Otthon

Ház tervezés logikusan

Ha új házat építünk, lehetőségünk van a helyiségek energeti­kailag hatékony és kényelmes elrendezésére. Módunk van olyan pénz- és energiakímélő megoldásokra is, amelyek utólagos kialakítása már igen költséges és bonyolult feladat lenne.

A jó terv

A vizes helyiségeket – a WC-t, a fürdőszobát, a konyhát és a mosó­konyhát – egymás közelében helyez­zük el, hogy a lehető legrövidebb vízvezetékcsőre legyen szükség! Mi­nél hosszabb a cső, annál több me­leg víz fog kihűlni benne, s annál na­gyobb utat kell megtennie – tehát annál több energia megy kárba.

Egymás mellé tervezzük azokat a helyiségeket, amelyeket egyszerre kell majd fűtenünk vagy hűtenünk. Hűvös területeken ne építsünk túl nagy tereket, mert ezeket nehéz kifűteni. Ha a szobák közt ajtók van­nak, akkor külön-külön is fűthetjük őket. A belső tér magassága legyen kisebb 2,7 méternél, különben ne­hezen és drágán fűthető ki.

Az építésszel együttműködve gon­doskodjunk a tér hatékony kihasz­nálásáról; a folyosók és közlekedők a lehető legkisebbek legyenek, mivel ezek végső soron holt terek.

Hideg területeken építsünk külső helyiségeket, verandát és mosó­konyhát: ezek légzsilipként tartják távol a hideg levegőt a ház fő részei­től. A meleg vidékeken pedig hoz­zunk létre árnyas külső lakótereket!

Jó ötlet

Az energiatudatos építészettel foglalkozó internetes oldalak segítenek az éghajlatnak megfelelő, illetve az optimális szigetelésű ablakok kiválasztásában.

Biztosan megtérülő befektetés

Gondoskodjunk a ház megfelelő szigeteléséről! A szigetelés rendkívül hatékonyan véd a hőveszteség és a hőbeáramlás ellen. Építkezéskor könnyű elvégezni a megfelelő szigetelést, utólag azonban már sokkal nehezebb azt beépíteni .

Ha központi fűtés telepítésén gondolkozunk, érdemes a padlófűtést választani, amelynek csöveiben napkollektorok (és rásegítő gázkazán) által melegített víz kering. Ez gazdaságos és környezetbarát meg-oldás. (Az elektromos padlófűtés ugyanakkor nagy mennyiségű üveg-házhatású gáz kibocsátásával jár.)

A vízmelegítéshez válasszunk napkollektort vagy elektromos hőszivattyús rendszert! Ezek a leghatékonyabbak, és ha mérsékelten magas vételárukat be tudjuk építeni a költségekbe, hosszú távon jelentős megtakarítást érhetünk el.

Érdemes napelemeket telepíteni, és azokat az elektromos hálózatra kapcsolni. A magas beszerzési költséget némileg ellensúlyozzák az igényelhető visszatérítések, emellett a napelemek – más energiatakarékos lépésekkel együtt – az energiaár-emelésekkel szemben is jelentős védelmet nyújtanak. A megtermelt áram feleslege (például Ausztráliában) visszatáplálható a hálózatba, így akár teljesen meg is szabadulhatunk a villanyszámlától. A rendszer ráadásul a ház értékét is növeli.

Alakítsunk ki esővízgyűjtő tartályt, hogy onnan fedezhessük a kerti locsolás vízigényét!

Érdeklődjünk a vízvezeték-szerelőnél arról, van-e lehetőség olyan terelő beépítésére, amely a fürdő-kád, a tusoló vagy a mosógép „szürke” szennyvizét a kerti öntözőrendszerbe vezeti. A szürke szennyvíz akár WC-öblítésre és ruhamosásra is alkalmas lehet.

Ügyeljünk rá, hogy víztakarékos csapokat és két lépcsőben öblítő WC-tartályokat válasszunk! Egyes területeken az új házakba már csak ilyen szerelvények építhetők be.

Biztos tipp

Kérjük meg a villanyszerelőt hogy minden lámpához külön kapcsolót szereljen fel. Ha egy kapcsoló több lámpát működtet azzal energiát és pénzt pazarolunk. Kezdettől fogva igyekezzünk energiatakarékos kompakt fénycsöveket használni!

A jó ablak

A legtöbb hő az ablakokon át áramlik be és ott is távozik, ezért helyes kialakításuk igen fontos.

A ház fekvésének és a terület ég-hajlatának megfelelő méretű ablakokat válasszunk! A nagy, délre néző ablakok maximálisra növelik a nap természetes fűtő hatását, az északi oldalon ugyanakkor jelentős hőveszteséget okozhatnak.

A fa ablakkeret szép, jól szigetel, és ha a faanyag megújuló forrásból, természet közeli erdőgazdálkodásból származik, környezetbarát is. Ugyanakkor számolnunk kell azzal, hogy beszerzése – különösen az egyedi daraboké – költséges. Emellett rendszeres karbantartást igényel. Légszigetelése is gondot okozhat, mivel a hőmérséklet függvényében hol tágul, hol összehúzódik.

A PVC ablakkeretek tartósak, kevés gondozást igényelnek, és jól szigetelnek, viszont alapanyaguk nem megújuló forrásból származik, és a gyártásuk is környezetszennyező.

Az alumínium ablakkeretek könnyűek és tartósak. Mivel azonban jól vezetik a hőt, a napon felforrósodhatnak, és csak szigeteléssel vagy valamiféle kezeléssel tehetők energiatakarékossá. Emellett a gyártásuk igen nagy energiaigényű művelet.

Az ablakok inkább magasak legyenek, mint szélesek, így több fényt engednek be.

Válasszunk az éghajlatnak megfelelő üveget! Az elnyelő üvegek a hőt beengedik a házba, míg a tükröződő, reflektív üvegek a hő jelentős részét kívül tartják.

Hidegebb területeken feltétlenül érdemes kétrétegű üvegezést alkalmazni. Ez ugyan jóval költségesebb, de akár 50 százalékkal is csökkent-heti a hőveszteséget, s a kinti zajokat is jelentősen tompítja.

Meleg vidéken célszerű szúnyoghálót szerelni a nyílászárók elé, hogy nyugodtan beengedhessük a hűsítő szellőt a nyitott ablakon.

Meleg vidéken a zsalu – ablakra szerelve vagy külön nyitható tábla-ként – igen hasznos, mivel lehetővé teszi a szél beengedését, irányítását.

Minden háztartásban nagy mennyiségű szennyvíz kelet­kezik, amely egyszerűen a csator­nába kerül. Ám ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ha új házunk építésekor a helyi önkormányzattal egyeztetve és egy vízvezeték­szerelő segítségével biztonságos rendszert építünk ki, akkor az összegyűjtött „szürke” vízzel kertet öntözhetünk, WC-t öblít­hetünk, sőt akár moshatunk is.

Újrahasznosított víz

  • HOGYAN? A víz újrahaszno­sítása nem bonyolult, de nem is olyan egyszerű, mint az esővíz­gyűjtés. Csak gondos tervezés és kivitelezés esetén biztosítható az egészségügyi, környezetvédelmi és jogi követelmények teljesítése.Alaposan járjunk utána a helyi ön­kormányzati és vízügyi előírások­nak! E hatóságok némelyike nem engedélyezi a szennyvíz felhaszná­lását, míg mások kifejezetten ösz­tönzik azzal, hogy a víz újrahaszno­sítását elősegítő eszközök árának egy részét visszatérítik.
  • JÁRJUNK UTÁNA! Sokféle víztisztító berendezés kapható, például nádágyas és homokszűrők, levegőztetett szennyvízkezelők és UV-lámpás fertőtlenítő rendszerek.
  • FEKETE ÉS SZÜRKE Ne hasz­náljuk fel a „fekete” (WC-ből szár­mazó) szennyvizet, mivel sok ben­ne a baktérium! Csak a zuhanyzó­ból, a kádból, a mosdóból és a mosógépből származó „szürke” szennyvíz használható fel külön kezelés nélkül. Ne használjuk a konyhai szennyvizet, mivel az zsírt, és a baktériumok szaporodását elősegítő, valamint a kártevőket vonzó ételmaradékot tartalmaz. A kezeletlen „szürke” szennyvizet csak a kertben használjuk fel! WC-öblítésre és ruhamosásra csak a tisztított szürke szennyvíz alkalmas.
  • ÓVATOSAN! A tisztálkodásból és mosásból származó szürke szennyvízben is lehetnek kór­okozók. A gyerekeket és a házi­állatokat tartsuk távol tőle! Annak érdekében, hogy senki se kerüljön érintkezésbe a szürke szennyvízzel, a legjobb, ha felszín alatti rendszert építünk ki a kert öntözésére, amit vastag mulcsréteggel borítunk.