Vízszigetelés tudástár

Bitumenes szigetelőlemezek- védelem a nedvesség ellen

Kiváló víztaszító tulajdonságokkal bír a bitumen, éppen ezért előszeretettel használják szigetelésként, mégpedig szigetelőlemezek bevonataként. A kétoldali bevonat mellett töltő-, és hintőanyagok is kapcsolódnak a lemezekhez, melyekkel elérhető a kívánt védelem a nedvesség ellen.

Lássuk, miből épülnek fel a bitumenes szigetelő lemezek!

Bitumen-az-építkezésben
Bitumen-az-építkezésben
  • Hordozóréteg: Választható fém, műanyag lemez, műanyag textília, vagy üvegfátyol. Ez utóbbi kifejezetten a nagy terhelésnek kitett lemezek hordozóanyagaként használatos. A műanyag textíliák és szövetek kiválóan ellenállnak a szakadásnak, és a korrózióval szemben is remek jellemzőkkel bírnak. A fémfóliák alumíniumból és sárgarézből készülnek rendszerint.
  • Bitumenbevonat: A hordozólemez típusától függ, hogy milyen összetételű bitument használnak fel bevonatként. A hőállóság, a szilárdság fontos szempontok, ezért ma már csak modifikált, illetve fúvatott bitumeneket használnak erre a célra.
  • Töltőanyagok: A kisszemcséjű ásványi örlemények felhasználásának célja, hogy a bitumen öregedési idejét megnöveljék.
  • Hintőanyagok: Nem csak az ultraibolya sugárzás ellen védenek a homokból és palaőrleményből készülő hintőanyagok, hanem azt is megakadályozzák, hogy a tekercsben forgalmazott lemezek összeragadjanak az esetleges hőhatásra.

Milyen típusú bitumenes szigetelőlemezek közül választhatunk ma a piacon?

Egyéni igényektől függően többféle kivitelű bitumenes szigetelőlemez mellett letehetjük voksunkat. A különbség természetesen a minőségben van, vagyis a hordozóanyagtól, a bitumenréteg vastagságától, vagy a hintőanyag minőségétől függ, hogy milyen könnyű lesz dolgozni az adott termékkel, és mennyire hosszú távon szolgálja majd az a rászabott hőszigetelési feladatokat.

Nézzük, milyen fajtákkal találkozhatunk a kínálatban!

A bitumenes vékonylemezekről érdemes tudni, hogy maximum 3 mm vastagok. Esetükben a következő típusok ismeretesek:

  • Csupaszlemez: A papír hordozóanyag bitumennel van átitatva, de felülete nem tartalmazza az anyagot.
  • Bitumenes fedéllemez: Nyerspapír hordozóanyag, bitumen bevonat, és védőrétegként hintés.
  • Üvegfátyol betétes lemez meleg bitumennel: Fúvatott bitumennel kerül előállításra, homok hintőanyaggal, a töltőanyag nem mindig szerepel az összetevők listáján.

A bitumenes hegeszthető vastaglemezek vastagsága legalább 4 mm. A már ismertetett össze hordozórégeg használható hozzá, a ragasztás pedig lángolvasztóval történik a felhasználás során, leolvasztásos módon.

Zárólemezek: Lapos tetők csapadék elleni védelméhez használják ezeket a típusokat.