttek.