Vízszigetelés tudástár

Milyen nedvességhatások érik a lakást?

Az ingatlanok belső mikroklímájára, s ezzel együtt a levegő nedvesség tartalmára több tényező is kifejti hatását, mind a lakáson kívülről, mind a bent végzett tevékenység jellegénél fogva.

Mennyire veszélyesek az időjárás viszontagságai?

Hazánkban az elmúlt években már megtapasztalhattuk, hogy bizony az időjárás nem mindig kegyes hozzánk. Még a szokásos mértékű esőzések is negatív hatással lehetnek a külső falakra és a tetőszerkezetre, pláne, ha özönvízszerűen jön a csapadék, legyen szó annak bármilyen formájáról is. A hó, a hólé, az eső, a havaseső, aj ég, a zúzmara, a dér, vagy még a harmat is nedvesíti a falakat, ha pedig az erős szél hatására hozzácsapódik az eső a falakhoz, azokat jelentősen át tudja áztatni.

nagy-eső

Hogyan védekezhetsz ellene?

A homlokzaton érdemes eresszel, víztaszító vakolattal, vagy hőszigetelő, időjárásnak ellenálló homlokzatvestéssel tenni a nem kívánt nedvesség ellen. A talajhoz közeli részeken lábazat alkalmazása javasolt, hogy a felcsapódó csapadékvíz minél kevesebb problémát okozzon.

Mi a helyzet a belső terekkel?

A lakás egyes helyiségeiben fokozottan nagy a levegő páratartalma. A konyhában, a fürdőszobában, a mosókonyhában ezért mindenképpen gondoskodnod kell arról, hogy a főzés, mosás, tusolás, fürdés során keletkezett nedvességet elvezesd. Ennek legegyszerűbb formája a szellőztetés, de ha például a fürdőszobád ablaknélküli, akkor más módon ajánlott száraz levegőről gondoskodnod. Ha elhanyagolod ezt, nem csak a lakás felfűtése lesz nehezebb a páradús levegő miatt, de egy idő után számíthatsz az allergiát is kiváltó penészgombák megjelenésére a falakon, textíliákon, burkolaton.

m2