Belsőépítészet

Galéria és egyéb ötletek a vidéki házban (képes példa)

A házaspár a repülőtér közelében szeretett volna letelepedni. Több mint harminc épületet megnéztek. A képen látható, kétszázötven éves, erősen felújításra szoruló épületet találták ideálisnak. A városba egy óra alatt beérnek, s a repülőtér közelségének köszönhetően kapcsolatban állnak a világgal. Egyedi ötlet a galéria és a nappali egybenyitása.

Vidéki ház

A régi épületek felújí­tásánál a megerősí­téshez a vasbeton szerkezetek beépítése a leg­megfelelőbb megoldás. Első­sorban akkor hasznosak, ami­kor a teret a tágasság érdeké­ben megnyitják, s a falak vagy a födém egy részének eltávolítása miatt a terheket át kell venni. Ha a tartóelemek láthatóak maradnak, érdekes kontrasztot alkotnak a térben. Ha színezik is őket (ebben az esetben például kékre), a ha­tás még jobban fokozható.

Galéria

Bizonyára lettek volna olyanok, akik ebben az eset­ben egy tökéletesen korhű ház megteremtésére töreked­tek volna. Ám múzeumban élni nem mindenki szeret. Ezért a tulajdonosok úgy ha­tároztak, hogy a modern rész­leteket is engedik érvénye­sülni, amik az antik bútorok­kal kontrasztot alkotnak. Így érdekes, egyedi megoldáso­kat hoztak létre.

KonyhaFürdő

A konyhában és a fürdőszobában értékes anyagokat használtak, egyedi tervezésű bútort, jó minőségű szanitereket építettek be. A sakktábla-mintás járólap és a nappalihoz hasonlóan kialakított lépcsős félfalak egyedi hangulatot teremtenek.

A szokásos felújítási mun­kálatokat követően (például az elektromos vezetékek cseréje, a tető hőszigetelése) megkezdték a belsőépítészeti megoldások megvalósítását. „Arra törekedtünk, hogy a ré­gi építésű házak patinájához illő anyagokat válasszunk” – fogalmaz a belsőépítész.

Olyan anyagokat választottak tehát, melyek természetes úton „öregszenek”, környe­zetkímélők, továbbá az igénybevétel ellenére hosszú ideig megőrzik szépségüket: hajópadlót, mészvakolatot és zsindelyt használtak. A kony­hába mázas kerámialapok és a célirányosan megtervezett konyhai sziget került. A gör­be falak problémáját a szerel­vényfalakkal elegánsan meg tudták oldani.

Galéria, tetőablak

A nappali és az étkező között korábban csak egy szűk ajtón lehetett átjárni. A tető egy részét eltávolították, és a széles ablaksor gondoskodik az elegendő mennyiségű természetes fényről. A kandallót is belsőépítész tervezte.

Információk: Építés éve: kb. 1750.