Vízszigetelés tudástár

Bitumenes készítmények az útépítésben és az építőiparban

Alapvetően kétféle bitument különböztetünk meg, melyeket az építőiparban és az útépítésben használunk. A különbség az eltérő minőségi előírásokban rejlik. Lássuk, melyik ez a két fajtája a népszerű burkoló és szigetelőanyagnak! 

Hígított bitumen hidegaszfalt előállításra

A hígított bitumen- miként nevéből is adódik – ásványolaj-bitumen és valamilyen ásványolajpárlat, pl. petróleum keverékéből kerül előállításra. A hígítás hatására nem csak a szállítás lesz könnyebb, de a felhasználás is. A megkeményedés után a hígító elpárolog, és marad a megkeményedett bitumen.

Bitumenmáz előkészítéskor

A korábbiakban már említett, rendkívül gyúlékony oldószeres bitumenek, vagyis a bitumenmázak azonnal kenhető szigetelőanyagként szolgálják az építőipart. Önálló szigetelésként nem, viszont a felületet előkészítő anyagként gyakran kerül felhasználásra.

Bitumenemulzió vízszigetelésreBitumenes-készítmények

A bitumen vízzel és stabilizáló anyagokkal történő elegyítésével olyan szigetelőréteg hozható létre, amely mind a bitumenmázhoz hasonló előkészítéskor, s mind önálló szigetelésként kiválóan alkalmazható. A kiszáradás után víztaszító jellemzőkkel bíró, filmszerű bevonatot kapni esetében. Mivel fagyra érzékenyek ezek az elegyek, így kizárólag 5 fok feletti hőmérséklet esetében használhatóak fel sikeresen.

Bitumenes kittek és tapaszok tömítésre

Töltőanyagok bitumenhez keverésével olyan gyakorlatilag gyurmaszerű anyagot kaphatunk, amely hézagok tömítésére, glettelésre, vagy élek tömítésére kiválóan alkalmas.

Gumibitumen hézagok kitöltésére

Speciális bitumen fajta, amelyet gumiörleménnyel kevernek, s így jutnak hozzá mechanikai hatásokkal szemben remekül ellenáló anyaghoz. A rugalmas gumibitumen hő-, és betonburkolatok hézagainak kitöltésére használatos.

Mi is az a kátrány?

A köznyelv gyakran keveri a bitumenes készítményekkel, pedig esetében nem erről van szó. A kátrány olyan szerves anyagok lepárlásával képződik, mint amilyen a fa, a tőzeg, a kőszén, vagy a barnaszén. A ragadós, kellemetlen szagú anyag jobb tapadóképességgel rendelkezik, mint a bitumen, ám ezért cserébe kevésbé időtálló.

Hogyan tárolható biztonságosan a bitumen?

A bitumenes készítményeket típustól és mennyiségtől függően tartálykocsikban, fémhordókban, valamint műanyag zsákokban szokták tárolni. Fontos, hogy a tapaszok, emulziók és kittek légmentesen zárható edényekben legyenek, de ugyanakkor a jól szellőztethető tárolóhely is lényeges. Tűzveszélyes anyagokról szó lévén az olyan oltóanyagok, mint a homok, vagy a poroltó, továbbá a veszélyességre felhívó táblák is mindenképpen helyet kell, hogy kapjanak a tárolóhelyen. Fagytól, és 25 fok feletti hőmérséklettől célszerű óvni a bitumentartalmú készítményeket.