Hasznos - Ártalmas

Por a lakásban – mennyire veszélyes?

A porszívózás és a portörlés fontos tevékenység, egészsé­günket nagymértékben védhetjük a por minél gyakoribb eltávolításá­val. A házi porban élő házipor­atkák zárt helyiségekben jelentős veszélyforrást jelentenek, allergiás reakciók és asztmás tünetek forrásai lehetnek.

Asztmariadó

A házi por szinte mindig tartalmaz apró szer­ves részecskéket, emberi bőrt, hajat, nyálkát, állati szőrt és korpát, rovarok testrészeit és ürülékét, valamint a kárpit, a szőnyeg és a ruházat rostjait. Ez a keverék otthont ad a gombáknak és baktériumoknak, de a legsú­lyosabb egészségügyi veszélyt sokak számára egy mikroszkopikus rovar, a poratka – még pontosabban az ürüléke – jelenti.

A poratkák (egyetlen csipetnyi por több ezret tartalmaz) a lehullott emberi bőrhám­sejtekkel táplálkoznak. Még a makulátlanul tiszta otthonokban is előfordulnak, és külö­nösen veszélyesek az asztmások számára, mert ürülékük belélegzése súlyosbítja a betegséget és rohamot válthat ki.

A por gyakran allergiás reakciót vált ki

Tünetei az orrdugulás vagy orrfolyás és tüsszögés (különösen reggelente), köhögés és ziháló légzés, fejfájás, könnyezés, kime­rültség és viszkető bőrkiütés. A tünetek gyakran egyszerre jelentkeznek, ezért nehéz azonosítani az allergént. A helyes diagnózis érdekében forduljunk orvoshoz.

Takarítsuk ki a poratkákat!

Ha egy családtag érzékeny a házi porra, kísé­reljük meg az otthoni környezet tehermente­sítését. Ha a problémát állati szőr vagy bőr okozza, keressünk új otthont házi kedven­cünknek, korlátozzuk a mozgását bizonyos szobákra, és rendszeresen fürdessük meg az állatot. A poratka mennyiségét biztonságos szinten tarthatjuk az alábbiak betartásával. Az ágyneműket és takarókat hetente mos­suk ki forró (legalább 54 °C-os) vízben.

Ha kímélni akarjuk az ágyneműt, de még­is meg akarunk szabadulni a poratkáktól, akkor 20 percre tegyük közepes fokozaton a szárítóba, majd mossuk ki közepesen meleg vízben. (Ám a szárítóban való keze­léstől bizonyos textíliák foltosak lehetnek. Pehely, toll vagy pamut helyett szintetikus anyaggal töltött párnákat használjunk. Ezeket rendszeresen mossuk ki forró víz­ben. A szintetikus anyagból készült párná­kat kétévente cseréljük ki. A súlyos aller­giában szenvedők húzzanak allergénbiztos huzatot a matracra és az ágyneműre.

Ahol lehet, távolítsuk el a szőnyegeket, különösen a háló­szobában

Ne zsúfoljuk tele otthonunkat, hogy csökkentsük a por felgyülemlésének le­hetőségét. A mütyü­röket, könyveket, CD-ket fiókokban vagy zárt szekré­nyekben tartsuk. Az allergiás gyermek plüssállatait csukott szekrényben tartsuk, és rendszeresen tisz­títsuk. A gyermek ne aludjon ezekkel a játékokkal, főleg ne úgy, hogy az arca közelében vannak.

Hetente porszívózzunk, és nedves ruhával töröljük le a port – a száraz porrongy csak felkavarja a port. (Ha magunk is allergiá­sak vagyunk, viseljünk porvédő maszkot.) Kárpitozott bútorok helyett lehetőleg bőr­ vagy műanyag bútorokat vásároljunk.

Mérjük a belső páratartalmat

A poratka nyirkos környezetben szaporodik. Ha szükséges, páramentesítővel tartsuk a páratartalmat 50% alatt. A konyhát, fürdőszobát és pincét gyakran takarítsuk és szellőztessük. Szereljünk a porszívóba, a légtisztító berendezésbe és a fűtőrendszerbe részecs­ke (HEPA)-szűrőket. Ezek eltávolítják a porszemeket a levegőből.

Jó tudni! A poratka a szőnyegekben, matra­cokban, párnákban és hasonló helyeken él.