Építkezés

Betonozás és falazás után: szerszámok tisztítása

A habarcs és beton sokszor erő­sen rátapad a szerszámokra és munkaeszközökre. Csak szaksze­rű tisztítással és ápolással marad­nak eszközeink hosszú ideig hasz­nálható állapotban.

Kéziszerszámok tisztítása

Kéziszerszámok tisztítása

Az összes kéziszerszámot, tehát a lapátokat, serpenyőket és simítódeszkákat munka után – és hosszabb munkaszünetek esetén is – először spatulával tisztítsuk meg a rájuk tapadt habarcstól, majd vízzel és kefével tisztogassuk meg. A korrózió veszélyének kitett szerszámokat ronggyal vékonyan olajozzuk be.

Szivacsos lapátok

Szivacsos lapátok

Különösen gondos tisztítást igényelnek a nemezes és sziva­csos simítólapok. Ezeket mártsuk vízbe, ezután kézzel alaposan nyomkodjuk ki a habarcs mara­dékát, majd újra mossuk ki a szer­számokat.

Keverőgép tisztítása

Keverőgép tisztítása

A keverőgépekbe minden ki­ürítés után rögtön töltsünk újra vizet és egy darabig járassuk azokat, hogy a lerakódások ne tud­janak megkötni. Ha a gépet több órán át nem használjuk, célszerű közben még egyszer kitisztítani, különösen a cementet. Ha a dob falán már lerakódások vannak, a tapadás erősségétől függően tegyünk homokot, durva vagy éles szélű köveket és vizet a dobba, majd egy ideig járassuk a gépet. Ha már nagyobb mennyiségű habarcs ragadt rá a dob falára, akkor már csak a dob külső falának (gumi-) kalapáccsal való ütögetése segít, de vigyázzunk: a leváló massza erősen fröcsköl­heti a dobban a vizet.

Ahol még ezután is rátapadt ha­barcsmaradványokat találunk, azt mind kívül, mind belül kanállal, spatulával és vízzel kell letisztítani. Végezetül bőséges vízsugárral mossuk le és ki a gépet. A kötőanyagot tartalmazó mosó­vizet öntsük némi homokkal vagy kaviccsal kibélelt mélyedésbe, vagy az elszállítandó törmelékre.