Vízszigetelés tudástár

A bitumen, mint vízszigetelő anyag

Bár kis mennyiségben természetes formában is előfordul, de alapvetően mesterséges anyagként hozzák létre, és hasznosítják a szakemberek a bitument. A kőolajból lepárlással kinyert bitumen minősége elsősorban attól függ, hogy milyen az ásványolaj összetétele. Nem mindegy, mennyi benne az aszfaltgyanta, a paraffin és az egyes olajok aránya.

Bitumen-a-vízszigetelésben
Bitumen-a-vízszigetelésben

A fekete színű, alacsony olvadáspontú anyagot előszeretettel használják vízszigetelés kapcsán, hiszen miután cseppfolyóssá válik, majd újra szilárddá, kiválóan ellenáll a nedvességnek, s ezt a tulajdonságát használják ki a vízszigetelésben. Bár meleg állapotban szúrós szagú az anyag, de, miután megkötött, nincs vele hasonló probléma.

Hogyan állítják elő a bitument?

Mint arról a korábbiakban már szóltunk, kőolajból nyerik speciális eljárással a bitument. Az úgynevezett vákuumdesztillációs eljárás során a benzin, a petróleum és a gázolaj elpárologtatásra kerül, majd az ilyenkor kinyert pakurát körülbelül 300-400 fokra melegítik, és nagyjából 4000-5000 Pa nyomás alá helyezik. Az így kapott bitumen minősége és keménysége a nyomás és a hőmérséklet változtatásával alakítható.

Mi az a fúvatott bitumen?

Az építőiparban elsősorban fúvatott bitumen kerül felhasználásra, melyet a bitumen hevítésével, és abba levegő befúvatásával nyernek. Az így, részleges oxidáció útján kinyert anyagot a szigetelőlemezek kialakításakor szokták felhasználni, mégpedig kifejezetten az említett vízszigetelés megvalósítására.

Mennyire ellenálló a bitumen?

Előállítása során a hőmérséklet és a nyomás hatására olyan kémiai tulajdonságok jellemzik, melyek miatt rendkívül ellenállónak mondható. Nem, véletlen, hogy az építőipar előszeretettel választja. Fontos tudni azonban, hogy az olyan kenőanyagok, mint a gázolaj, a petróleum, az állati és növényi zsírok, valamint a szerves oldószerek oldják a bitument, így a felhasználás alkalmával ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

Pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy a szokásos hőmérsékletű gázokkal és folyadékokkal szemben közönbös. 200 fok felett azonban a tömény savak már káros hatással vannak rá, ennél magasabb hőmérsékleten pedgi a kén, a klór, vagy az oxigén hatására öregszik. A hőmérséklet egyébként egyértelműen befolyásolja a bitumen strapabíróságát már az előállítás fázisában.

Milyen fizikai jellemzők teszik alkalmassá a vízszigetelésre?

A gáz és vízzáró tulajdonságokkal bíró bitumen meleg állapotban hígfolyós lesz, aminek köszönhetően bevonatot lehet képezni vele szálas és átitatható anyagokon. Az építőipari felhasználást illetően a legfontosabb fizikai tulajdonságait a következők határozzák meg:

  • Lágyuláspont: A bitumen meleggel szembeni reagálását jelenti.
  • Penetráció: Esetében gyakorlatilag arról van szó, hogy tizedmilliméterben kerül kifejezésre, milyen mélyen tud a 25 fokos bitumenbe belehatolni egy 100 g tömegű tű, méghozzá 5 másodperc alatt.
  • Duktilitás: A bitumen nyújthatóságát jelenti.
  • Töréspont: A hideggel szembeni érzékenységről ad információt.
  • Lobbanáspont: A bitumen felületén keletkező gáz láng hatására történő meggyulladásáról tájékoztat.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az oldószeres bitumenek kifejezetten tűzveszélyesnek minősülnek!